Skocz do zawartości

330d- Wymiana czujnika zużycia klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Kilka dni temu zapaliła mi się kontrolka zużycia klocków hamulcowych. Klocki są jeszcze w dobrym stanie i wydaje mi się że wina leżała po stronie czujnika zużycia klocków. Kupiłem nowy czujnik i zabrałem się do wymiany. Okazało się że stary czujnik był robiony na jakimś patencie- tzn. kabel został na końcu zaklejony taśmą i nie dochodził do klocków. Czytałem gdzieś że jednym ze sposobów na oszukanie czujnika jest właśnie zrobienie zwarcia na końcu, być może poprzedni właściciel z tego skorzystał. Poniżej zdjęcie czujnika wymontowanego:

http://images47.fotosik.pl/1162/e559cf33e270ad08med.jpg

Jak widać końcówka jest urwana. W miejsce starego włożyłem nowy czujnik i teraz zaczynają się komplikacje- tj. nie wiem w które miejsce mam włożyć końcówkę czujnika (wiedziałbym gdybym sam ją skądś wyjmował);) Poniżej zdjęcia:

http://images35.fotosik.pl/976/70d519af772006f3med.jpg

http://images40.fotosik.pl/1154/f043eb69cde5da53med.jpg

http://images50.fotosik.pl/1173/d5d5e0b90ecc9f5fmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/1153/00731a24023c4404med.jpg

Druga sprawa jest taka- czy po założeniu nowego czujnika kontrolka powinna od razu zgasnąć, czy trzeba kasować błąd? Z góry dziękuję za wszelkie rady w tej kwestii.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przez otwór widoczny na fotce trzeciej i do klocka. Oglądnij klocki i zobaczysz, gdzie ma iść czujnik.

Kontrolka zgaśnie sama. Niektórym gaśnie od razu (po kilkunastu sekundach), inni przytrzymują pedał hamulca.

Opublikowano
Wielkie dzieki za pomoc, kontrolka zgasla po przytrzymaniu hamulca przez 30 sekund a nastepnie wlaczeniu zaplonu. Jezeli chodzi o czujnik to nadal nie wiem gdzie go umiescic, nie znalazlem zadnego miejsca niestety, niedlugo bede wymienial opony na zimowe i do tego czasu postaram sie dowiedziec jak to zrobic. W kazdym razie bardzo dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam!
Opublikowano
Wielkie dzieki za pomoc, kontrolka zgasla po przytrzymaniu hamulca przez 30 sekund a nastepnie wlaczeniu zaplonu. Jezeli chodzi o czujnik to nadal nie wiem gdzie go umiescic, nie znalazlem zadnego miejsca niestety, niedlugo bede wymienial opony na zimowe i do tego czasu postaram sie dowiedziec jak to zrobic. W kazdym razie bardzo dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam!
Opublikowano

Zasada działania czujnika jest taka że nawet jeżeli nie jest włożony we właściwe miejsce to nie pokazuje zużycia klocków i nie wywala kontrolki. Po włożeniu w miejsce dla niego przeznaczone ten sensor ściera się razem z klockami po czym zamyka się tam jakiś obwód i pokazuje zużycie. Aktualnie obwód ten nie jest zamknięty- stąd kontrolka zgasła.

Teraz prośba- czy ktoś z Was mógłby na którymś ze zdjęć zaznaczyć na czerwono miejsce w którym ten sensor ma się znaleźć? To 2 minuty roboty w paincie+ kolejne dwie żeby wrzucić zdjęcie na forum. Bo pisanie że na godzinie 3 na prawdę nic mi nie mówi, bo nawet nie wiem o którym zdjęciu kolega pisze. Mam nadzieje że nie wymagam zbyt wiele;) Z góry dziękuję i zapewniam że odwdzięczę się przy najbliższej okazji jeżeli będę mógł jakoś pomóc:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silber wie, jak działają czujniki klocków. Nie pisałeś, że podpiąłeś czujnik, więc pomyślał, że skoro nie wiesz, gdzie miejsce montażu, to wcale nie podpiąłeś, a kontrolka zgasła (sytuacja niemożliwa).

Poniżej przykładowe foto klocków z zaznaczonym miejscem, w którym w klocek masz wpiąć czujnik:

http://img585.imageshack.us/img585/9388/3759189.jpg

Jak wiesz, jak zamocowane są klocki, to znajdziesz to miejsce.

Opublikowano
Wielkie dzięki, w takim razie znajdę :) Na 2 zdjęciu widać ze czujnik jest już wpięty, stąd myślałem że to oczywiste. A jeszcze może orientujesz się czy to ma być od wewnętrznej czy od zewnętrznej strony tarczy, czy nie ma znaczenia?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Wiatm, od pewnyego czasu nurtuje mnie pewna rzecz, wymieniłem wszystkie tarcze, oraz czujniki zużycia klocków. Zastanawia mnie dlaczego przed wymianą tarcz które były już zużyte do maksimum, nie zaświeciła się kontrolka zużycia klocków. Nawet jak robię test zegarów to ta kontrolka też się nie zapala, po przekręceniu kluczyka też się nie zapala. Jak to jest u Was??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik nie sygnalizuje zużycia tarcz. W Twoim przypadku mogło byc tak ze do starych tarcz mógł byc juz kolejny zestaw klocków który sie jeszcze nie zdarzył zużyć natomiast tarcze były na wykonczeniu dlatego nie było sygnału zużycia klocków. Zauważ ze jak kupujesz nowe klocki i nowy czujnik i wepniesz go w klocek to nie dochodzi on do tarczy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Wiatm, od pewnyego czasu nurtuje mnie pewna rzecz, wymieniłem wszystkie tarcze, oraz czujniki zużycia klocków. Zastanawia mnie dlaczego przed wymianą tarcz które były już zużyte do maksimum, nie zaświeciła się kontrolka zużycia klocków. Nawet jak robię test zegarów to ta kontrolka też się nie zapala, po przekręceniu kluczyka też się nie zapala. Jak to jest u Was??

Powinno sie zapalac i przy tescie zegarow i po przekreceniu zaplonu, nastepnie gasnac. Rozbierz zegary i zobacz czy masz tam LEDa jeszcze.

Opublikowano
Tarcze oczywiście powymieniałem z kompletem klocków. A jak jeszcze mogę sprawdzić tą kontrolkę zużycia klocków nim wezmę się za rozbieranie licznika, może jakiś bezpiecznik?? inpa??
Opublikowano

Jesli nie pali sie nawet w tescie zegarow to cos jest z nia nie tak. Nie ma bezpiecznika osobnego dla tej kontrolki.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Opublikowano
Nie wiem jak to jest w waszych bmw, bo tak sobie pomyślałem, że może to coś ma związek ze sprawą, ale u mnie nawet nie zapala się kontrolka abs, kiedy przekręcam kluczyk w stacucje, ani przy teście zegarów, ale abs działa, bo jak ostrzej zahamuje to "kopie" po pedale hamulca.
Opublikowano

W tescie zegarow zawsze wszystkie kontrolki sie pala. Jesli ktoras nie dziala znaczy, ze LED albo padl albo ktos wydlubal.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Opublikowano
Dzisiaj patrzyłem jak u kumpla w takiej samej bmw to wygląda, no i u mnie przy teście nie świeci ani ABS, zużycie klocków, i po lewej stronie obok grzania świec żarowych kontrolka check, czyli mam chyba coś z tymi ledami, a da się to jeszcze jakoś inpa sprawdzić??
Opublikowano
INPĄ niestety nie sprawdzisz czujników zużycia klocków. Najprościej będzie chyba jak zdejmiesz koło i odepniesz na próbę czujnik w puszce za amorem. Jak wtedy nie zaświeci się kontrolka to pewnie masz wyjętą żarówkę w liczniku.
Opublikowano
'witam, dzisiaj w końcu udało mi się rozwiązać problem z kontrolką zużycia klocków:), okazało się po rozkręceniu zegarów, że led który odpowiada za zużycie klocków, był zaślepiony taśmą izolacyjną. To wstyd, że kiedyś ktoś kogo było stać na BMW nie stać było parę groszy zapłacić za czujniki zużycia klocków tylko posunął się do takiego numeru. Nie wiem czemu przy teście zegarów nie świeci się kontrolka check i kontrolka świeć żarowych, mimo że kontrolka świec żarowych normalnie zapala się po przekręceniu zapłonu. Co mogę zrobić aby sprawdzić czy działa kontrolka check??
Opublikowano
Przez noc dostałem olśnienia i już wszystko świeci jak trzeba;). Otóż ja mam usiebie taki patnt, że po przekręceniu stacyjki muszę jeszcze wciśnąć ukryty przycisk aby uaktywnić zapłon. Do tej pory jak robiłem test zegarów i w ogóle włączałem ukryte funkcje to nie przyciskałem tego ukrytego przycisku i przez to nie świeciła kontrolka check i świec żarowych w tescie. Gdy robie test po przyciśnieciu przycisku od zapłonu to wszystko się świeci. Dzięki wam wszystkim za pomoc. Pozdrawiam