Skocz do zawartości

E90 318i 320i N43 brzydka praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Widać, np z lusterkiem. 

Natomiast NIE ZOBACZYSZ CZY SĄ ZAKODOWANE DOBRZE. Ponieważ MSD80/81 zmienia sobie cyfrę kontrolną po zapisaniu w ECU. 

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 642
  • Wyświetleń 172,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• @kkx5 słuszna uwaga kolegi Darka. Fizyczna numeracja jak najbardziej po kolei leci, natomiast interpretacja z programu typu Inpa leci po kolejności zapłonu, tzw firing order

• No chyba czas na zmiane mechanika bo plecie glupoty od poczatku. 

• Nie musze jej widziec, zrobilem pare tych silnikow wiec cos tam wiem.. dlatego napisalem, czas na zmiane. Tam wszystko, od samego poczatku, jest zle diagnozowane, a zdanie: panewki oporowe siadaja, to

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ale mogę zerknąć na numery i przypisać jeszcze raz ? Wtedy będę miał pewność że są prawidłowe zakodowane?

Edytowane przez darek559

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A kto Ci broni??🤨

6CiWSrm.png

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie mam problem z moim samochodem BMW E90 318i 143 km n43b20 2009r. otóż ostatnio po odpaleniu samochód zaczął tak pracować jak na filmiku :

Macie pomysł co może być przyczyną ? Żadne kontrolki się nie palą 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zapraszam 🙂

6CiWSrm.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, problem został rozwiązany poprzez wymianę popychaczy zaworowych.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, mam do państwa pytanie otóż znaleziono u mnie w oleju opiłki. Mechanik najpierw sprawdził panewki, po ściągnięciu miski okazało się że panewki są bez jakichkolwiek uszkodzeń jednak zostały zamontowane nowe skoro auto było już rozebrane. Mechanik stwierdził że sypią się panewki oporowe, które ograniczają ruchy wzdłużne wału korbowego. I tutaj mam do państwa pytanie od czego zacząć tą naprawę ? Czy potrzebny jest nowy wał plus nowe panewki ? Na jakiś koszta mnie więcej się szykować ? Auto pracuje bez problemowo jednakże trochę za nisko schodzi z obrotów przy zmianie biegów. Mechanik stwierdził że jeździć aż się posypie wtedy generalka.

Samochód to BMW E90 318i 143km n43b20a.

IMG_20251123_094741.jpg

IMG_20251123_094732.jpg

Edytowane przez darek559

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No chyba czas na zmiane mechanika bo plecie glupoty od poczatku. 

Opublikowano

Jakby Pan widział tą naprawę ? Skoro panewki oporowe już się sypią ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie musze jej widziec, zrobilem pare tych silnikow wiec cos tam wiem.. dlatego napisalem, czas na zmiane. Tam wszystko, od samego poczatku, jest zle diagnozowane, a zdanie: panewki oporowe siadaja, to juz wisienka na torcie, dlaczego? Bo jest jedna...i na pewno nie jest uszkodzona. 

Opublikowano

To co w takim razie proponujesz ? Czy spadanie obrotów przy zmianie biegów poniżej zakresu może być przyczyną uszkodzenia panewki oporowej ? Skoro panewki całe to skąd te opiłki ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pompa oleju do wymiany. 

Opublikowano

Może to być przyczyną spadających za bardzo obrotów przy zmianie biegów ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie bardzo moge to polaczyc. 

Opublikowano

Rozumiem, w takim razie znajdę innego mechanika aby sprawdził pompę oleju. A gdyby faktycznie sypała się panewka oporowa ? To jak wygląda ta naprawa ? Trzeba robić kapitalny remont ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Słupek.. życzę powodzenia, bo od początku było nam nie po drodze. @kkx5 ujął to w punkt.

6CiWSrm.png

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po latach n43b20 nowa pokrywa zaworów, nowe wszystkie sondy, nowe swiece I cewki, wtryskiwacze mają 82k km index 11 tankowane tylko paliwo premium (98 lub 100) . Mam problem z korektami multiplikacji lambda. Czytałem ze fabrycznie jest do 5%, dopuszczalne do 10% a dalej już jest problem, po wymianie pokrywy zaworow z nową odma (w starej pękła membrana) skasowałem adaptacje wszystkie I korekty multi lambda na wolnych obrotach wynoszą okolice +14% I wraz ze wzrostem obrotów spadają do 1500rpm jest powyzej +10% a od 2000rpm stoją idealnie na około +2% gdzie szukac problemu? Miał ktos tak?; szczelność dolotu sprawdzona, wydech uszczelniony(byl przedmuch).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Skąd jesteś?

6CiWSrm.png