Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z bendiksem,a dokładniej nie załapuje mi za pierwszym razem, ostatnio to musze z 5-6 razy przekrecać stacyjke zeby udało sie odpalic, jak silnik sie nagrzeje to odpali idealnie za pierwszym razem. I tu mam pytanie i prośbe czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć jak mogę sam wymienić ten bendiks?? Bardzo bym prosił o pomoc bo te odpalanie staje sie coraz bardziej uciążliwe, nie chcę jechać do znachora bo byłem u kilku i chcieli za to 250-300zł a na sianie nie siedze i studjuje to chyba wiecie o co chodzi. Posiadam silnik M43B16 w Compakcie z `94.

Pozdrawiam.

Opublikowano
sam nie wymienisz rozrusznika ostatnio jak byłem u mechaniora to w 2 gości na przedłużanych kluczach wymieniali około 40 min.
Opublikowano
da się samemu, ale trzeba jak kolega pisze mieć około 60-70cm przedłużek, żeby wyprowadzić grzechotkę koło przegubu elastycznego i najlepiej opuścić trochę skrzynię... wyciąganie wkładanie od dołu. dodatkowo trzeba odkręcić bagnet oleju +wiadomo kabelki, ogółem ciasno.
Opublikowano
Kolega widze jest z Bialegostoku jak i ja,tak sie sklada ze oddawalem swoj rozrusznik do regeneracji i tez to by bendix i taka operacja kosztuje 120 zl,trwalo to z godzinke to poczekalismy tylko z Beatka i zalatwione.Z tego co pamietam to rozrusznik magnetti marelli regeneracja 130 zl a bosh 120.Miejscówka jest na ulicy Maczka na dziesiecinach,jak co moge podpowiedziec gdzie dokladnie
Opublikowano
Kolega widze jest z Bialegostoku jak i ja,tak sie sklada ze oddawalem swoj rozrusznik do regeneracji i tez to by bendix i taka operacja kosztuje 120 zl,trwalo to z godzinke to poczekalismy tylko z Beatka i zalatwione.Z tego co pamietam to rozrusznik magnetti marelli regeneracja 130 zl a bosh 120.Miejscówka jest na ulicy Maczka na dziesiecinach,jak co moge podpowiedziec gdzie dokladnie

a ten rozrusznik to sam wyjmowałeś czy oni na miejscu Ci go sami wyjeli?? ja to byłem i na hetmanskiej koło auchan i na andersa to mówili ze ok 2500-300 zł to troche sie przeraziłem. jak bys mógł to napisz gdzie to jest dokładnie gdzie ty to robiłes to jutro podjade. A robią od reki czy trzeba sie umawiać z nimi??

Opublikowano
Oni robia sami wszystko,sami wyciagaja rozrusznik,placisz za montaz/demontaz i regeneracje 120 zl,powiesz tylko co jest grane i oni beda wiedziec co robic zreszta juz wiadomo ze bendix,gen.maczka 42 to jest taki wielki bialy garaz w podwórku za domem takim starym,jak bedziesz jechal od andersa to bedzie po prawej stronie,jest taki spory szyld przy ulicy,napewno trafisz.Blisko jest tez na gajowej polstarter wspomniany wyzej przez kolege ale cos wczesniej zlego slyszalem na ich temat,sam u nich nie bylem ale wolalem tam na maczka pojechac i nie zaluje
Opublikowano

da sie samemu wymonotwac rozrusznik :D wczoraj to własnie robiłem.

silnik oczywiscie 1.6m40.

wystarczy tylko wąz powietrza od kolektora sciągnąc i weze od nagrzewnicy, i juz jest dostateczny dostep do rozrusznika :mrgreen:

jak sie chce to sie da :mrgreen: