Skocz do zawartości

330i Wymiana łącznika stabilizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę wymieniał elementy przedniego zawieszenia i między innymi w planach mam gumy i łaczniki stabilizatora przedniego.

Zastanawiam się jakie łączniki kupić, biorę pod uwagę Meyle HD lub Lemforder. Co możecie polecić ? Jak się sprawują Meyle ? W sumie kasa w tym przypadku nie gra roli bo rożnice cenowe niewielkie, bardziej chodzi mi o wytrzymalość i (komfort?) ??

No i może jakieś wskazówki co do wymiany ? Czy trzeba podnieść oba koła na raz, czy mozna stronami to robić ?

Opublikowano

Ja polecam Meyle HD, dlaczego? Wystarczy, że weźmiesz jeden łącznik i drugi do ręki. Od razu zobaczysz, że Meyle HD jest o wiele solidniejszy, przeguby kulowe mają większą średnicę, a i sam pręt łączący przeguby też ma większą średnicę.

EDIT: A jeśli chodzi o wymianę to pewnie lepiej byłoby robić to podnosząc obydwa koła jednocześnie, ale ja robiłem jedno, a później drugie koło. Tyle, że gdy chcesz wyciągnąć i włożyć nowy stabilizator to musisz i tak opuścić auto, aby nacisk na koła był identyczny, po to, żeby stabilizator się wyrównał.

Opublikowano
średnica może być większa, ale sam materiał może być gorszej jakości.
Opublikowano
Producent zapewnia, że są wzmocnione, a póki co u mnie cisza po roku na kiepskich drogach i felgach 17". A moje odczucia co do plastiku otaczającego przegub w oryginalnym łączniku są kiepskie. W Meyle HD na prawdę wyglądało to lepiej, ale nie warto chwalić dnia przed zachodem słońca, więc okaże się po jakimś czasie czy warto zmieniać na Meyle HD.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też mam łączniki przednie z myle i na razie są ok ale nie polecam tylnych poduszek pod amortyzator które niby są poprawione bo mają stożkowe osadzenia i się 'nie wyrywają' :duh: Guzik prawda, u mnie oberwało obie jednakowo przez środek gumy +/- w jednakowym czasie.
Opublikowano
  • Autor

A ile zrobiłeś na tych łącznikach? Koła min 17 więc tak jak u mnie.

Ktoś może się jeszcze pochwalić tymi łącznikami ?

ps.Gumy stabilizatora kupiłem z Febiego, chyba najlepsze jakie udało się kupić poza ASO.

btw. Jakie szły na pierwszy montaż ?

Opublikowano
Ktoś może się jeszcze pochwalić tymi łącznikami ?

Ja również polecam łączniki Meyle HD.

Mam takie w aucie od około 2 lat i nadal spisują się bardzo dobrze.

viewtopic.php?f=69&t=132207

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A ile zrobiłeś na tych łącznikach? Koła min 17 więc tak jak u mnie.

Pewnie około 15kkm , musiałbym sprawdzić kiedy wymieniałem amortyzatory z przodu bo robiłem jednocześnie i łączniki.

Opublikowano
ja polecam taki łącznik stabilizatora firmy MOOG, co prawda cena nie jest najniższa ale zrobiłem na nich już dobre 10k km i jak na razie są jak nówki :)
Opublikowano
  • Autor
Heh, w temacie Lemforder vs Meyle głosy są wyrównane szkoda że nie ma nikogo kto już dłużej użytkuje Meyle bo 20kkm to chyba nie jest jakiś super wyczyn.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok wybór padł na Meyle, jak będe dokręcał te łączniki to kręcić śrubą i blokować imbusem czy na odwrót ?

No i czy auto może stać na kołach czy trzeba podnieśc przód ?

Opublikowano
Imbusem blokujesz śrubą kręcisz. Ato powinno stać na kołach, żeby wyrównać stabilizator, lub unieść obydwa koła. Ja robiłem to na lewarku, ale i tak na czas ściągania i zakładania nowego łącznika musiałem opuścić auto na koła.
Opublikowano
  • Autor

Ja mam kanał w garażu, tak że powinno być łatwiej. Dzisiaj się biorę za wymianę łączników, gum stabilizatora oraz wahaczy i tulei z przodu :)

Mam tylko nadzieję że stare wahacze zejdą bez większych problemów.

Opublikowano
  • Autor

No i wymienione, wahacze jeszcze ori ale zeszły bez większej walki, łączniki i gumy stabilizatora też bezproblemowo (auto stało na na dwóch koziołkach).

Jedyny problem to dostęp do nakrętek sworznia środkowego wahacza. Od strony kierowcy idzie dojść przedłużką z komory silnika, od strony pasażera już gorzej. Po wymianie zrobiona geometria i autko prowadzi się super no i zero odgłosów z zawieszenia :D Aha no i kalibracja czujnika skrętu kierownicy.

Opublikowano
napisz kolego pare slow jak sie robi ta kalibracje
Opublikowano
  • Autor
Przez całą procedurę prowadzi Cie DIS.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja odradzam Meyle to jest smiec jezeli chcesz pojezdzic to wydaj troche wiecej .

Ja terz myslauem kupie Meyle jest tansze jak w bmw kupilem piaste z lozyska do kol z przodu 2 x Meyle 140€ 1 x BMW 210 € wiec kupilem Meyle . Z autem do mechanika zeby wymienil jak przyszlem odebrac auto to mechanik mi pokazau co kupilem kolo mialo luzy okolo 2 cm. tym autem nieszlo wogule jechac a wiac wymiana spowrotem na stare kture mialy joz 322000 km. i do BMW nowe lozyska 420 € i auto chodzi jak nowe . Ja juz nigdy nie kupie czesci z firmy Meyle .

Opublikowano
Ja odradzam Meyle to jest smiec jezeli chcesz pojezdzic to wydaj troche wiecej .

Ja terz myslauem kupie Meyle jest tansze jak w bmw kupilem piaste z lozyska do kol z przodu 2 x Meyle 140€ 1 x BMW 210 € wiec kupilem Meyle . Z autem do mechanika zeby wymienil jak przyszlem odebrac auto to mechanik mi pokazau co kupilem kolo mialo luzy okolo 2 cm. tym autem nieszlo wogule jechac a wiac wymiana spowrotem na stare kture mialy joz 322000 km. i do BMW nowe lozyska 420 € i auto chodzi jak nowe . Ja juz nigdy nie kupie czesci z firmy Meyle .

witam

kolego zle trafiłes bo meyle to akurat nie jest dobry producent łożysk , pamiętaj że jeżeli meyle robi dobre tuleje sworznie itp . to nie znaczy że łożyska będą ok trzeba było poszukac innej marki

Opublikowano

mi się oryginalny łącznik rozsypał na 2 części...

zdecydowałem się na Meyle HD. Póki co, po kilku tysiącach km jest cicho i jestem zadowolony bardzo. Poza tym 45zł/sztukę, nawet jakby się wysypały po roku jeżdżenia na 18" kołach, to nie są aż takie wielkie pieniądze :)

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11