Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Odłącz wtyczkę od czujnika valvetronica i zobacz czy jest tam olej. Informację gdzie jest znajdziesz na forum. Przeczyść wtyczkę i gniazdo, podłącz, skasuj błędy i sprawdź czy wrócą po jakimś czasie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Błąd w module skrzyni biegów automatycznej CF33- brak komunikatu z układu zarządzania silnikiem. Ktoś się z tym spotkał? Skrzynia GA ZF6HP19Z problemy to lekkie szarpanie czasem z 2 na 3

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW e90 325i z silnikiem N52B25 z 2005 z instalacją LPG. W inpie wyrzuca mi trzy błędy 2A2E / 2A2F i 2AAC.

Może miał ktoś podobny problem i został rozwiązany ?

Opublikowano
2AAC miałem w E90 325i z 2005 roku i była winna duża DIS'a za ten błąd (miała luz na własnej osi), wymieniłem obydwie, czyli dużą i małą DIS'e, problem znikł.
Opublikowano

Witam proszę o pomoc z błędami:

2B49 Cyfrowy sterownik silnika: Regulacja mieszanki 2

2B48 Cyfrowy sterownik silnika: Regulacja mieszanki

Dodam że wcześniej miałem zamiast tych błędów 3 inne:

2B0B

2B0A

2B09

Wymieniłem czujnik nox i auto przestało szarpać przy zmianie biegu z 2-3 i 3-4 ale po tygodniu dostaje na ciepłym silniku falowania obrotów czasem przy 1.5-2tys jak by się dusił oraz reaguje na gaz raz mocniej raz mniej. Czy ktoś wie co teraz mam do wymiany?

Opublikowano

Witam mam następujący problem.

Po umyciu auta i odpaleniu go następnego dnia wyskoczyły kontrolki od abs, ciśnienia powietrza i chyba trakcji. Przy próbie mocnego hamowania niestety koła się blokują i analogicznie przy dynamicznym ruszaniu tracą przyczepność jak na wyłączonym DTC. Uniwersalny skaner OBD pokazał dwa błędy :

5DF4 - napięcie akumulator poniżej minimalnej wartości

5D90- czujnik lewego przedniego koła- zasilanie

Co może być przyczyną? Uszkodzony czujnik? I czy jeden uszkodzony czujnik może wyłączyć wszystkie systemy?

Myślę że warto dodać iż błędy wyskoczyły zaraz po odpaleniu, auto stało w miejscu.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

@Mierzej_98

Może zalałeś podczas mycia wtyczkę od czujnika ABS i teraz jest zwarcie. Spróbuj ją rozpiąć i oczyścić

Opublikowano

Panowie i Panie!

Błąd IHKA : 00E72E Nieprawidłowy komunikat (status MSA,0x308), odbiornik IHKA, nadajnik DME-DD

Wentylator działa na pół gwizdka.. słabo dmucha. brak komunikacji z IHKA

Pomoże ktoś ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam problem z swoją e92 silnik n52b25a auto po tym jak osiągnie temp. optymalna, opada na obrotach nie jest to sporo ale ewidentnie daje się odczuć, do tego np jadąc na 4 biegu mając 1700 obr ( przykładowo ) po wciśnięciu pedału gazu auto szarpie. Czy to normalne że brakowało prawie litra płynu chłodzącego i nie dostałem żadnego komunikatu ? Temp jak sprawdzałem ukrytym menu był od 90 autostrada do max 105 miasto korki.

Kody błędów:

2EF7

29CE

2D06

Dzięki za pomoc z góry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdziłeś chociaż czego dotyczą błędy? :roll: zamień cewkę 2 cylindra z inną i sprawdź czy błąd przejdzie, jak nie to skup się na świecy. Termostat do wymiany oraz trzeba przeanalizować co dzieje się z masą powietrza, pomocny będzie screen błędu z inpa, wraz z opisem oczywiście.

2EF7 Cyfrowy sterownik silnika: Termostat o zmiennej charakterystyce, uruchamianie

29CE Cyfrowy sterownik silnika: Przerwy w zapłonie, cylinder 2

2D06 Cyfrowy sterownik silnika: system pomiaru masy powietrza

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jaką aktualizację INPY muszę pobrać żeby mieć pełną funkcjonalność z MSS60 (E92 M3)? Program działa, ale po wybraniu sterownika silnika pojawia się informacja, że nie wszystkie funkcje są dostępne i potem faktycznie wielu brakuje.
Opublikowano
Sprawdziłeś chociaż czego dotyczą błędy? :roll: zamień cewkę 2 cylindra z inną i sprawdź czy błąd przejdzie, jak nie to skup się na świecy. Termostat do wymiany oraz trzeba przeanalizować co dzieje się z masą powietrza, pomocny będzie screen błędu z inpa, wraz z opisem oczywiście.

2EF7 Cyfrowy sterownik silnika: Termostat o zmiennej charakterystyce, uruchamianie

29CE Cyfrowy sterownik silnika: Przerwy w zapłonie, cylinder 2

2D06 Cyfrowy sterownik silnika: system pomiaru masy powietrza

tak sprawdzałem co do termostatu trochę mnie to dziwi bo temp jest chyba taka jaka powinna byc od 90 do max 105 , auto po przejechaniu 5km ma 90 stopni w ukrytym menu z temp. Ogrzewanie działa, wentylator włącza się. Dolałem ten ubytek i płynem w takim samym zielonym kolorze.

co do świec tak czy siak kupie nowe bo nie wiem kiedy były zmieniane.

więcej informacji będę mieć jak podjadę znowu do mechanika, bo skasował błędy i powiedział by trochę pojezdzic i sprawdzić jeszcze raz. Komunikaty na desce żadne mi nie wyskakują . Auto ewidentnie zaczyna drgać silnikiem i obrotami o te 50-100 na postoju jak osiąga temp roboczą 90+

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To błąd grzałki, więc będzie problem ze zbiciem temperatury przy większych obciążeniach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam , potrafi ktoś rozkodować czego dotyczą te błędy?

Wydaję mi się że coś od świeć żarowych. świece kupione nowe z bosha zamontowane. jak jest na plusie to pali świetnie a jak dłużej postoi na mrozie to poszarpie nim z 5 sekund poskacza obroty i wraca do normy.

Było -10 nie zapalala sie kontrolka swiec a ostatnio przy +5 sie zapaliła

E91 320D 2007r 177KM , jak się ja skasuje pojawiają sie ponownie.

b6c99db40c6ed.jpg

Jeśli temat znajduję się w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie widać kodów..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam mam problem odnośnie Błędu 3f25 pojawia się raz na jakiś czas odrazu po starcie A po chwili znika auto wpada w tryb awaryjny .

Stało się to po wymianie turbiny na hybryde oraz intercoolera oczywiście strojenie było robione i auto uzyskało rezultat 240km i 480 nm .

Osoba która robiła program sprawdzała wszystkie logi i parametry auto trzyma znakomicie jest leki spadek mocy przy 3700 obrotów ale to minimalny . I teraz nikt nie może dość dlaczego wyskakuje ten błąd

BMW e90 320d 177km seria

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dolot na 100% szczelny? Skoro ic zmieniony to tam bym szukał, opaski dobrze trzymają?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Engines with multiple-stage charge:

Check the following possible fault causes:

Leakage in the air mass system after the compressor (charge air hose, charge pressure sensor, intake manifold).

For engines with single-stage charge:

Check the following possible fault causes:

Leakage in the air mass system after the compressor (charge air hose, charge pressure sensor, intake manifold).

Perform air-mass system test.

Silniki z ładowaniem wielostopniowym:

Sprawdzić następujące możliwe przyczyny usterek:

Wyciek w układzie masy powietrza za sprężarką (wąż powietrza doładowania, czujnik ciśnienia doładowania, kolektor dolotowy).

Dla silników z jednostopniowym ładowaniem:

Sprawdzić następujące możliwe przyczyny usterek:

Wyciek w układzie masy powietrza za sprężarką (wąż powietrza doładowania, czujnik ciśnienia doładowania, kolektor dolotowy).

Przeprowadzić test układu powietrzno-masowego

Przetłumaczono przy pomocy www.DeepL.com/Translator

Opublikowano
Gościu co robił program mówił że jest wszystko wporzadku ale jak będę w Polsce to będę sprawdzać bo turbo daje 3100 ale chwili spada na 2850 A syczenie jakiegoś nie słychać jak mogę najlepiej to sprawdzić?? Jakieś rady ?