Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety w moim m43 zamarzł płyn :(

Było to petrygo zajżałem do zbiorniczka i widziałem że są grudki ale przewody można było ugnieść nie zamarzły do końca. Dolałem litr koncentratu.

Odpaliłem samochód żeby płyn się rozpuścił i po kawałku jazdy temperatura zaczeła rosnąć więć zgasiłem silnik. Po odkręceniu zbiorniczka wywaliło sporą ilość płynu. Potem znów odpalilem silnik i temperature ma dobrą cały czas na środku jednak z nawiewów leci zimne powietrze a w układzie stwarze się ciśnienie jeżeli zakręce korek to po odkręceniu wywala płyn a jeżeli odkręce odpowietrznik to cały czas dość mocno dmucha z niego powietrze gorące.

Co się mogło stać? Czy może gdzieś jeszcze układ jest zamarźnięty czy już coś się rozwaliło?

Opublikowano

Trzeba było najpierw zapytać, a później działać. Pompa wody w tym modelu (zresztą w wielu innych też) ma wirnik z tworzywa sztucznego. Domyślasz się co mogło się z nim stać jeśli pompa była zamarznięta?

Najprawdopodobniej jednak (na szczęście) nie uszkodziłes pompy ponieważ w układzie pojawiło się ciśnienie, silnik powinien sam się rozmrozić ale trochę to potrwa zanim gorąca woda przejdzie przez wąskie kanaliki nagrzewnicy.

Opublikowano

pozdrawiamWitam

Jakie miales te petrygo?tzn do minus ilu?

A wogole czy zamarzniecie takiego niezamarzajacego plynu :P moze cos rozsadzic?

Pytam ,bo ja juz stracilem poczucie rzeczywistosci /jesli chodzi o plyn/

Mialem wyciek wiec dolewalem wody destylowanej a potem spuscilem 2,5l

i dolalem koncentratu i teraz sie troche boje ,ze przy tych temperaturach

moze zamarznac.

Kto mnie pocieszy :(

Opublikowano
jeżeli odkręce odpowietrznik to cały czas dość mocno dmucha z niego powietrze gorące.

moze po prostu masz zapowietrzony uklad

jak ja mialem zapowietrzony po wymianie termostatu to mi tez nie grzalo

Clear for take off!
Opublikowano

Myślicie,że da rade go odmrozić bez garażu? Garaż bym znalażł ale nie ma jak go przetransportować bo to 25km od mojego dumu :(

Płyn to było petrygo tylko,że z beczki widocznie był roźcieńczony za mocno.

Opublikowano (edytowane)
U mechanika sprawdzisz do jakiej temperatury masz płyn na miejscu.

To jest najlepsze co można zrobić zanim coś się stanie.

Jak zobaczyłem co ma się dziać z soboty na niedzielę, to pojechałe do renomowanej ASO i poprosiłem o sprawdzenie co tak na prawdę mam w chłodnicy. Test wykazał, że do -45 będzie OK. :dance:

Polecam taką wizytę wszystkim, którzy nie są pewni co mają wlane.

Pozdrawiam.

Edytowane przez wojtekd
Opublikowano
Naszczęście układ odmarzł musiałem dolać aż 3 litry płynu dolałem 2l koncentratu i litr płynu i powinnop być ok. Trzeba tylko teraz jakoś odpowietrzyć nagrzewnice a nie wiem jak to zrobić bo samochod nie grzeje zbyt mocno a na chłodnicy już odpowietrzyłem.
Opublikowano
Trzeba tylko teraz jakoś odpowietrzyć nagrzewnice a nie wiem jak to zrobić bo samochod nie grzeje zbyt mocno a na chłodnicy już odpowietrzyłem.
Uruchamiasz silnik, odkręcasz ogrzewanie w samochodzie i odpowietrzasz później chłodnicę.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
Myślicie,że da rade go odmrozić bez garażu? Garaż bym znalażł ale nie ma jak go przetransportować bo to 25km od mojego dumu :(

Płyn to było petrygo tylko,że z beczki widocznie był roźcieńczony za mocno.

jak to rozcieńczałeś go czy jak??.pozatym gdy wlewasz koncentrat to ma on być w określonej proporcji,jeżeli wlejesz więcej niż jest przewidziane to tym bardziej zamarznie.jeśli masz gotowy płyn[wynika to z twojego opisu to nie wlewaj do niego koncetratu przeznaczonego do rozcieńczania z wodą destylowaną.

najlepiej spuść cały płyn i nalej nowego!!pozdro

BELGUS :wink:

-najlepiej to proponuje to samo ;zmień płyn wtedy sam pocieszysz swoje autko.....no i kierowcę :mrgreen: :mrgreen: .pozdro

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Trzeba tylko teraz jakoś odpowietrzyć nagrzewnice a nie wiem jak to zrobić bo samochod nie grzeje zbyt mocno a na chłodnicy już odpowietrzyłem.
Uruchamiasz silnik, odkręcasz ogrzewanie w samochodzie i odpowietrzasz później chłodnicę.

Co rozmiesz przez odkręcasz ogrzewanie?

Znaczy nastawiam temperature na max?

Pozatym tak jak piszesz odpowietrza sie chyba chłodnicę a nie nagrzewnicę.

Opublikowano

Co rozmiesz przez odkręcasz ogrzewanie?

Znaczy nastawiam temperature na max?

Pozatym tak jak piszesz odpowietrza sie chyba chłodnicę a nie nagrzewnicę.

polecam!!

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=16778&highlight=jak+odpowietrzy%E6+m43

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Niestety rowniez zostalem oszukany. mial byc plyn zimowy a jest -15 i plyn zamarzl. Dojezdzajac do domu zauwazylem ze temp. silnika osiagnela maks.. Przejechalem maksymalnie 10 km w sumie. Jak dojechalem to zauwazylem ze para bucha spod maski, otworzylem, para leciala od korka od plynu chlodniczego. Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? Slyszalem ze nie mozna odpalac samochodu w takiej sytuacji. moze czegos dolac? Spirytusu? Ogrzac to jakos?
Opublikowano
Niestety rowniez zostalem oszukany. mial byc plyn zimowy a jest -15 i plyn zamarzl. Dojezdzajac do domu zauwazylem ze temp. silnika osiagnela maks.. Przejechalem maksymalnie 10 km w sumie. Jak dojechalem to zauwazylem ze para bucha spod maski, otworzylem, para leciala od korka od plynu chlodniczego. Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? Slyszalem ze nie mozna odpalac samochodu w takiej sytuacji. moze czegos dolac? Spirytusu? Ogrzac to jakos?

do garażu i czekać aż puści.a jak puści to zlać i zmienić płyn :wink:

klepało ale przestało!!!
Opublikowano

zamarzło ci w chłodnicy, mój ojczulek miał dzisiaj dokładnie tak samo :D

zaprosiłem go do siebie wstawił auto do garażu a ja przyłożyłem do chłodnicy dwa chalogeny każdy po 500 wat :D . a my poszliśmy do domku na kawke :D po 10 min wracamy do gararzu a tam zrobine , chłodnica rozmrorzona :D pojechaliśmy do warsztatu na test płynu a tam tylko -5 podczas gdy u mnie w ciągu dnia -19,6stopni. wymieniliśmy płyn na VALEO i po sprawie :D . proponuje ci rozmrozić ci to w ten sposub a jak nie masz lamp to weż jakąś suszarke i grzej chłodnice przy dojściu krućca od termostatu.