Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki objaw a aucie: gdy gwałtowniej nacisnę hamulec to kierownica ma tendencję do lekkiego ruchu (ok. 0.5cm) - dzieje się to tylko tylko w momencie depnięcia na hamulec...gdy hamuję normalnie ten objaw nie występuje.

p.s. Na letnich oponach tego "zjawiska" praktycznie nie czuć - na zimówkach jest to bardziej widocznie.

Drążki kierownicze mogą odpowiadać za takie zachowanie :?:

Opublikowano

Miałem też takie problemy hipotez jest kilka niestety :| :

- krótsze sworznie wahacza/y;

- "wycałowanie/dopieszczenie" przednich klocków i tarcz i złożenie wszystkiego do kupy;

- ponowny montaż przednich kół (możliwe, że koło na piaście trochę źle się ułożyło i tarcze nieprawidłowo dociska).

Pozdrawiam

Opublikowano

Tarcze i klocki mają nieco ponad 20tkm - także je wykluczam - na wiosnę zaciski rozbierałem i czyściłem.

Podejrzewam że pomału wahacze się wybijają (w PL zrobione 20tkm) - a całe zawieszenie jest z 1 montażu (5/04r.)

Opublikowano

Balugass też może mieć rację z "podporami przednich wahaczy" :) (chyba, że źle zrozumiałem....).

Silbergrau w "sam naprawiam" jest zalecane co jakiś czas zaglądnąć do hamulców i wycałować ...... :mrgreen: .

Pewnie po zimie nowa za-wiecha zawita?

Opublikowano

hmm...tylko że jadąc na dociśniętych klockach nawet przez dłuższy czas (wogóle hamując) ani kiera nie bije ani pedał nie pulsuje...

zapulsowanie kierownicy występuje tylko "przez 1 sekundę" na początku.

Opublikowano

koniecznie napisz co było, mam to samo :cry:

dodatkowo na zimnym i wolnych obrotach potrafi kiera drgać, ale to chyba związku nie ma...

Opublikowano

Ha, no właśnie na kierze nie ma wibracji itp. (jak przy niedoważonych kołach) - występuje tylko to chwilowe "zafalowanie kierownicy" w momencie depnięcia na hamulec i tyle.

Na pewno nie pojawiło się to nagle.

Opublikowano
ja tak miałem jak zakupiłem swojego "killera", wyminiełm przednią tuleję wahacza i ustało ... na 5 miesięcy, teraz znowu jest ten efekt, zwłaszcza na trasie, lekkie szarpnięcie kiery przy dotknięciu hamulca, raz drgnie kierą na ułamek sek, dziwne i irytujące uczucie, wymienie tuleje po zimie i będzie spokój na pare miesięcy
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wiecie co od kąd mam bmke to koła Zostały sciągane tylko do zmiany na zimówki oczywiscie wywarzone. i to drżenie kiery jest na pół centymetra i drży cały czes gdy jest ecisnięty hamulec nawet lekko. a do tego wczoraj zaj...em 2 bączki na śliskim asfalcie!!! ale nic sie nie stało nikomu. zamówiłem czujnik zegarowy i mam zamiar sprawdzic tarcze ale nie wiem jaka jest tolerancja to raz, a dwa luzy na końcówkach. bo diagnosci wiecznie mówią że jest wszystko ok :evil:
Opublikowano
Mam taki objaw a aucie: gdy gwałtowniej nacisnę hamulec to kierownica ma tendencję do lekkiego ruchu (ok. 0.5cm) - dzieje się to tylko tylko w momencie depnięcia na hamulec...gdy hamuję normalnie ten objaw nie występuje.

p.s. Na letnich oponach tego "zjawiska" praktycznie nie czuć - na zimówkach jest to bardziej widocznie.

Drążki kierownicze mogą odpowiadać za takie zachowanie :?:

Tuleje wahacza przedniego zmęczone na 100% .Miałem to samo :)

Opublikowano
jeżeli to do mnie to niestety nie bo niedawno wimieniłen oba przy wymianie lewego wachwcza monroe

Jeżeli lekko wciskasz hamulec i drży kierownica to masz krzywe tarcze :)