Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Według mnie navi to podstawa przynajmniej w BMW , warto dopłacić bo dziala naprawdę fajnie - nawet gdzieś ostatnio znalazłem że BMW ma jedną z lepszych nawigacji fabrycznych

Też teraz tak myślę, ale wiesz po przejechaniu się autem z automatem użyłbym identycznego sformułowania w stosunku do Steptronica .... Pół roku temu pokroić bym się pewnie dał za manual i uprawiał krucjaty. Dziś wbrew sobie z przed pół roku napiszę iż BMW to ze Steptronic - Kurcze ale ta skrzynia od ZF jest epicko wręcz szybka i inteligentna :) Tryb Sport i "Kickdown" w wykonaniu tej skrzyni to mistrzostwo świata (a używałem Scirocco z DSG :))

Gdyby to było możliwe do zrobienia metodą "garażową" to już bym pisał wątek. BMW F20 - jak przerobić manual na steptronic :P

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja jakoś automatów nie lubie jezdziłem różnymi od Audi Q7 po M3 i jakoś machanie gałeczką jest czymś pięknym :D

Jak już będę stary to kupie sobie automat

A po drugie jak widzę koszty automatów przy ew. naprawie to robi mi się słabo

mac_gregor dzwoniłem dziś do twojego fotografa i chyba zrobie sobie prezent na urodziny które mam za niedługo , mała sesyjka czemu nie :)

Opublikowano

Apropo tych skrzyn automatycznych w F20, to widze ze od 125i jest wybor pomiedzy:

- Automatyczna skrzynia biegow (S0205) - 9391 PLN

- Sportowa automatyczna skrzynia biegów (S02TB) - 10130 PLN

Ta druga opcja jest niedostepna w przypadku 116i / 118i natomaist jedyna roznica to ponoc łopatki do zmiany biegów przy kierownicy w przypadku tej sportowej skrzyni.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
Apropo tych skrzyn automatycznych w F20, to widze ze od 125i jest wybor pomiedzy:

Ta druga opcja jest niedostepna w przypadku 116i / 118i natomaist jedyna roznica to ponoc łopatki do zmiany biegów przy kierownicy w przypadku tej sportowej skrzyni.

Tak, to ta sama skrzynia - jedyną różnicą jest właśnie możliwość zmiany biegów łopatkami. Widać że coś drgneło - bo jeszcze 3 miesiące temu ta opcja była oferowana tylko w 120d.

Opublikowano

Tak, to ta sama skrzynia - jedyną różnicą jest właśnie możliwość zmiany biegów łopatkami. Widać że coś drgneło - bo jeszcze 3 miesiące temu ta opcja była oferowana tylko w 120d.

Na dobra sprawe nie ma powodu by opcja z łopatkami nie była oferowana we wszystkich F20 skoro do wszystkich modeli mozna zamowic automatyczna skrzynie biegow.

Pzdr, MtothaJ
  • Zarejestrowani
Opublikowano
to przy tych kwotach dopłaty za skrzynię, chyba warto dopłacić te kilkaset złoty za łopatki :D Ehhh... pomarzyć... :) Muszę zmienić robotę ;) I za kilka lat może uda mi się takie cudo kupić w przystępnej dla mnie cenie ;)
Opublikowano

Na dobra sprawe nie ma powodu by opcja z łopatkami nie była oferowana we wszystkich F20 skoro do wszystkich modeli mozna zamowic automatyczna skrzynie biegow.

Nieoficjalnie mi powiedziano w salonie że to taki sposób by "zmobilizować" klienta do zakupu wyższych wersji silnikowych, czy jak to nazwano "promowanie niektórych silników".... Taki exclusive w postaci dodatkowej możliwości przy kierownicy. Bo przecież w pierwszej tańszej opcji też można te biegi zmieniać manualnie za pomocą dzwigienki, i niczym dla skrzyni się ta zmiana nie różni od zmiany łopatką ... ot sygnał idzie z innego miejsca tylko.

Opublikowano
Pierwsze 3000 km przejechane.

.....

Mi wczoraj własnie stuknęło 30.000 :) ale przez całą tą jazdę, jakoś czasu mało aby usiąść i przelać wszystko przez klawiaturę.... :)

Opublikowano

.....

Mi wczoraj własnie stuknęło 30.000 :) ale przez całą tą jazdę, jakoś czasu mało aby usiąść i przelać wszystko przez klawiaturę.... :)

Nieźle :) odebrałeś autko z miesiąc przed moim, a nastukane 10x moj przebieg :) u mnie takie wartości sa po 2,5 - 3 latach :)

A wracając do skrzyń to jest jeszcze jedna drobna różnica za te pare stówek za łopatki. Otóż ta z lopatkami ma skórzany mały mieszek pod lewarkiem, a ta bez łopatek taki .... Tylko plastik :)

Opublikowano

.....

Nieźle :) odebrałeś autko z miesiąc przed moim, a nastukane 10x moj przebieg :) u mnie takie wartości sa po 2,5 - 3 latach :)

A wracając do skrzyń to jest jeszcze jedna drobna różnica za te pare stówek za łopatki. Otóż ta z lopatkami ma skórzany mały mieszek pod lewarkiem, a ta bez łopatek taki .... Tylko plastik :)

Tak to wyglądało jeszcze przed przedwczoraj w okolicach Florencji :)

Dzisiaj, półtora tysiąca kilometrów później, samochód idzie na odpoczynek, a nowy powinien pojawić się już w przyszłym tygodniu.

Kolejny automatycznej skrzyni mieć nie będzie, ale po koniec roku, jak już będę kupował model dla siebie, to automat jest pewniakiem.

Ten 8-biegowiec to po prostu bajka.

http://m.ak.fbcdn.net/a6.sphotos.ak/hphotos-ak-ash4/283774_10151064447797288_1181993916_n.jpg

Opublikowano
Tak to wyglądało jeszcze przed przedwczoraj w okolicach Florencji :)

Dzisiaj, półtora tysiąca kilometrów później, samochód idzie na odpoczynek, a nowy powinien pojawić się już w przyszłym tygodniu.

Kolejny automatycznej skrzyni mieć nie będzie, ale po koniec roku, jak już będę kupował model dla siebie, to automat jest pewniakiem.

Ten 8-biegowiec to po prostu bajka.

Pogratulowac tempa w jakim nakrecony zostal przebieg ;) O tym automatacie 8-mio biegowym ZF faktycznie slyszy sie same pozytywne slowa, jak juz pisalem bede ciekawy doswiadczen i konfiguracji kolejnej jedynki i i w koncu tej docelowej ktorej spodziewasz sie na koniec roku.

Cieszy tez ze jak dotychczas wszyscy forumowi beta testerzy :lol: F20 nie zaliczyli zadnych awarii / usterek... w sumei przy modelach dopiero co wchodzacych na rynek, i majac na wzgledzie np. narzekania na nowa 5-tke F10 mozna powiedziec ze F20 sie BMW udalo :cool2:

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano

Pogratulowac tempa w jakim nakrecony zostal przebieg ;) O tym automatacie 8-mio biegowym ZF faktycznie slyszy sie same pozytywne slowa, jak juz pisalem bede ciekawy doswiadczen i konfiguracji kolejnej jedynki i i w koncu tej docelowej ktorej spodziewasz sie na koniec roku.

Cieszy tez ze jak dotychczas wszyscy forumowi beta testerzy :lol: F20 nie zaliczyli zadnych awarii / usterek... w sumei przy modelach dopiero co wchodzacych na rynek, i majac na wzgledzie np. narzekania na nowa 5-tke F10 mozna powiedziec ze F20 sie BMW udalo :cool2:

Nie chcę za bardzo wcinac się w temat mac_gregorowi i w końcu napiszę mały "review" o swoim autku, ale w czasie 30.000 km doświadczyłem 3 problemy.

1. Dwa razy zawiesił mi się monitor, po czym po kilku minutach wyłączył się samoczynnie i wrócił do życia.

2. Wyświetlił mi się komunikat niskiego poziomu płynu chłodzącego. Po dolaniu około szklanki płynu, komunikat nadal się wyświetlał po ostrej jeździe. Trzeba było jechać do serwisu i zresetować błędy......(????) Samo dolanie płynu nie wystarczyło.

3. Prawdopodobnie w wyniku przegrania, popękały mi wewnętrzne, przednie klocki hamulcowe. Nowe klocki dostępne są tylko w serwisie. Koszt to 670 zł, plus 108 zł za czujniki. Aftermarket, czyli ani Ferodo, ani EBC, ani Mintex, ani ATE i inni.... nikt... jeszcze nie dysponuje klockami do F20. Kwestia czasu...

To tyle.

Opublikowano
To u mnie takich ekscesów odpukać nie ma, jedyne co to coś się odpięło/poluzowało i rezonuje przy niskich obrotach w boczku prawych drzwi. Jakbym miał pdf z opisem zdjęcia boczku sam bym se to znalazł - a tak umówiłem się z serwisem mają wyeliminować :) Poprzednie moje BETA testy auta zaowocowały w ciągu czterech miesięcy 6 wizytami w serwisie z których 2 można uznać za poważne :) Wiec jest dobrze - bardzo dobrze :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nieoficjalnie mi powiedziano w salonie że to taki sposób by "zmobilizować" klienta do zakupu wyższych wersji silnikowych, czy jak to nazwano "promowanie niektórych silników".... Taki exclusive w postaci dodatkowej możliwości przy kierownicy. Bo przecież w pierwszej tańszej opcji też można te biegi zmieniać manualnie za pomocą dzwigienki, i niczym dla skrzyni się ta zmiana nie różni od zmiany łopatką ... ot sygnał idzie z innego miejsca tylko.

Zastanawiam sie jak to wyglada w przypadku pozniejszej checi zchipowania takiego 116i wyposazonego w automat - czy cos trzeba zmeinaic w sofcie automatu, czy sa jakies dodatkowe problemy? Bo automat automatem ale chip z 136KM --> 210KM jest wyjatkowo kuszaca propozycja :P

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano

mac_gregor dzwoniłem dziś do twojego fotografa i chyba zrobie sobie prezent na urodziny które mam za niedługo , mała sesyjka czemu nie :)

Polecam Ci z czystym sumieniem Piotra :) Facet wie jak obfotkgrafować auto, a i na Twoją wizję takiej sesji będzie otwarty :)

Fajnie by było gdybyś całą trójce uwiecznił w jednym projekcie :) Jakbyś potrzebował kierowcy daj znać ;)

Może z tego wyjść fajny projekt :) Choćby do kalendarza :)

• 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
3. Ostatnie to to że apetyt rośnie w miarę jedzenia :) - więc można rozważyć albo wirusowanie 116i lub poświęcenie zawartości portfela na 118i. W połączeniu z automatem ....:)

Tak apropo to w Bawaria Motors w Jankach mają obecnie IMHO bajecznie wyposazone F20 na sprzedaz w ramach Premium Selection - 118i z automatem, pakiety: Sport Line, Polski Plus, Drive Comfort, do tego navi z kamera cofania i internetem, deska rozdzielcza o rozszerzonym zakresie, audio HiFi, szyberdach i kilka innych mniej lub bardziej potrzebnych ale cieszacych gadzetow :wink: ). Przebieg 23k km, cena ok. 120k PLN - mimo wszystko chyba troche drogawo, ale autko mega fajne :8)

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
3. Ostatnie to to że apetyt rośnie w miarę jedzenia :) - więc można rozważyć albo wirusowanie 116i lub poświęcenie zawartości portfela na 118i. W połączeniu z automatem ....:)

Tak apropo to w Bawaria Motors w Jankach mają obecnie IMHO bajecznie wyposazone F20 na sprzedaz w ramach Premium Selection - 118i z automatem, pakiety: Sport Line, Polski Plus, Drive Comfort, do tego navi z kamera cofania i internetem, deska rozdzielcza o rozszerzonym zakresie, audio HiFi, szyberdach i kilka innych mniej lub bardziej potrzebnych ale cieszacych gadzetow :wink: ). Przebieg 23k km, cena ok. 120k PLN - mimo wszystko chyba troche drogawo, ale autko mega fajne :8)

Żeby jeszcze w M-Paku byłby za tą kasę fajny kąsek :) Ostatnimi dniami przyszła mi oferta wyprzedażowa od Inchcape i moja uwagę zwrócił :

320d Efficent Dynamics Cena kat. 206.782 upust -36.882 - do zapłacenia 169 900 - ładny upust i fajnie wyposażona trójeczka :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W związku z nadchodzącą zimą podobnie jak u kolegi Randall'a wylądowały w środku zimowe "wycieruchy" od BMW

http://imageshack.us/a/img163/9463/96663567.jpg

Autko na zimę dostało także felgi 16" styling 377 obute w opony Continental Winter Contact 830P RSC

http://imageshack.us/a/img825/3470/88257672.jpg

Na swoją kolej doczekały się też czarne nerki z pakietu M Perfomance :) Trochę z tym dłubania jest, ale zderzak schodzi dość prosto - wystarczy zadbać o dodatnią temperaturę przy tej operacji wymiany

http://imageshack.us/a/img39/5598/67439849.jpg

Następnym krokiem będzie wymiana lamp tylnych na BlackLine z M Perfermance .... ale to już raczej na wiosnę :)

Auto zrobiło prawie 10 000 KM, po około 6 spalanie średnie spadło w okolice 6,7 - 6,8 L w cyklu mieszanym ze wskazaniem na miejski. Z całości średnia to 7,1

Zauważyłem do tej pory jeden problem, mianowicie nie znany mi jest algorytm którym posługuje się radio profesionall przy sortowaniu muzyki z zew. źródła. Przykładowo jeśli mam audiobooka który jest poprawnie otagowany (sprawdzałem w mp3tag oraz iTunes) To radio nie sortuje poprawnie rozdziałów od powiedzmy 1-52 tylko miesza je w sobie znany sposób.

I to by było jeszcze nic strasznego, do tego klikając pokrętłem iDrive na powiedzmy pierwszym rozdziale radio zaczyna odtwarzać przykładowo rozdział 7 ... a wyświetlacz na desce rozdzielczej pokazuje jeszcze co innego (rozdział 4) :)

Próbowałem już kilkunastu albumów, z tego co szukałem po zagranicznych forach problem faktycznie występuje dość często.

Macie z tym jakieś doświadczenia ? :)

Opublikowano
W związku z nadchodzącą zimą...

Fajny update :D

Te dywaniki gumowe z czerwona obwodka calkiem niezle wygladaja w czarnych i czerwonych autach w ktorym sa te koralowe wewnetrzne listewki ozdobne.

Oponki zimowe bardzo fajne, tez takie chcialem kupic jak interesowalem sie zimowkami do swojego E81 ale akurat wtedy nie mieli ich w wersji RFT. Tak sie jeszcze zapytam jak wyglada w tych silnikach 1.6T kwestia zuzycia oleju - czy przez pierwsze 10,000km musiales cos dolewac?

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
W związku z nadchodzącą zimą...

Tak sie jeszcze zapytam jak wyglada w tych silnikach 1.6T kwestia zuzycia oleju - czy przez pierwsze 10,000km musiales cos dolewac?

Do tej pory nic :) olej wygląda na niezbyt przepracowany ;)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Hehe widze ze nasze mody niemal identyczne :D

Opony i dywaniki też :P

Tez mam smaki na blackline z tylu tylko chcialbym je zobaczyc na zywo no i dostac jakas dobra cene. Mysle tez powaznie o podstopnicy i pedalach performance.

Zauważyłem do tej pory jeden problem, mianowicie nie znany mi jest algorytm którym posługuje się radio profesionall przy sortowaniu muzyki z zew. źródła. Przykładowo jeśli mam audiobooka który jest poprawnie otagowany (sprawdzałem w mp3tag oraz iTunes) To radio nie sortuje poprawnie rozdziałów od powiedzmy 1-52 tylko miesza je w sobie znany sposób.

I to by było jeszcze nic strasznego, do tego klikając pokrętłem iDrive na powiedzmy pierwszym rozdziale radio zaczyna odtwarzać przykładowo rozdział 7 ... a wyświetlacz na desce rozdzielczej pokazuje jeszcze co innego (rozdział 4) :)

Próbowałem już kilkunastu albumów, z tego co szukałem po zagranicznych forach problem faktycznie występuje dość często.

Macie z tym jakieś doświadczenia ? :)

Ten problem mialem od początku wszystko wymieszane, włączam piosenke np. Armina, slysze calkiem cos innego, a na wyswietlaczu jeszcze cos innego :mad2:

Probowalem wszystkiego, robilem kilka razy update samodzielnie, robili w serwisie, kodowali cale auto po kilka razy, wszystko na marne. W koncu sprawa trafila do tzw. PUM-y czyli bazy ogolnoswiatowej BMW gdzie zapisywane sa nietypowe problemy i ich rozwiazania. Po miesiacu przyznano mi calkiem nowe radio i wymieniono w ramach gwarancji - od tego czasu (odpukać) wszystko działa poprawnie.

U mnie ostatnio wyszła inna wada o ktorej piszą na zagranicznych forach - dziwne stukanie w tylnej części auta na małych nierównościach, jako że dostawałem już szału to jedyneczka została dzisiaj w serwisie a ja woże się Mini One :cool2: