Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
CZEŚĆ!!! Mam BMW 5.20 24V e34 z 1992 roku. Jest to mój w miarę nowy nabytek. Jezdził do tej pory na oleju półsyntetycznym 10W-40 (jakimś kiepskim). Olej ten nie był dawno zmieniany (cały czarny). Zmieniłem go na olej MOBIL 1 5W-50 za namową mechanika (razem z filtrem oleju). Przy wymianie wlałem środek do czyszczenia silnika (ENGINE FLUSH) przed zmianą na nowy olej. Następnego dnia rankiem jak odpalałem samochód zaczęło coś strasznie stukać przez jakąś minutę a później ustało i dalej silnik pracował idealnie, cichutko (nawet dużo lepiej niż na starym oleju). Taka sytuacja powtaza się kazdego ranka. Dodam tylko że silniczek nie bierze nic oleju 0. Co to może być?
Opublikowano
A czy przypadkiem nie posiadasz samoregulatorów na zaworach bo jeśli tak to pewnie nie napompował ci samoregulatoe olejem i dla tego stuka.Ja tak miałem w poprzednim samochodzie (polonez Atu +) i po wymianie oleju miałem taki właśnie obiaw.Pojechałem do znajomego mechanika i ustawił ręcznie ten samoregulato.
Opublikowano

przy tym przebiegu chyba lepszy by byl jakis polsyntetyk

zwlaszcza jezeli wczesniej auto jezdzilo na 10W-40

Opublikowano

Samoregulatory jak nazwa wskazuje regulują się same :) Są bezobsługowe.

Mechanik niezbyt dobrze doradził Ci olej o symbolu 15W na zimę.Spokojnie można zastosować 10W40 i byłoby dobrze.

Opublikowano
Samoregulatory jak nazwa wskazuje regulują się same :) Są bezobsługowe.

Mechanik niezbyt dobrze doradził Ci olej o symbolu 15W na zimę.Spokojnie można zastosować 10W40 i byłoby dobrze.

Kolega napisał że olej teraz ma 5W50 a nie 15W ale ja bym radził zalać CASTROL RS 10W60 jest to pełny syntetyk a szklanki(samoregulatory)przestaną ci stukać :D

www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Uzywam oleju 5W-50 firmy Mobil 1 a nie 15W-50 a co do stukania to nie wiem czy to nie są popychacze (wywnioskowane z opisów na innym forum). Jak to można odróżnić czy to są popychacze czy samoregulatory?
Opublikowano
Niektóre samoregulatory maja dodatkowo śrubki do ręcznej regulacji.Powiedz jeszcze kiedy wymieniałeś olej do brat w astrze miał ponad 2tygodnie stukanie zanim napompował się samoregulator , a niektórzy mechanicy twierdzą że to może trfać aż miesiąc. Fakt że dałwś za rzadki olej powinien być 10W.
Opublikowano
Olej zmieniłem chyba 12 grudnia (niecałe 2 tygodnie temu) i cały czas stuka. Na początku bardzo głośno stukało teraz ciszej ale cały czas rankiem to słyszę. Czy to jest niebezpieczne dla silnika. Pierwszego dnia po zmianie oleju rano było bardzo głośno.
Opublikowano
Powiem ci tak jest ot niebezpieczne ale ja proponuje poczekać jeszcze z tydzień a jeśli nie to zostaje ci warsztat. I nie gazuj go na zimnym silniku za ostro. To nic się nie stanie.
Opublikowano
Moim zdaniem to nie (samo regulatory) tylko hydrauliczne napinacze łańcuchów które nie mają odpowiedniego ciśnienia dostają ciśnienie dopiero gdy olej się nagrzeje i zrobi się rzadszy
Opublikowano

Nowy olej 5W/50 tutaj nie namieszał i przesiadka na 10W/40 nie pomoże.

Jak na mój gust :mrgreen: bezpośrednio namieszało przepłukanie silnika, ale najważniejszą przyczyną bałaganu jest to smarowidło 10W/40, stosowane pewnie od dłuższego czasu.

Przepłukanie silnika puściło w obieg oleju osady, których ten kiepski olej nie usuwał na bieżąco. Wygląda, że jakiś grubszy paproch częściowo zablokował kanał olejowy prowadzący do jednego z popychaczy hydraulicznych. Stąd to postukiwanie po zimnym rozruchu.

Mleko się już wylało. ;-)

Zdjąłbym pokrywę zaworów i starannie przepłukał magistralę doprowadzającą olej do popychaczy hydraulicznych. W silnikach M40 jest to możliwe, przypuszczam, że M50 B20 też się da, chociaż ręki nie pozwolę sobie obciąć. Koszt operacji niewielki, a może pomóc.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Nie wiem jak to się stało, ale samochód stał dwa dni pod domem nieużywany. Jak go odpaliłem to stukania nie ma. Dziwna sprawa! Nic już mi nie stuka. Silniczek pracuje idealnie - jak trzeba. Co to mogło być skoro samo się naprawiło. Czy obawiać się że poranne stukanie powróci? A tak w ogóle to dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas na cenne podpowiedzi!!!
Opublikowano

Nu wot, siurpryza :!: :mrgreen:

Coś wygląda, że ten paproch popłynął z prądem oleju.

Ale nie chwal dnia przed zachodem słońca....

Popychacze hydrauliczne to złośliwa materia.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Mam nadzieję ze filtr go zatrzyma i nie będzie więcej problemów. Oby tak było. Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołego sylwestra!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety za wcześnie się cieszyłem! Stukanie wciąż się pojawia nad ranem zwłaszcza jak są przymrozki w nocy. Nie mam pojęcia co z tym zrobić... POMÓŻCIE!!! Zastanawiam się poważnie nad zmianą oleju na ten Castrol 10W 60... Może to coś da??
Opublikowano
Ja bym nie nalewal do rzadnego silnika tych "cudownych" plukaczy bo: wymywa to wszystkie osady to prawda ale razem z nimi wszystkie uszczelnienia :cry: Stuk ktory slyszysz to na 99% hydrauliczne popychacze zmieniles olej z gestego na rzadszy i spadlo cisnienie oleju doprowadzanego do popychaczy. W lecie bedzie pewnie jeszcze gorzej bo olej bedzie jeszcze rzadszy bo temperatura bedzie wyzsza. Jesli to typowy metaliczny stuk popychaczy to nie jest to bardzo grozne, (mniej otwiera sie tylko jeden z zaworow) gorzej jak to cos innego. A cisnienie oleju szybko gasnie :?:
Opublikowano

Samo wlanie do silnika Mobila 1 nieźle wyczyściło silnik, po co była ta płukanka? Tego się nie robi, najwyżej zmienia sie znowu olej na nowy po paru tysiącach.

Castrol RS powinien wyciszyć popychacze jest gęstrzy od Mobila a jednak dalej syntetyk. Mobil ma od RS'a dużo lepsze właściwości czyszczące, ale przy twoim przebiegu to chyba nie za dobrze.

Opublikowano
Stukanie wyglada tak jak by wiatrak od chłodnicy zawadzał o coś (ale tak nie jest). Nie jest specjalnie metaliczne bardziej jak by plastikiem. Trwa to teraz około 1 - 5 sekund i koniec. Dalej cichutko idealnie pracuje. Dziwna sprawa. W jakiej cenie są te popychacze i gdzie najlepiej je dostać. Jak trzeba to wymienie. Byle by to na prawde były one...