Skocz do zawartości

Płyn zamarzł :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety w moim m43 zamarzł płyn :(

Było to petrygo zajżałem do zbiorniczka i widziałem że są grudki ale przewody można było ugnieść nie zamarzły do końca. Dolałem litr koncentratu.

Odpaliłem samochód żeby płyn się rozpuścił i po kawałku jazdy temperatura zaczeła rosnąć więć zgasiłem silnik. Po odkręceniu zbiorniczka wywaliło sporą ilość płynu. Potem znów odpalilem silnik i temperature ma dobrą cały czas na środku jednak z nawiewów leci zimne powietrze a w układzie stwarze się ciśnienie jeżeli zakręce korek to po odkręceniu wywala płyn a jeżeli odkręce odpowietrznik to cały czas dość mocno dmucha z niego powietrze gorące.

Co się mogło stać? Czy może gdzieś jeszcze układ jest zamarźnięty czy już coś się rozwaliło?

Opublikowano

Trzeba było najpierw zapytać, a później działać. Pompa wody w tym modelu (zresztą w wielu innych też) ma wirnik z tworzywa sztucznego. Domyślasz się co mogło się z nim stać jeśli pompa była zamarznięta?

Najprawdopodobniej jednak (na szczęście) nie uszkodziłes pompy ponieważ w układzie pojawiło się ciśnienie, silnik powinien sam się rozmrozić ale trochę to potrwa zanim gorąca woda przejdzie przez wąskie kanaliki nagrzewnicy.

Opublikowano

pozdrawiamWitam

Jakie miales te petrygo?tzn do minus ilu?

A wogole czy zamarzniecie takiego niezamarzajacego plynu :P moze cos rozsadzic?

Pytam ,bo ja juz stracilem poczucie rzeczywistosci /jesli chodzi o plyn/

Mialem wyciek wiec dolewalem wody destylowanej a potem spuscilem 2,5l

i dolalem koncentratu i teraz sie troche boje ,ze przy tych temperaturach

moze zamarznac.

Kto mnie pocieszy :(

Opublikowano
U mechanika sprawdzisz do jakiej temperatury masz płyn na miejscu.
Opublikowano

witam!

ja dzisiaj wymienilem na petrygo -35

Opublikowano
jeżeli odkręce odpowietrznik to cały czas dość mocno dmucha z niego powietrze gorące.

moze po prostu masz zapowietrzony uklad

jak ja mialem zapowietrzony po wymianie termostatu to mi tez nie grzalo

Clear for take off!
Opublikowano
  • Autor

Myślicie,że da rade go odmrozić bez garażu? Garaż bym znalażł ale nie ma jak go przetransportować bo to 25km od mojego dumu :(

Płyn to było petrygo tylko,że z beczki widocznie był roźcieńczony za mocno.

Opublikowano
U mechanika sprawdzisz do jakiej temperatury masz płyn na miejscu.

To jest najlepsze co można zrobić zanim coś się stanie.

Jak zobaczyłem co ma się dziać z soboty na niedzielę, to pojechałe do renomowanej ASO i poprosiłem o sprawdzenie co tak na prawdę mam w chłodnicy. Test wykazał, że do -45 będzie OK. :dance:

Polecam taką wizytę wszystkim, którzy nie są pewni co mają wlane.

Pozdrawiam.

Edytowane przez wojtekd

Opublikowano
  • Autor
Naszczęście układ odmarzł musiałem dolać aż 3 litry płynu dolałem 2l koncentratu i litr płynu i powinnop być ok. Trzeba tylko teraz jakoś odpowietrzyć nagrzewnice a nie wiem jak to zrobić bo samochod nie grzeje zbyt mocno a na chłodnicy już odpowietrzyłem.
Opublikowano
Trzeba tylko teraz jakoś odpowietrzyć nagrzewnice a nie wiem jak to zrobić bo samochod nie grzeje zbyt mocno a na chłodnicy już odpowietrzyłem.
Uruchamiasz silnik, odkręcasz ogrzewanie w samochodzie i odpowietrzasz później chłodnicę.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
Myślicie,że da rade go odmrozić bez garażu? Garaż bym znalażł ale nie ma jak go przetransportować bo to 25km od mojego dumu :(

Płyn to było petrygo tylko,że z beczki widocznie był roźcieńczony za mocno.

jak to rozcieńczałeś go czy jak??.pozatym gdy wlewasz koncentrat to ma on być w określonej proporcji,jeżeli wlejesz więcej niż jest przewidziane to tym bardziej zamarznie.jeśli masz gotowy płyn[wynika to z twojego opisu to nie wlewaj do niego koncetratu przeznaczonego do rozcieńczania z wodą destylowaną.

najlepiej spuść cały płyn i nalej nowego!!pozdro

BELGUS :wink:

-najlepiej to proponuje to samo ;zmień płyn wtedy sam pocieszysz swoje autko.....no i kierowcę :mrgreen: :mrgreen: .pozdro

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
  • Autor
Trzeba tylko teraz jakoś odpowietrzyć nagrzewnice a nie wiem jak to zrobić bo samochod nie grzeje zbyt mocno a na chłodnicy już odpowietrzyłem.
Uruchamiasz silnik, odkręcasz ogrzewanie w samochodzie i odpowietrzasz później chłodnicę.

Co rozmiesz przez odkręcasz ogrzewanie?

Znaczy nastawiam temperature na max?

Pozatym tak jak piszesz odpowietrza sie chyba chłodnicę a nie nagrzewnicę.

Opublikowano

Co rozmiesz przez odkręcasz ogrzewanie?

Znaczy nastawiam temperature na max?

Pozatym tak jak piszesz odpowietrza sie chyba chłodnicę a nie nagrzewnicę.

polecam!!

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=16778&highlight=jak+odpowietrzy%E6+m43

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
A ktoś wie do minul ilu ma płyn hamulcowy i wspomagania?
Opublikowano
Niestety rowniez zostalem oszukany. mial byc plyn zimowy a jest -15 i plyn zamarzl. Dojezdzajac do domu zauwazylem ze temp. silnika osiagnela maks.. Przejechalem maksymalnie 10 km w sumie. Jak dojechalem to zauwazylem ze para bucha spod maski, otworzylem, para leciala od korka od plynu chlodniczego. Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? Slyszalem ze nie mozna odpalac samochodu w takiej sytuacji. moze czegos dolac? Spirytusu? Ogrzac to jakos?
Opublikowano
Niestety rowniez zostalem oszukany. mial byc plyn zimowy a jest -15 i plyn zamarzl. Dojezdzajac do domu zauwazylem ze temp. silnika osiagnela maks.. Przejechalem maksymalnie 10 km w sumie. Jak dojechalem to zauwazylem ze para bucha spod maski, otworzylem, para leciala od korka od plynu chlodniczego. Co najlepiej zrobic w takiej sytuacji? Slyszalem ze nie mozna odpalac samochodu w takiej sytuacji. moze czegos dolac? Spirytusu? Ogrzac to jakos?

do garażu i czekać aż puści.a jak puści to zlać i zmienić płyn :wink:

klepało ale przestało!!!
Opublikowano

zamarzło ci w chłodnicy, mój ojczulek miał dzisiaj dokładnie tak samo :D

zaprosiłem go do siebie wstawił auto do garażu a ja przyłożyłem do chłodnicy dwa chalogeny każdy po 500 wat :D . a my poszliśmy do domku na kawke :D po 10 min wracamy do gararzu a tam zrobine , chłodnica rozmrorzona :D pojechaliśmy do warsztatu na test płynu a tam tylko -5 podczas gdy u mnie w ciągu dnia -19,6stopni. wymieniliśmy płyn na VALEO i po sprawie :D . proponuje ci rozmrozić ci to w ten sposub a jak nie masz lamp to weż jakąś suszarke i grzej chłodnice przy dojściu krućca od termostatu.