Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jaka moze byc przyczyna ze podczas hamowania strasznie rzuca mi kierownica "bicia kierownicy"? Czy to moze byc uszkodzona kolumna kierownicy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może sąluzy na układzie kierowniczym (przekładnia, końcówki, drążki), wybyty mały sworzeń (a wlaścicie moduł komfortu sworznia), krzywe tarcze hamulcowe. Na warsztat i sprawdzić. Nie da się jednoznacznie odpowiedzić na Twój problem.

PZDR>

Opublikowano
krzywa felga, słaba opona, krzywa tarcza hamulcowa tez do sprawdzenia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tuleja wahacz, sworzeń lub wyważenie koła...bardzo krzywa tarcza... :mrgreen:

Jak masz felgi i nie mają otwory idealnego do piasty, to musisz miećpierśceń centrujący. Jego brak może też robić takie wibracje...

Za dużo rzeczy możę być...

PZDR>

Opublikowano
skoro podczas jazdy tez troche telepie to moze kola nie wywazone. Podjez na wasrsztat, tam sie wszystkiego dowiesz
http://img689.imageshack.us/img689/6493/bmwlogoa.jpg BMW _ E36
Opublikowano
bylem i mowili ze caly uklad kierowniczy do wymiany a troche to kosztuje wiec nie wiem czy to prawda czy poprostu mechanik tak powiedzial zeby skroic a nie szukac innej przyczyny wiec pytam was koledzy. Bede musial podjechac do drugiego mecha ;/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, podjedź do nawet kilku mechaników... oczywiści trzeba dokładnie sprawdzić.

Tarczę wyklucza sie pomiarem bicia, koła psrawdza sie na wyważarce, układ kierowniczy na szarpaku + doświaczony diagnosta. Jeśli mechanik mówi tylko na podstawie hmmm po sie przejedzi i rzuci okiem, to lepiej omijaćmechanika...

PZDR>

Opublikowano
właśnie, jeśli masz możliwość to podjedz do kilku mechaników i zobaczy co ci każdy na to powie
http://img689.imageshack.us/img689/6493/bmwlogoa.jpg BMW _ E36
Opublikowano
Wyjedz na polną drogę. Rozpędź auto wciśnij hamulec i sprawdź czy wszystkie koła równo hamują. Jak masz ABS to kresek nie będzie ale jakieś znaki powinny zostać na piasku.
Opublikowano
Ja bym sprawdził tarcze czy są proste, z doświadczenia jako sprzedawca częsci to najczęstrza przyczyna. Mozna też przełożyć koła, które na pewno są dobrze wyważone i wtedy mamy już pewność.
Opublikowano
może też być przyczyna trzęsienia kierownicy podczas jazdy błoto lub coś innego od środka koła proponuje je wyczyścić i zobaczyć czy jest różnica możliwe że odpadł odważnik więc zobaczyć na wywarzarce czy jest ok a podczas hamowania jeżeli trzęsie to najczęściej sa to krzywe tarcze
Opublikowano
To na pewno krzywa tarcza, najczęsciej krzywią się jak rozgrzana tarcza dostanie wody z kałuży i za szybko się schołodzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
jedź na obojetnie jaką stację diagnostyczną (tam gdzie wykonuje się coroczny przegląd) i za 20-40 pln przetrzepią ci całe zawieszenie.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Może być że kolego masz uszkodzoną oponę jakieś druty poszły przełóż tył na przód i sprawdź. Możesz też zdemontować tarcze i oddać do tokarza on z nimi zrobi co trzeba jeżeli będzie taka konieczność.

W jednym aucie miałem tak że opona była uszkodzona i tak się działo

W moim bmw były tarzcze zwichrowane. To moje propozycje. Powodzenia

Opublikowano
tylko diagnosta za 20 zł sprawdzi ci całe zawieszenie, jesli wszystko ok to zostaja ci tarcze i klocki !!!! :)