Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kto mi powie do jakiego czasu od pstrykniecia zdjecia policja ma dostarczyc winowajcy mandat. Trzasnęło mi kilka dni temu fotkę o 12 w nocy w obszarze i teraz mam kaca bo zastanawiam sie kiedy mi to dostarcza i ile zaplace :mad2: :mad2: . O ile pamietam było tam ograniczenie do 40 a po fleszu jak popatrzyłem na predkosciomierz to było ponad 80. :duh: :duh: dobrze ze nie 180 ale to jest przekroczenie ponad 40 w obszarze..............
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano

Roznie, zalezy, czy byles w tej miejscowosci przejazdem, czy mieszkasz w poblizu. U mnie trwalo to ze 2 tygodnie - mieszkam 3 ulice od miejsca, w ktorym mnie 'cykneli'. :duh:

A jezeli nie zdaza w czasie 30 dni, to sprawa trafia do sadu grodzkiego :evil: .

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Ja jedno dostalem w ciagu 2 tygodni - to akurat bylo z okolicy.

Drugie zdjecie, zrobione w Siedlcach, dostalem po 4 miesiacach :<<.

A jezeli nie zdaza w czasie 30 dni, to sprawa trafia do sadu grodzkiego :evil: .

Dokladnie tak. Niestety sad grodzki moze wyznaczyc kare ktora nie bedzie sie miescila w ramach takich jaka wystawil by policjant (np moze byc wieksza). Jak masz jakiegos znajomego dzielnicowego (u mnie ten sam byl 2 razy ;D) to moze wystawic mandat na najnizsza kwote, chyba ze zdjecie przyjdzie po tych nieszczesnych 30 dniach po ktorych sprawa musi byc skierowana do sadu. Malo tego, dochodza wtedy koszty postepowania sadowego i generalnie jest niewesolo :<

Opublikowano

odwołać? a na jakiej podstawie?

zdjecie zrobiono w nocy??? podobno nie wolno! fleszem w nocy po oczach? to oślepienie kierowcy i zdecydowanie bardziej niebezpieczne. nie ważne czy jedziesz 10 czy 100km/h jest tochwilowe oslepienie i moze wywołać na kilka sekund ograniczenie wzroku przez kierowce! :nienie:

150 kucyków pod maską!
Opublikowano (edytowane)
Ja czekałem 6 miesięcy

Stresujesz mnie :).........

W czerwcu wracałem z wakacji ze znajomymi (trzy samochody), w Gryficach spotkaliśmy skrzyneczkę :evil: , po miesiącu do kolegi ( z Opla) zajechli Policjanci z fotką - zaliczył punkty, zapłacił.

Sugerujesz, że nadal mam czekać na fotkę :|

Edytowane przez Cuba

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano (edytowane)
Jak jezdziłem szwagra samochodem też mi pstrykneli zdjęcie i nic nikomu nie przyszło!!!! Edytowane przez Młody
-----BMW E28 520i-----
Opublikowano
mandat jakiego mozesz sie spodziewac to 400 zł. .... odwoływac sie chyba nie ma co, co najwyzej bedziesz walczyl o mniejsza kare, przynajmniej o koszty rozprawy bo to nie z Twojej winy sprawa trafila do sadu.
Opublikowano
Troche dziwne z tym fleszem w nocy. Ja w swojej karierze zarobilem 2 takie mandaty i 2 byly zrobione na podczerwien, takze zadnego blysku nie bylo. Dopiero listonosz przyniosl mi prezent i sie dowiedzialem ze przekroczylem predkosc.
Opublikowano
Troche dziwne z tym fleszem w nocy. Ja w swojej karierze zarobilem 2 takie mandaty i 2 byly zrobione na podczerwien, takze zadnego blysku nie bylo. Dopiero listonosz przyniosl mi prezent i sie dowiedzialem ze przekroczylem predkosc.

Racja bo w polsce nie stosuje sie fotoradarow ze standardowym fleszem

tylko na podczerwien , co za tym idzie nie widac blysku.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
taka informacja zmienia postac rzeczy :D

No pewnie ze zmienia nie wiesz kiedy Ci pstryknal :D

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
był błysk wyrazny!!!! nie taki jak ze zwykłego aparatu ale strzelil mi fotke na 100 proc, było ciemno, srodek nocy a na drodze jechałem sam, z reszta u nas w miescie kiedys tez zwróciłem uwage jak w nocy foto radar robil fotki wyraznie błyskało.Zalamaliscie mnie z tym sadem grodzikim.... :duh:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano
Z tego co wiem to w Polsce jest podczerwien (tak jakby spojzał na Ciebie Terminator :mrgreen: :mrgreen: Moze ktos robił sobie zdjecia i akurat przejezdzales :mrgreen: Na niemcach ponad rok temu zrobili mi fotke ale na szczescie nie dotarło :)
Opublikowano
Jesli jest to fotoradar przenośny , i nawet Straż Miejska może go ustawiac to wtedy ma tradycyjną lampe błyskowa na statywie za radarem. Moze wpadłes na takich gamoni. Faktycznie , radary stacjonarne sa na podczerwień , wiec trudno ocenić czy pstryknęło czy nie. W Poznaniu sa z takim dużym okienkiem na sama kamere ze widać gdzie jest zainstalowany a gdzie skrzynka jest pusta. Generalnie jednak radze zwalniać mimo wszystko. Tutaj nie "ponegocjujemy" z policjantem... :twisted2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
był błysk wyrazny!!!! nie taki jak ze zwykłego aparatu ale strzelil mi fotke na 100 proc, było ciemno, srodek nocy a na drodze jechałem sam, z reszta u nas w miescie kiedys tez zwróciłem uwage jak w nocy foto radar robil fotki wyraznie błyskało.Zalamaliscie mnie z tym sadem grodzikim.... :duh:

No to facet, na co czekasz, jak pamiętasz gdzie, to wal z pozwem do prokuratury, że ci po oczach strzelają flashem w nocy!

Druga sprawa, to co mnie interesuje 30 dni? Przecież to oni (policja) się tak opieprzają, a nie ja. To oni zawalają terminy... a że mają mnóstwo z tym roboty? A g.... mnie to obchodzi, niech zakładają więcej fotoradarów i zwolnią więcej ludzi - będzie lepiej. Według mnie to powinno być tak, że jak do 14dni kwitek pocztą nie przyjdzie, to nie mają prawa ściągnąć mandatu (o sądzie nawet nie wspomnę) i kropka.

Kai
Opublikowano

Nie załamujcie tym sądem grodzkim, bo to nie zawsze tak jest. W styczniu ustrzelił mnie fotoradar Straży Gminnej z Czułchowa.

List polecony przyszedł po 3 miesiącach. Zawierał, oprócz kopii zdjątka z fotoradaru, dokładną instrukcję co robić, gdzie płacić i co grozi, gdy nie zapłacę. Żadnego wyroku sądu grodzkiego :!:

Skonsultowałem się ze znajomym policjantem (kombinując sobie, że skoro nie zdążyli przysłać mi mandatu w ciągu 30 dni, to ich olewam).

Ale zaprzyjaźniony "glin" stwierdził ;-):

- Zapłać. Mandat zaoczny rządzi się innymi prawami niż zwykły. Lepsza strata 150 PLN, niż ekstra wyjazd na posiedzenie sądu do Czułchowa plus mandat i ewentualne koszty sądowe.

A fotoradary ze standardowym fleszem są w użyciu. Może nie w nocy, ale w pochmurne dni jak najbardziej. Dzięki temu od razu wiedziałem, że będzie "pamiątka z podróży".... :duh:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Sąd grodzki to nic strasznego, mają za dużo roboty, żeby się bawić z tysiącami mandatów. Ja napisałem na komisariacie za radą policjanta, który mnie wezwał oświadczenie o dobrowolnym poddaniu się karze (minimalny mandat) i po 2 miesiącach przyszło z sądu wezwanie do zapłaty tej kwoty + 80PLN kosztów sądowych.

BTW to było półtora roku temu i do tej pory nie zapłaciłem :D

Opublikowano
niezly czad , no nic czekam i chodze struty. Nidaj boze jak mi przyjdzie ten mandat to.. :duh: :mad2: a tu zbliza sie czas inspekcji i wydatków.....
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano

Ja się na taki nadziałem ostatnio na moście Siekierkowskim.. i też błysnęła ta lampka za statywem..

Ciekawe gdzie wysyłają mandat jak samochód jest na celnych blachach... (ja tak mam)

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano
Wiem ze jak dostaniesz fotke np. w Niemczech to mandat przyjdzie do Polany, ale odwrotnie podejrzewam ze nie.. :wink: