Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem 525TDS z automatyczną skrzynią biegów.

Są tam 3 ustawienia "S", "E" oraz *

2 pierwsze już rozpracowałem (Sport, Eco), * - domniemam że chodzi o tryb zimowy.

Mam kilka pytań dotyczących tego:

1. Można jeździć tym całą zimę, czy np tylko po śniegu?

2. Czym się charakteryzuje ten tryb, bo na włączonym nie widzę różnicy pomiędzy E, a *

3. Czy można go używać przy każdej prędkości?

Opublikowano
Jak włączasz tryb zima to samochod wtedy rusza z drugiego biegu wiec lepiej uzywac tego tylko na sliskiej nawierzchni typu wlasnie snieg.
Opublikowano

Jak masz tryb * i zapniesz jedno z 2,3,4 to automat będzie miał twardo zapięty jeden bieg

Np. na lodzie można ruszać z 4 biegu itd..

Opublikowano
Tryb zimowy załączasz tylko w tedy, gdy zakopiesz się, czy nie będziesz mógł ruszyć pod górkę.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi (w szczególności za instrukcję - bo takowej książki nie posiadam). Wszystko było bardzo pomocne :)

Ten tryb M (ręczny) - to chodzi o położenia 2, 3 lub 4?

Tryb zimowy załączasz tylko w tedy, gdy zakopiesz się, czy nie będziesz mógł ruszyć pod górkę.

A czy nie lepiej jeździć na tym przez całą zimę w mieście? Uniknie się buksowania kół i niepotrzebnego zużycia opon.

Opublikowano

Dzięki wielkie Rafał :)

Miałem o to pytać, ale mnie uprzedziłeś :) Na pewno się przyda :8)

Jednak dobrze, że zarejestrowałem się na tym forum :P

Opublikowano
Jednak dobrze, że zarejestrowałem się na tym forum :P

Śmiałeś w to wątpić? :mrgreen: Od siebie dodam Ci jeszcze schematy elektryczne, może Ci się przydadzą ;)

http://tnij.org/schematye34

Nowy nabytek czy dopiero teraz się zarejestrowałeś?

Brokatrot Metallic
Opublikowano
Tak, to nowy nabytek :)

To w takim razie życzę Ci abyś dołączył do grona ZADOWOLONYCH posiadaczy E34 ;) W sumie tych niezadowolonych chyba niema zbyt wielu ;)

Dzięki za schematy - ostatnio szukałem akumulatora jakieś 20min. Kto to wymyślił pod siedzeniami?! :mad2:

No gdyby mi sprzedający nie powiedział gdzie się on znajduje pewnie sam spędził bym dłuższą chwilę na poszukiwaniach, ale osobiście to rozwiązanie mi się podoba ;)

Pozdrawiam

Brokatrot Metallic
Opublikowano
Tak, to nowy nabytek :)

Dzięki za schematy - ostatnio szukałem akumulatora jakieś 20min. Kto to wymyślił pod siedzeniami?! :mad2:

To jest dobre rozwiazanie, bo chociaz tak mroz go nie chwyta.

Opublikowano

Sucho, zawsze czysty, po 8latach wygląda nadal jak nowy :D

A do akumulatora zaglądasz tylko podczas wymiany na nowy.

Opublikowano

W sumie coś w tym jest :)

Zawsze to parę stopni więcej jest wewnątrz pojazdu. Na szczęście poprzedni właściciel wymienił go w poprzednim sezonie, więc mam nadzieję tam więcej nie zaglądać :) Szukałem po to, aby przy -25*C się nie bawić w takie poszukiwanie, w razie gdyby jednak nie ruszył.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, nowy jestem.

BMW Aku ma pod machą, pod siedzeniem, lub w bagażniku np E46 3,0d po prawej stronie. Moim zdaniem najlepiej pod siedzeniem choć to nie jest zdrowe (opary z akumulatora są MEGA szkodliwe).

Odnośnie AutomatSkrzyBiegów ja posiadam tylko 2 funkcje S lub A. w E34. Pozdrawiam