Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wyświetlaczu mam praktycznie cały czas 6,3l. Obojętnie jak jade czy przy spokojnej jeździe czy przy dynamicznej.

silnik 2 litry 150 km. czasem schodziło latem do 5,8l ale to bardzo rzadko. Jaka jest tego przyczyna? Czy wy tez macie podobnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wszystko zależy kiedy ostatni raz resetowałeś len własnie licznik który pokazuje spalanie. Jesli tak przejechałeś 2tyś km ciężko bedzie zmienić tę wartość na wyświetlaczu. wyzeruj len licznik poszalej autem i sprawdź ile Ci pokażę. Potem ponowne zerowanie tego licznika no i spokojna jazda , będziesz miał porównanie czy coś sie zmienia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chodzi o to, że wyświetlana wartość to średnia, liczona od ostatniego kasowania. Czyli po dłuższym niekasowaniu mocne depnięcie nie sprawi różnicy we wskazaniu. Ja kasuję po każdym zatankowaniu i zawsze komputer zaniża o 1,5 ltr.

Jak poradził przedmówca, skasuj i zobaczysz różnicę.

Opublikowano
dokładnie możesz nawet kasować co 10km lub co 100km, średnie spalanie to parametr czysto podglądowy :D choć u mnie rózni sie do max 0,5l wiec całkiem wiarygodnie :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyciskiem BC na manetce kierunkowskazów. Jeśli takowego nie ma, to albo dołożyć, albo żyć bez.
Opublikowano
Przytrzymac dluzej czy jak? Bo tez nie wiem jak kasowac. Myslalem ze tylko w ukrytych funkcjach DDE>
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to test:

21.0 - reset wszystkich ustawień OBC

załatwi sprawę, ale jeśli już będziesz buszował po testach licznika to warto zajrzeć na:

3.0 - paliwo zużyte od ostatniej inspekcji

4.0 - chwilowe zużycie paliwa l/100km

4.1 - chwilowe godzinowe zużycie paliwa l/h

5.0 - średnie spalanie z ostatnich 50km l/100km

I bez resetowania tego co jest zapisane możesz sprawdzić jakie jest średnie spalanie z ostatnich 50km u Ciebie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No wskazania BC (dystans na paliwie, średnia prędkość, spalanie...) mamy na wyświetlaczu w liczniku i przełączamy je krótkim naciśnięciem przycisku na manetce, a kasujemy przytrzymując tenże przycisk dłużej. Trandolf ma rację, wszystkie te wskazania dostępne są również w testach zegarów, choć grzebanie tam nie ma sensu, jeśli to samo można zrobić jednym krótkim przyciśnięciem przysicku BC.

Jeśli przycisku nie ma (czyli pierwszy właściciel przyoszczędził na kupnie auta parę groszy), to wskazania są również dostępne w testach zegarów.

• 3 lata później...
Opublikowano

mam e46 320d i nie mam niestety na przełączniku kierunkowskazów tego przycisku do odczytywania zużycia paliwa itp, nie wiem czy jest jakaś możliwość

dostępu do tych danych w inny sposób oczywiście beż podłączania pod zewnętrzny komputer,