Skocz do zawartości

Kupno Bmw X5 E53 - Prośba o rady, opinie, porównania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie sa typowe usterki automatu w przedliftowej e53 3.0d ? oczywiscie poza brakiem reakcji na bieg D na zimnym silniku....

i czy modele z 2003 maja troche ulepszana skrzynie YP........... po 2003 YP ktora wytrzymuje podobno 500 momentu ? przynajmniej tak bylo w e39

06/1999 09/2000 A5S 360R - VT

09/2000 09/2001 A5S 390R - WG

09/2001 09/2002 A5S 390R - WZ

09/2002 09/2003 A5S 390R - YP

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dzis bylem zobaczyc pierwsze 3.0d u mnie w miescie , kolega powiedzial ze jego znajomy sprzedaje wiec pojechalem. Czarna , 19 kola i fajny czarny srodek czyli to czego szukam , sie pytam przez tel jak wyglada sprawa ze skrzynia a on ,, ze wszystko ok , zadnych szarpniec''' itp itd .. Podjechalem pod jego firme i oczywiscie zaczynam od sprawdzenia automatu......... daje na R potem daje na D a tutaj nawet samochod nie pelznie mimo ze rowny asfalt a on mi na to ze to norma w tym modelu :D dopiero jak podkrece obroty to zaczyna jechac :D to ja mu mowie ze jezdze miesiecznie czesto kilkoma modelami bmek i kazda ciagnie /pelznie a on dalej swoje ze nie mam racji :D i wez tu jedz 200 km do kogos i wierz mu na tel ze automat jest ,,lalka'' :D cena tez nie jakas dziwnie niska bo przedlift i 24000zl bez zadnych negocjacji ;) , opony odrazu do wymiany bo doslownie tam bylo 3mm na przodzie. :D auta dalej nie sprawdzalem bo po co jak pewnie by trzeba dobrych kilka tys wkladac na sam start i nie mowie o oponach czy kosmetyce tylko o mechanice.
Opublikowano
dziwie ci sie ze znowu brniesz w e53, 3.0d przedlift ma niezawodny silnik ale reszta to kupa, przez 6 lat skrzynia zesrala sie 2 razy , zaraz po tym jak kupilem i za 100tys znowu w sumie zaplacilem 13tys za remonty skrzyni
Opublikowano

Znaczy kupiłeś z padniętą skrzynią, a że zrobiłeś 100tyś po remoncie to raczej sukces.

Ja osobiście nie mam pojęcia na co bym się przesiadł ( może x1?), ale myślę że po tej będę celował w polifta . Może 4.8...

Puki co czeka mnie zmiana tarcze, klocki ( komplet już leży i czeka na montaż , zimmerman wiercone) plus opony , czyli budżet na ten rok się wyczerpie . O ile nic nie wyskoczy ;)

Opublikowano
juz kupilem 3.0d ;) skrzynie gm niezawodne nie sa i jednemu po 200 padna a innemu po 300 000km wiec nie ma co rozpaczac. wg mnie trudno sie doszukiwac jakichs duzych minusow w przedlifcie 3.0d jezeli skrzynia jest zrobiona , to wciaz to samo auto co 30i czy 4.4i tylko ze z pancernym silnikiem jak sie ktos nie postara go przegrzac ;) Oczywiscie po kilku dniach stwierdzam ze kultura pracy diesla w porownaniu do 4.4i to neibo i ziemia i ze 3.0d praktycznie nie jedzie ale wole to niz martwic sie czy za tydzien silnik nie bedzie do remontu i nie zaplace 10000zl w warsztacie. Miales pecha ze skrzynia bo one troche wiecej wytrzymuja po remoncie niz 100k km ;) moze serwis nie wymienil ci wszystkiego co w te skrzynce pada. Mialem dwa razy na rozebranie auta z uk z ta skrzynia w dieslu i mialy po 300 000 km i skrzynia chodzila calkiem ok a nadal miala oryginalny filtr oleju ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli kupiłeś autko. ?

Chyba aż tak tragicznie z tym dieslem nie jest.

Ok powyżej 140 bez chipa to fsktycznie szału nie ma

Ale 0-100 powinien objechać większość aut. 500Nm swoje robi

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
czy ja wiem ;) 10 sek do setki to teraz nowe skody maja , ale i tak wole fajna czarna e53 niz nowa skode kodiak czy karoq :D jestem zadowolony z zasiegu auta , jechalem wczoraj trase 100km i wg kompa wyszlo 7,7 litra spalanie , w v8 na tej samej trasie mialem 13-14 litra wg kompa. SZkoda tylko ,ze jak kupilem diesla to benzyna musi byc tansza od ropy ;)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czyli kupiłeś autko. ?

Chyba aż tak tragicznie z tym dieslem nie jest.

Ok powyżej 140 bez chipa to fsktycznie szału nie ma

Ale 0-100 powinien objechać większość aut. 500Nm swoje robi

10,1 do setki, to chyba jego będą objeżdżać :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok ok.,..

ale kioskiem spod świateł nie odlatujesz...przynajmniej ja ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy ja wiem ;) 10 sek do setki to teraz nowe skody maja , ale i tak wole fajna czarna e53 niz nowa skode kodiak czy karoq :D jestem zadowolony z zasiegu auta , jechalem wczoraj trase 100km i wg kompa wyszlo 7,7 litra spalanie , w v8 na tej samej trasie mialem 13-14 litra wg kompa. SZkoda tylko ,ze jak kupilem diesla to benzyna musi byc tansza od ropy ;)

mam to samo jeśli chodzi o cenę benzyny...

ale 7.7l... szacun.

u mnie raczej poniżej 9 nie spada... ale tak 120-130 trasa.

Opublikowano

Panowie , nie piszcie takich bajek bo puźniej nowi będą myśleć że jak e53 pali 12/100 to coś jest nie tak...

7,7 to spalało mi na spokojnej trasie , ale w e46 330d...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie miasto 15 trasa 9.

średnia 12 ;) i tak wypas haha

nie no średnio to 13 wciąga.

Opublikowano
Moze moj styl jazdy i takie spalanie ale jak pisalem.... wg kompa , w rzeczywistosci pewnie jest litr wiecej. W miescie wg kompa pali jakies 10/11 litrow ropy przy spokojnej jezdzie i bez stanie w duzych korkach
Opublikowano

maciej123 gratulacje łączone z wyrazami współczucia :lol:

Dla mnie X5 ma trzy zalety:

1. Wygodna w trasie i ogólnie fajnie się nimi jeździ

2. Poznałem dzięki niej bardzo dużo fajnych ludzi, ale to ogólna cecha BMW :)

3. Prawdopodobnie na zawsze wyleczyła mnie z BMW, a już na pewno z każdego powyżej rocznika 2000 i zresztą chyba z każdej innej niemieckiej marki

Opublikowano
Panowie , nie piszcie takich bajek bo puźniej nowi będą myśleć że jak e53 pali 12/100 to coś jest nie tak...

7,7 to spalało mi na spokojnej trasie , ale w e46 330d...

Wierzę w to bo na E53 218km też przy spokojnej jeździe miewałem takie wyniki. Trochę gorzej wypadała E70.

Możesz zajrzeć do moich wypocin :wink:

https://www.autocentrum.pl/oceny/bmw/x5/e70/suv/silnik-diesla-3.0-d-235km-2006-2010/ocena-kierowcy-i202117/

Opublikowano

Taa, przy prędkości przelotowej do 90km/h z wiatrem to na pewno.

Tyle to i moje 4.4 spala z górki ;)

Opublikowano
Taa, przy prędkości przelotowej do 90km/h z wiatrem to na pewno.

Tyle to i moje 4.4 spala z górki ;)

Nie musiałem się zbytnio o taki wynik starać ale bez szaleństw. A prędkość u mnie najlepsza do osiągania takich wartości to 115 km/h. Ale ponabijać się zawsze możesz...

Opublikowano
Mi ekonomizer pokazuje od 6 do 40, ostatnio średnia z polskiej krajowki 10 ale to z motórem na przyczepce. Autostrada Berlin-Szczecin wg kompa 12,5 realnie litr więcej.Oki więcej używa się tempomatu to średnie spalanie spada. Moja w Szczecinie potrafi mieć 14,4. Ekonomiczny to on raczej nie jest.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobra Panowie.

Nie o tym wątek.

Jak tyle

Komuś pali to chwała.

Ja wiem ile moja pije ... tankowania zawsze do pierwszego odbicia pod korek

Opublikowano

Nie nabijam się , miałem 3l w e46 przez 2lata i spalał 6.5l na autostradzie załadowany na wakacje z rodziną przy prędkości do 100/h ( ale kto tak jeździ dłużej niż 100km).

To tak jak bym napisał ze 4.4 pali 10l/100km przy prędkości 80/90km po równym terenie . Co jest zresztą prawdą, ale nie osiągalne w normalnym użytkowaniu...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokladnie, 7 to pali moje 330d. Zawsze zwijam sie ze smiechu jak ktos pisze, moje e53 pali 8/100 :D
Opublikowano
Gddyby diesel palil 12 litrow na trasie to niebyloby sensu kupowac go bo przy 120km h 4.4 da sie zejsc do spalania 13 litrow a nawet 12 litrow... spokojnie na TRASIE wg KOMPA wiec po co mi didesel. Widac ,ze niektorzy lubia opowiadac o wlasnych odczuciach/uczuciach ale my mowimy o faktach a uczucia zostawcie sobie dla dziewczyn ;) - faktami w tym wypadku sa wskazania na kompie czyli 8 litrow na trasie bez zaladowanego auta przy predkosciach 90-120km/h powedzmy. Jak widac nie tylko mi takie wskazania pokazuje wiec ale mamy zwalone kompy , ale niektorzy wala w pedal gazu jak popadnie i im pali jak trzeba ,a my tu mowimy o tzw ekodrivingu. Jezdzilem 4 lata 4.4i i on na tej samej trasie z podobna plynna predkoscia spalal 13 litrow pb95 a diesel okolo 8 litrow ropy wg kompa . W miescie to juz tragedia byla bo 4.4 srednia przy spokojnej jezdzie palila okolo 17 wg kompa a z tego co widza te diesel okolo 11 litrow WG KOMPA . Kazdy inaczej jezdzi autem i nie ma co porownywac i sie zloscic.
Opublikowano
Ja pisze bez złośliwości , co do 4.4 to się zgadza . Tyle że komp zaniża minimum 1l. A w mieście na bardzo krótkich odcinkach do 5km nosem wciąga 20l, No ale komp pokazuje 18l ;))
Opublikowano
Kompa żeby nie zaniżał, można przestawić, gdzieś na forum o tym pisałem. Ale wyliczenia były brane także z tankowań. A tu właśnie jest na to temat... Prośba o rady, opinie, porównania.
Opublikowano
Gddyby diesel palil 12 litrow na trasie to niebyloby sensu kupowac

To jest akurat prawda - nie ma absolutnie żadnego sensu kupować E53 z dieslem z punktu widzenia oszczędności na paliwie. Koszt paliwa 4.4i jeżdżącego na gazie będzie niższy. Dlatego osobiście dziwię się że poszedłeś w tą stroną, szczególnie wiedząc z czym się bujałeś przez ostatnie lata mając poprzednią X5 :) To co potencjalnie zaoszczędzisz na teoretycznie tańszych naprawach klekota i tak wydasz na ropę i inne usterki. A przy tym klekot nie brzmi, śmierdzi i nie za bardzo jedzie.

Zresztą licytowanie się o to, czy pali 9 czy 11 litrów mija się z celem. E53 to stary suv klasy premium, którego koszty prawidłowej eksploatacji i napraw są kosmiczne, a awaryjność tych aut jest tragiczna. Koszt paliwa w przypadku tych samochodów to wręcz sprawa pomijalna.