Skocz do zawartości

Spalanie 525i - czy to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Około 2 tygodnie temu zakupiłem moje pierwsze BMW :D Od razu urzekł mnie ten samochód, jakość wykonania jest najlepszą jaką widziałem dotychczas. Mimo iż przesiadłem się z 8 lat młodszego auta, to jeżdżąc BM-ką czuć że jeżdżę autem wysokiej klasy... Nurtuje mnie tylko jedna sprawa: czy normalne jest spalanie rzędu 18litrów LPG/100km w mieście? Jest to model 525i 173KM sedan 1996r + skrzynia automatyczna. Słyszałem że Becie są łakome na paliwko ale spodziewałem się około 15litrów. Proszę podpowiedzcie koledzy/koleżanki bardziej zaznajomieni z tym autkiem, czy powinienem zacząć się martwić?

Z góry dzięki za pomoc!

Kamil.

Opublikowano
Witam po pierwsze to ty chyba nie masz 525i tylko masz 523i o pojemnosci 2499 i ma 170KM :D ten model co podales w opisie to jest po lifcie czyli jak sie nie myle to 2001 do 2003.A co do spalania to ci dobrze pali u mnie to samo lyka po zakorkowanym miescie i tez mam w automacie w trasie to okolo pali 10-12 jadac srednio 150km/h :D .Co tam spalanie jaka radosc z jazdy jest morda sie cieszy :lol: 6 Garkow musi spalic.Ja 3 lata temu jezdzilem fordem fiesta i palila po miescie 8-9 litrow benzyny po miescie w trasie jarala 6 literow a silnik poj 1299 a moc 60KM :D takze bunia ma 3 razy tyle koni :D a pali 2 razy tyle takze wynik zajebisty :lol:
Opublikowano
Hej, myśl, że to normalne spalanie. Moje 528 Touring w automacie pali 11-12L/100km ale benzyny bo gazu nie mam, a że gazu zawsze bierze więcej więc pewnie jest ok. :cool2:
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
czy normalne jest spalanie rzędu 18litrów LPG/100km w

zalezy jak jezdzisz jak spokojnie bez ciaglego przyspieszania i deptania w podłoge to ma palic 13 lub mniej

jak deptasz to spalanie moze dojsc do 28litrów

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano

viewtopic.php?f=72&t=148360

Oto link tylko z pierwszej strony tak ze na przyszlosc :search: :wink:

Godzill pierwszy piszesz ze do 28l, bo wszyscy maja jakies ekonomiczne wersje :mrgreen:

Uwierzcie, lub nie zmierzylem zuzycie paliwa na sportowej jezdzie (cos w stylu jazdy na torze...), 26,9l/100km

Zgzadzam sie z Godzillem w 100%. Moze to spalic od 8 na trasie do.... tych 28

Jak ty jej, tak ona Tobie... :wink:

Opublikowano
528i + LPG Touring 194 kuce palił jakieś 18 - 19 litrów gazu na 100 km przy zakorkowanej Warszawie. Na trasie spadał ok. 13 - 15 (w zależności od temperamentu). Po wymianie silnika i deinstalacji gazu pali jakieś 13,5 benzyny po tej samej, zakorkowanej Warszawie, a na trasie 8,5 (spokojna jazda, ale bez przesady :wink: ).
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Byłem dziś na wymianie filtrów gazu oraz regulacji. Gazownik powiedział że z instalacją jest wszystko ok, ale widziałem filtry - dramat, chyba nie były jeszcze wymieniane. Po przejechaniu 40 km komputer pokazuje 15litrów :)

A Kamil dzięki - faktycznie mam 523i :D

Opublikowano
Moje e39 3,5 na lpg z automatem po zakorkowanej Warszawie spala w granicach 17-19l na felgach 15", 18-20l na felgach 17". W trasie 130-140 km/h 11-12l.
Opublikowano
Równierż mam 523i w automacie. Regulacja w moim przypadku też pomogła, wcześniej auto paliło około 2l wiecej na 100, teraz spalanie lpg w mieście wynosi około 17l/100 raczej krótkie trasy i często silnik niedogrzany, mieścina niezbyt duża, korków nigdy nie było i raczej nie bedzie:) , na trasie udało mi się zejść do niecałych 10l, średnio koło 14l przy normalnej jeździe.
Opublikowano

Pojeździłem trochę po mieście - korki, raczej krótkie trasy, czasem trzeba przydepnąć żeby się gdzieś wcisnąć a czasem żeby posłuchać R6 :) Spalanie znowu w granicach 18l więc już chyba tak zostanie :| W sumie trzeba liczyć 50zł /100km więc nie wiele więcej niż w moim poprzednim aucie (diesel). Pogodziłem się z tym, ważne że fajnie się jeździ.

Pozdrawiam