Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę wymieniał elementy przedniego zawieszenia i między innymi w planach mam gumy i łaczniki stabilizatora przedniego.

Zastanawiam się jakie łączniki kupić, biorę pod uwagę Meyle HD lub Lemforder. Co możecie polecić ? Jak się sprawują Meyle ? W sumie kasa w tym przypadku nie gra roli bo rożnice cenowe niewielkie, bardziej chodzi mi o wytrzymalość i (komfort?) ??

No i może jakieś wskazówki co do wymiany ? Czy trzeba podnieść oba koła na raz, czy mozna stronami to robić ?

Opublikowano

Ja polecam Meyle HD, dlaczego? Wystarczy, że weźmiesz jeden łącznik i drugi do ręki. Od razu zobaczysz, że Meyle HD jest o wiele solidniejszy, przeguby kulowe mają większą średnicę, a i sam pręt łączący przeguby też ma większą średnicę.

EDIT: A jeśli chodzi o wymianę to pewnie lepiej byłoby robić to podnosząc obydwa koła jednocześnie, ale ja robiłem jedno, a później drugie koło. Tyle, że gdy chcesz wyciągnąć i włożyć nowy stabilizator to musisz i tak opuścić auto, aby nacisk na koła był identyczny, po to, żeby stabilizator się wyrównał.

Opublikowano
Producent zapewnia, że są wzmocnione, a póki co u mnie cisza po roku na kiepskich drogach i felgach 17". A moje odczucia co do plastiku otaczającego przegub w oryginalnym łączniku są kiepskie. W Meyle HD na prawdę wyglądało to lepiej, ale nie warto chwalić dnia przed zachodem słońca, więc okaże się po jakimś czasie czy warto zmieniać na Meyle HD.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mam łączniki przednie z myle i na razie są ok ale nie polecam tylnych poduszek pod amortyzator które niby są poprawione bo mają stożkowe osadzenia i się 'nie wyrywają' :duh: Guzik prawda, u mnie oberwało obie jednakowo przez środek gumy +/- w jednakowym czasie.
Opublikowano

A ile zrobiłeś na tych łącznikach? Koła min 17 więc tak jak u mnie.

Ktoś może się jeszcze pochwalić tymi łącznikami ?

ps.Gumy stabilizatora kupiłem z Febiego, chyba najlepsze jakie udało się kupić poza ASO.

btw. Jakie szły na pierwszy montaż ?

Opublikowano
Ktoś może się jeszcze pochwalić tymi łącznikami ?

Ja również polecam łączniki Meyle HD.

Mam takie w aucie od około 2 lat i nadal spisują się bardzo dobrze.

viewtopic.php?f=69&t=132207

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ile zrobiłeś na tych łącznikach? Koła min 17 więc tak jak u mnie.

Pewnie około 15kkm , musiałbym sprawdzić kiedy wymieniałem amortyzatory z przodu bo robiłem jednocześnie i łączniki.

Opublikowano
Heh, w temacie Lemforder vs Meyle głosy są wyrównane szkoda że nie ma nikogo kto już dłużej użytkuje Meyle bo 20kkm to chyba nie jest jakiś super wyczyn.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok wybór padł na Meyle, jak będe dokręcał te łączniki to kręcić śrubą i blokować imbusem czy na odwrót ?

No i czy auto może stać na kołach czy trzeba podnieśc przód ?

Opublikowano
Imbusem blokujesz śrubą kręcisz. Ato powinno stać na kołach, żeby wyrównać stabilizator, lub unieść obydwa koła. Ja robiłem to na lewarku, ale i tak na czas ściągania i zakładania nowego łącznika musiałem opuścić auto na koła.
Opublikowano

Ja mam kanał w garażu, tak że powinno być łatwiej. Dzisiaj się biorę za wymianę łączników, gum stabilizatora oraz wahaczy i tulei z przodu :)

Mam tylko nadzieję że stare wahacze zejdą bez większych problemów.

Opublikowano

No i wymienione, wahacze jeszcze ori ale zeszły bez większej walki, łączniki i gumy stabilizatora też bezproblemowo (auto stało na na dwóch koziołkach).

Jedyny problem to dostęp do nakrętek sworznia środkowego wahacza. Od strony kierowcy idzie dojść przedłużką z komory silnika, od strony pasażera już gorzej. Po wymianie zrobiona geometria i autko prowadzi się super no i zero odgłosów z zawieszenia :D Aha no i kalibracja czujnika skrętu kierownicy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja odradzam Meyle to jest smiec jezeli chcesz pojezdzic to wydaj troche wiecej .

Ja terz myslauem kupie Meyle jest tansze jak w bmw kupilem piaste z lozyska do kol z przodu 2 x Meyle 140€ 1 x BMW 210 € wiec kupilem Meyle . Z autem do mechanika zeby wymienil jak przyszlem odebrac auto to mechanik mi pokazau co kupilem kolo mialo luzy okolo 2 cm. tym autem nieszlo wogule jechac a wiac wymiana spowrotem na stare kture mialy joz 322000 km. i do BMW nowe lozyska 420 € i auto chodzi jak nowe . Ja juz nigdy nie kupie czesci z firmy Meyle .

Opublikowano
Ja odradzam Meyle to jest smiec jezeli chcesz pojezdzic to wydaj troche wiecej .

Ja terz myslauem kupie Meyle jest tansze jak w bmw kupilem piaste z lozyska do kol z przodu 2 x Meyle 140€ 1 x BMW 210 € wiec kupilem Meyle . Z autem do mechanika zeby wymienil jak przyszlem odebrac auto to mechanik mi pokazau co kupilem kolo mialo luzy okolo 2 cm. tym autem nieszlo wogule jechac a wiac wymiana spowrotem na stare kture mialy joz 322000 km. i do BMW nowe lozyska 420 € i auto chodzi jak nowe . Ja juz nigdy nie kupie czesci z firmy Meyle .

witam

kolego zle trafiłes bo meyle to akurat nie jest dobry producent łożysk , pamiętaj że jeżeli meyle robi dobre tuleje sworznie itp . to nie znaczy że łożyska będą ok trzeba było poszukac innej marki

Opublikowano

mi się oryginalny łącznik rozsypał na 2 części...

zdecydowałem się na Meyle HD. Póki co, po kilku tysiącach km jest cicho i jestem zadowolony bardzo. Poza tym 45zł/sztukę, nawet jakby się wysypały po roku jeżdżenia na 18" kołach, to nie są aż takie wielkie pieniądze :)

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11