Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Piszę nowy temat ponieważ nie znalazłem konkretnych informacji na temat mojego problemu. Tak jak w temacie, chodzi o zamek w drzwiach kierowcy, nie mogę przekręcić kluczyka ani w lewo ani w prawo przez co musze zamykac auto przez zamek kufra. Prawdopodobnie ktos wymienil zamek ale nie dal kluczyka kolejnemu właścicielowi...i teraz pytanie : Czy wystarczy wymienic ten feralny zamek na nowy czy jednak nie warto sie za to brac...Prosil bym o pomoc w tej sprawie gdyż uciążliwe jest zamykanie auta za każdym razem przez kufer... :?:

___

Poprawiłem tytuł. Przeczytaj format tytułowania wątków!! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Co da zmiana wkładki? I tak nie będzie pasowała do kluczyka.

Jeżeli ta, którą masz teraz jest uszkodzona - można próbować naprawić. To jest temat dla ślusarza.

Jeżeli natomiast rzeczywiście jest od innego zestawu, to można ją dopasować do kluczyka - usługa taka kosztuje w okolicach 150-200 zł. Również temat dla ślusarza.

Możesz też spróbować z WD, tak jak Kolega wyżej pisze, tylko weź później pod uwagę to, że stanowczo odradza się stosowanie WD-40 do zamków, ponieważ wypłukuje wodę [jak sama nazwa wskazuje], oraz fabryczny smar. Jeżeli zdecydujesz się na taki krok i faktycznie pomoże, to po całym zabiegu kup dobry SMAR w spray'u [jest coś takiego, nazwy nie pamiętam, marki Shell, bądź preparat "Chain Lube" marki Valvoline - stosowany do łańcuchów motocyklowych] i wtryśnij go do środka. Bez tego zamek podziała jakiś czas i znowu będą problemy [możliwe, że większe].

Opublikowano
w serwisie można kupić komplet naprawczy do zamka,na allegro też się czasami takie coś pojawia komplet naprawczy.Komplet blaszek który dopasujesz do kluczyka i z tego co pamiętam nie był jakoś astronomicznie drogi.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Jeżeli okaże się ,że jest taka możliwość to zrobie tak jak radził mi kolega wyżej : pobawie sie troche z tym zamkiem ewetualnie dopasuje zamek u ślusarza. Dzięki wszystkim za pomoc ;)
Opublikowano

Zamek kierowcy mi też nie działał ...otwierałem drzwiami pasażera. Powodem tego był mega wyślizgany/zużyty kluczyk oryginalny.

Kupiłem komplet nowych kluczyków na allegro (z alarmem) i facet od dorabiania kluczy skopiował mi kluczyk ...trochę się namęczył bo mówił, że trudno jest kopiować tak wyślizgany kluczyk.

Po tej operacji zamek otwiera się i zamyka do dziś bez problemów.

Opublikowano

mam ten sam problem - tylko, że kluczyk nie chce mi się przekręcić w prawo (tylko od kierowcy). Musze zamykam od pasażerki, a otwieram z każdych.

próbowałem WD i nic nie dało :/ zastał sie jakoś może - nie mam pojęcia. a Kluczyki mam 3 (2 metalowe i plastik awaryjny) i na żadnym nie chce sie przekręcić w prawo. Muszę w końcu podjechać do jakiegoś kolesia od kluczy i popytać czy dorabiają wkładki. bo nie chce mi sie kupować wkładki innej i klucza osobnego :/