Skocz do zawartości

Nie dogrzewa sie M52B20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no i sprawdzilem silnik nagrzal sie do 3/4, 1 kreski czyli okolo mial 60 stopni waz dolny idacy z termostatu do chlodnicy byl cieply a gorny waz byl jescze cieplejszy.
  • Odpowiedzi 113
  • Wyświetleń 11,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Dolny powinien byc, zimny.Przy tej pogodzie to przy pełnym rozgrzaniu jak termostat jest sprawny to dolny będzie zimny lub prawie zimny.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
no to na milion % termostat. Puszcza CI na chłodnicę. Potem jak przyjdą mrozy I jak zacznie ciepła woda się mieszać z wodą co ma -15st to nigdy ci się na gaz nie przełączy a spalanie będzei bardzo duże. Teraz pewnie też masz większe.
Opublikowano
oki jutro ide zamowic termostat. :D
Opublikowano
czyli to co jest wałkowane od 4 stron tego tematu: wymiana termostatu bez żadnego gadania i kombinacji oraz czekaniem do wiosny :!: Chyba już wszystko zostało tu powiedziane :P
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
dołącze sie do tematu:) mój m47 nagrzewa sie powoli po 3 km wychodzi z niebieskiego pola przy spokojniej jeździe bez korków jazda wplna w miasteczku małym.po 10 km osiąga prawie pion.wiem powinien pion po 3 km albo pieciu. moze podgrzewacz wody nie działa? sprawdze wąż jutro jakby co.ew jak zasłonie chłodnice to cos da? jesli sie zbaiore do wymiany termostatu to jak potem odpowietrzyc? prosze o odpowiedzi na pytania ora z poradnik wymiany ttermostatu w m47 oraz poradnik odpowietrzania
Opublikowano

Podłącze się pod temat tez podejrzewam ze termostat mi niedomaga jutro posprawdzam temperature i węże

Mi temperature łapie szybko po 5-10min jest pion niedogrzanie zauwazyłem jak wieczorem wracam z pracy, robota poza miastem wiec ok 20 km robie w trasie wtedy wskazówka jest delikatnie wychylona w lewo ale jak wjade do miasta to wskakuje do pionu, zeby było smieszniej jak jade tą trasą w dzień to nagrzewa sie normalnie a róznica temperatór to zaledwie pare stopni

Opublikowano
Podłącze się pod temat tez podejrzewam ze termostat mi niedomaga jutro posprawdzam temperature i węże

Mi temperature łapie szybko po 5-10min jest pion niedogrzanie zauwazyłem jak wieczorem wracam z pracy, robota poza miastem wiec ok 20 km robie w trasie wtedy wskazówka jest delikatnie wychylona w lewo ale jak wjade do miasta to wskakuje do pionu, zeby było smieszniej jak jade tą trasą w dzień to nagrzewa sie normalnie a róznica temperatór to zaledwie pare stopni

Jak jest różnie raz ok raz nie to czasami się zatnie w pozycji otwartej/niedomkniętej. Też warto odrazu wymienić bo jak jest odchylony lekko w lewo to ma mniej niż70st. Ja swoją nawet bym do 3sty nie rozkręcił nie mając ok 5min pion. Czyli pewne 90st.

Jak się zacina już termostat to w każdej chwili może się zaciąć i nie otworzyć i zagotować silnik. Wtedy nie będzie to 40zł tylko tysiące zł.

Opublikowano
Wymienie na pewno i to na dniach tylko ze ok 2-3miesiace temu wymieniałem obudowe termostatu a termostat sprawdzałem i był dobry a teraz załuje ze od razu go nie wymieniłem na nowy :mad2:
Opublikowano

Panowie z tymi termostatami najłatwiej sprawdzić po teście nr 7 - po to jest właśnie, żeby nie bawić się w macanie węży itp.

Jeśli złapie już temperaturę optymalną czyli te 90-96 stopni i przejedziecie odcinek dłuższy bez świateł a temperatura wam spadnie poniżej 75 to bankowo termostat zacięty na dużym obiegu...

Opublikowano
wyjołem termostat panowie i z jednej strony byla przerwa 2 milimetrowa caly czas byl otwarty kurde termostat byl od nowosci jest wybita Bmw 97 rok sierpien a z tego roku mam Basie dzieki Panowie za pomoca.Jutro montuje wszytsko do kupy zamowilem obudowe nowa Febi i termostat wahlera wszystko wyniesie 120zl. :D
Opublikowano
wyjołem termostat panowie i z jednej strony byla przerwa 2 milimetrowa caly czas byl otwarty kurde termostat byl od nowosci jest wybita Bmw 97 rok sierpien a z tego roku mam Basie dzieki Panowie za pomoca.Jutro montuje wszytsko do kupy zamowilem obudowe nowa Febi i termostat wahlera wszystko wyniesie 120zl. :D

No w końcu :D

teraz auto szybciej się przełączy na gaz, będzie mniej palić i PB i LPG no i przede wszystkim będzie zdrowe dla silnika.

Opublikowano
  • Autor
Kamil, to samo mialem u siebie. Termostat chyba od nowosci nie byl wymieniany. Po zamknieciu nie domykal sie z jednej strony z przerwa okolo 1mm.
Opublikowano
no no dokladnie to samo, jutro wam powiem jak silnik bedzie sie nagrzewal :D
Opublikowano

U mnie też termostat uwalony obserwowałem dzis dokładniej temperature i w miescie max jaki miałem to 82 stopnie w trasie przez chwile 75 a pózniej skakało od 72 do 69 do tego doszło o 2 litry wieksze spalanie :(

Termostat kupiony jutro wymiana ja wahlera nie kupowałem bo ma temperature otwarcia 97 stopni a z tego co podaje realoem montowany był z temp otwarcia 92 stopnie

Opublikowano
no i jest super praktycznie polowe szybciej sie nagrzewa i jest cieplej w aucie ale minus jeden instalacja inaczej juz pracuje.90 stopni osiaglem po okolo 5 km i wylaczylem silnik za chwile odpalilem na benzynie i pzrelaczyl sie na gaz i gasl mi caly czas musialem dojechac na paliwie pod dom i na postoju wlaczylem gaz i pzrelaczyl sie zgasilem odpalilem i juz normalnie sie pzrelaczal musze pojedzic moze regulacja bedzie potrzebna.Powiedzcie mi jak nadmiar plynu chlodniczego wylac ze zbiorniczka bo przy odpowietrzaniu troche duzo jest go.
Opublikowano
  • Autor
Sprawdz jutro z samego rana, bo u mnie spadlo prawie do dna zbiorniczka i dolalem jeszcze okolo litra. teraz jest ok .
Opublikowano
Termostat kupiony jutro wymiana ja wahlera nie kupowałem bo ma temperature otwarcia 97 stopni a z tego co podaje realoem montowany był z temp otwarcia 92 stopnie

no popatrz a mój Wahler miał 92'C i koledzy którzy wcześniej zmieniali też nie mieli problemów z zakupem termostatu Wahlera z odpowiednią temperaturą otwarcia

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Mój wahler otwiera przy 96...czy te 4stopnie coś zmieniają - nie sądzę, wydaje mi się, że nawet lepiej jak się robi krótkie odcinki mieć taki z wyższą temperaturą.

Jednak to jest moje gdybanie... Mylę się?

Opublikowano
nie wiem kolego jak przy wyższych temperaturach, ale mój stary oryginał otwierał Się już na 87'C, teraz mam zmieniony i komp pokazuje otwarcie na 92'C zauważyłem poprawę w wydajności ogrzewania, więcej nic
Opublikowano

no popatrz a mój Wahler miał 92'C i koledzy którzy wcześniej zmieniali też nie mieli problemów z zakupem termostatu Wahlera z odpowiednią temperaturą otwarcia

Tam gdzie kupowałem był dostępny tylko taki jak podałem sam bym z chęcią sie zaopatrzył w Wachlera z temp 92'C

Poki co jestem po zakupie 2 termostatów i obydwa nie działały :mad2: :mad2: :mad2:

Najgorsze jest to ze u mnie nie ma za duzego wyboru 4 sklepy z częsciami i ASO z czego w 2 sa takie ceny ze taniej w ASO :duh:

W unipart termostat 38£ a w ASO 25£

Opublikowano
a widzisz ja brałem z allegro i jestem zadowolony, sprawdziłem po numerze części i bez problemu znalazłem taki który ma być tym bardziej że oryginał z pierwszego montażu też był Wahler tylko dodatkowo było logo BMW
Opublikowano
witam podepne sie pod temat.moje e39 520 d wolno sie nagrzewa przy tem p +2 stopnie w trasie nawet do pionu nie dochodzi.dzisiaj patrzyłęm wskazówka pomiedzy pierwszą kreską a pionem i sprawdzałem dolny wąż od chłodnicy zimny wiec niby termostat zamkniety co dalej ?w czym problem?dodam ze duzo pali zanim sie nagrzeje . w czym szukac winy?moze zapowietrzony? płynu chłodniczeko nie ubywa ani nie przybywa.po odkreceniu korka słychac jak wylatuje powietrze
Opublikowano
  • Autor

Moze zapowietrzony uklad ?

Ja np zauwazylem , ze po wymianie termostatu temperatura szybko lapie pion, idealnie nagrzewa sie w srodku, a nawet jest za goraco i musze zmniejszac temp i nawiew bo az parzy w nogi i twarz :8) ... ale sprawdzilem przed chwila pod domem waz lewy od chlodnicy i byl zimny, a wrocilem dopiero z oddalonego sporo km sklepu , gdzie kupowalem zimowy plyn do spryskiwaczy. Sprawdailem to z ciekawosci i jestem zdziwiony :?:

Opublikowano
panowie żeby doprowadzić do pełnego otwarcia termostatu trzeba naprawdę czasem zdrowo przegonić furę, to że jest pion na wskaźniku jeszcze nie załatwia sprawy dlatego nie przejmujcie Się zbytnio i cieszcie dobrze nagrzanymi autami :D