Skocz do zawartości

bmw e36 316 m40 klekot zaworow kilka pytan !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ... moja bunia jak chyba kazda m40 pieknie sobie klecze :evil: :evil: :evil: :evil:

sciaglem pokrywke zaworow walek jest ok widac ze nie nowy ale nie jest tragedia ;} :lol:

mam zamiar kupic nowe dzwigienki podkladki i popychacze mam nadzieje ze problem ustanie ale tu pytanie na jak dlugo ?

czy moze ktos taka inwestycje zrobil i moze sie wypowiedziec na ten temat ?

ogolnie jest wplanach wywalenia tego motoru m40 ale jak narazie brak many :( wiec chce narazie tym silnikiem sie troche jeszcze powozic ale bez kleotu :mrgreen: :mrgreen: :duh:

z gory dzieki za odpowiedzi i rady

BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
mozesz zrobic to tanim kosztem wystarczy zobaczyc ktory popychacz jest juz do bani itp. Ja u siebie to robilem i cisza normalnie pracuje jak nalezy.
Opublikowano
  • Autor
tylko powiem ci tak ze jak ruszam dzwigienkami to reka juz wyczuwam pukanie tak gora dol to puka sobie .... dzwigienki chyba raczej tez do wymiany
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
  • Autor
może ktos sie jeszcze wypowie?
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
nie stwierdzisz przez dotyk czy wizualnie czy wałek jest wytarty. Do tego potrzebujesz danych i odpowiednich narzedzi,
Opublikowano
bzdura. Widac golym okiem czy krzwyki sa wytarte czy nie... tylko "fachowcy" z suwmiarką lataja aby czas wydłużyć. Ja u siebie mialem wytarty na 4tym cylindrze i przez to nie pracowal na niskich. teraz zalozylem dobry i samochod jak nowy. Poszukaj na jakims szrocie silnika tylko np z rozbitka albo cos pogadaj i wyjmij te rzeczy jak sa lepsze od twoich kup za flaszke i bedziesz smigac. Do tego zalej jakis polsyntetyk 10w40 i ma jezdzic. Niby moje m40 ma tylko 100koni ale po takim mini remoncie bez problemu stoi gume pali na 225/50r16 :) dla nie dowiarkow mam zdjecia.
Opublikowano

Radens20 a nie myślałeś czasami nad założeniem dźwigienek od M43? One są na rolkach i na pewno dłużej to tobie potrzyma niż zwykła dźwigienka M40.

Jeżeli masz zamiar wymieniać cały komplet dźwigienek i popychaczy to koszt takiej modyfikacji będzie taki sam jak wymiana części M40.

Dźwigienki do M43 dostaniesz w dobrym stanie za cenę max 200 zł.

Do tego popychacze hydrauliczne z jakie 230 zł

Do tego pastylki od Pana Andrzeja z Aleksandrowa Łódzkiego - niecało 100 zł.

A spokój masz na kilka lat.

pozdrawiam :cool2:

Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)
Opublikowano
o ile mi wiadomo nie pasuje z m43 do m40... ja zalozylem z 1.8 m40 i ladnie wszystko pracuje... byc moze sie myle........
Opublikowano
o ile mi wiadomo nie pasuje z m43 do m40... ja zalozylem z 1.8 m40 i ladnie wszystko pracuje... byc moze sie myle........

A no mylisz się w rzeczy samej :wink:

Właśnie sęk w tym, że te pastylki robione są specjalnie na zamówienie - właśnie pod taką modyfikację. Mnóstwo osób posiadających M40 robi właśnie taką modyfikację decydując się na naprawę klawiatury - ja też się do tego przymierzam, sporo czytałem na ten temat i mam już nawet dźwigienki od M43

PS. Modyfikacja M40 na M43 dotyczy jedynie dźwigienek - nie całej głowicy ;)

Opublikowano
  • Autor
witam panowie .. kurcze juz zapozno na dzwigienki z m43 juz zamowilem komplecik z m40 dzwigienki popychacze i podkladki mam nadzieje ze wszystko bedzie jak nalkezy i do tego kompletny rozrząd jak tylko paczka przyjdzie zabieram sie do pracy i opisze przebieg pracy i oczywiscie jak sie bunia po naprawie bedzie sprawowac :) dzieki za odpowiedzi mile pozdrawiam i milego weekendu :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
  • Autor

witam panowie !!

jeszcze czesci nie doszly ale dzis juz wszystko wywalilem i mnam jedno pytanko wiecie jakiej wysokosci krzywki na walku powinny byc?

moje wymiary

32.80 maks do 34.70 .. prosze o szybka odp z gory dzieki :cool2:

BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
witam panowie !!

jeszcze czesci nie doszly ale dzis juz wszystko wywalilem i mnam jedno pytanko wiecie jakiej wysokosci krzywki na walku powinny byc?

moje wymiary

32.80 maks do 34.70 .. prosze o szybka odp z gory dzieki :cool2:

34,84 - 34-95 mm

Opublikowano
  • Autor
ale nie ma chyba potrzeby wymienia walek ?
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano

2 mm to już sporo - a tyle brakuje na Twoim wałku.

Przelicz ile wydasz na ten remont a ile kosztowałoby się wstawienie M43 (doskonały silnik), cena M43 zniechęca do jakichkolwiek remontów lipnego M40...

np:

http://allegro.pl/bmw-318-e36-silnik-1-6-1-8-m43-benzyna-i2276340105.html

http://allegro.pl/silnik-bmw-m43-1-6-i2319097253.html

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor
wiesz kolego juz zamowilem nowe dzwigienki popychacze pastylki i kompletny rozrzad wiec chce tego naprawiac jak narazie
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
no jak tam sobie wolisz :) wolny kraj, mówię z doświadczenia, przerobiłem większość silników BMW - m40 to kicha.

Opublikowano
  • Autor
wiem ze kicha;/ głownie ten samochod chce naprawic ten klekot i sprzedac go :D i kupic 1.8 is lub 2.0 ale to jeszcze nie teraz;p
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano

Co do tego wałka - powiedz mi czy krzywki na nim masz po prostu niższe, ale beż żadnych wżerów? Chodzi mi o to czy ona (krzywka) jest u Ciebie gładka ale niższa czy też wyczuwasz wyraźnie takie wyżłobienie od ocierania krzywki o dźwigienkę?

Bo aż nie chce mi się wierzyć, że masz niższe gładkie krzywki w M40 :shock: .

Jeżeli nie masz wżerów na krzywkach to jak nie wymienisz wałka to nie będzie ci klepał o dźwigienki, po prostu auto nie będzie miało pełnego otwarcia zaworu - ale to ma wpływ na wydajność kompresji w wyższych zakresach obrotów.

Oczywiście, nie zachęcam do pozostawienia wałka w takim stanie, bo jak masz jeszcze jakieś 300 zł to lepiej kup ten wałek - nigdy nie wiesz ile Ty pojeździsz jeszcze tym autkiem :roll:

Opublikowano
  • Autor
powiem szczerze ze na dwuch krzywkach sa wrzery;/
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
no, czyli wałek jest kibel i cały remont o kant d....

Opublikowano
  • Autor
kij w oko panowie kupie tez nowy walek mam nadzieje ze to troche pojezdzi na calej gorze nowej !!!! bez swierszcza!!!
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
kij w oko panowie kupie tez nowy walek mam nadzieje ze to troche pojezdzi na calej gorze nowej !!!! bez swierszcza!!!

No pewnie, że pojeździ - "nie ma to tamto, w mordę jeża" :cool2:

Opublikowano
No ja własnie wymienilem całą góre na nowa łącznie z głowica :P bylem u mechanika dzis i wlasnie zobaczylem ze zlozone wszystko ale nikogo nie bylo :(( pewnie dzis jeszcze lub jutro bede mial telefon ze moge zabrać :P
Opublikowano
  • Autor
to kolego napisz jak sie bedzie sprawowac bo jestem ciekaw mi jutro przyjda dzwigienki popychy i podkladki a walek zamawiam dopiero dzis to pewnie na srode i w srode mam nadzieje ze zloze i oby wkoncu bylo ok bez dzwieku bociana :evil: :evil: :evil:
BMW-Bo Można Wiecej
Opublikowano
Napisze napisze. Po zdjęciu głowcy(okazalo sie pęknieta) ze rozrzad jest do wymiany (klekotał tez mocno) ale wżerów bylo na kazdej krzywce i dzwignienki wyrobione. Kupilem glowice z wałkiem (150zł) i okazalo sie ze cały rozrzad byl zrobiony niedawno bo sladów zużycia minimalne jak wcale ;) spolerowalem walek jest jak nówka teraz. Porównałem oba wałki ten co dostalem jest o niebo lepszy bo w ogóle ma oryginalna wysokosc a moj to ból i żal ;P polowy tego nie bylo także licze na wiekszą moc :) koszt całej operacji to 800zł ( głowica z rozrządem+ robocizna + uszczelki wszystkie i kable zapłonowe , remontu glowicy pełnego nie licze bo za darmo z wymiana prowadnic itd)