Skocz do zawartości

Bixenony w E39 , jak to zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam lampy po lifcie, xenony. Pomijając fakt, że prawdopodobnie mam uszkodzone regulatory i lampy świecą trochę nisko, a także soczewki wyglądają na brudne i należałoby je umyć, męczy mnie również fakt, że światła drogowe są bardzo słabe (zwłaszcza na super tuningowych bluevision ;) i stąd pomysł na bixenon - i tak muszę rozebrać lampy i tak.

Pytanie jest - jak to uczynić?

Znalazłem jakieś posty z 2006 o dziwnej treści, że trzeba kupić specjalne żarniki itp, co wydaje mi się nie możliwe. Najbardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja z wymianą soczewek, ale tematy były niedokończone więc ciężko wywnioskować jakiś rozsądny sposób. Słyszałem także o soczewkach od Audi A6 itp.

Macie jakieś pomysły?

Czy w ogóle E39 wychodziła kiedykolwiek na bixenonach?

Pozdrawiam, Konrad

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

• Odpowiedzi 70
  • Wyświetleń 21,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W e39 ne było fabrycznie montowanych bixenonów :wink:

ps. Sam chętnie też bym dowiedział się jak ewentualnie można przerobić na bixenon lampy w E39

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

Wiem (czytałem o tym na forach), że do tego celu idealnie pasują soczewki właśnie od Audi A6 model C5 po lifcie (na dużej soczewce) gdyż mają niemalże takie same wymiary i bez problemu mieszczą się w lampach e39 razem z przesłoną. Finalnie wygląda to ponoć tak, że przy włączeniu długich otwiera się przesłona na xenonie oraz włączają się także tradycyjne lampy długie. Kwestia tylko, czy ma się lampy, z których można odkleić klosz bo niektóre roczniki produkcji miały już to klejone czymś co nie puszcza w skutek rozgrzania opalarką lub piekarnikiem.

Pzdr.

Opublikowano
Przedliftowe miały tylko na zatrzask, poliftowe klejone. Na 5er.pl jeden uzytkownik machnał w E39 biksenony. Poszperajcie w galerii.
Opublikowano
  • Autor

Po liftingowe również da się rozkleić, gdzieś na forum nawet jest instrukcja jak to zrobić ze zdjęciami.

A w X5 nie było bixenonów? nie podeszła by soczewka? może od jakiś innych aut?

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak się wtrącę, rozmyślałem nad montażem bixenonów, ale zrezygnowałem, mimo to rozkręciłem lampy żeby wymienić regulatory i zauważyłem że w lewej lampie przesłona soczewki jest ruchoma, tzn regulowana i to elektrycznie (cewka, cięgno, i jakaś mała kostka z wyprowadzeniem na 2 piny), oczywiście mam to nie podłączone, bo xena dokładałem.

Czy ta przesłona jest oryginalna, czy ktoś coś z tym kombinował?

Jak to wygląda u was, rozkręcał ktoś lampy i miał u siebie coś podobnego?

Opublikowano
Musi być regulowana, bo przy ksenonach musi być samopoziomowanie. Ty dokładałeś ksenony i albo o tym zapomniałeś, albo olałeś :P tylko wtedy strasznie jarzysz ludziom po oczach jak nie pamiętasz o obniżeniu świateł przy obciążeniu.
Opublikowano
Po liftingowe również da się rozkleić, gdzieś na forum nawet jest instrukcja jak to zrobić ze zdjęciami.

Nie wszystkie poliftowe da się rozkleić. Z tego co pamiętam to tylko pierwsze roczniki około 2000-2001 miały ten silikon podatny na jego cieplne uplastycznienie. Potem zmienili go na klej i on już nie jest czuły na rozgrzewanie. Pozostaje wtedy rozcinanie lamp-tego kleju a to już "wyższa szkoła cięcia blachy" bo i ryzyko uszkodzenia lampy dość duże.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

A po czym rozpoznać czy mam te nowsze "poliftowe" czy starsze?

Auto mam z 99 więc standardowo miałem stare xenony, wymieniłem je na poliftowe

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

Ponoć na lampach powinny gdzieś powinny być wybite daty ich produkcji ale też słyszałem, że z tymi datami to jest różnie i czasem ciężko je znaleźć i w związku z tym ciężko zgadnąć jaki "klej" się ma. Chyba najszybciej sprawdzić podgrzewając suszarką do włosów w miejscu gdzie jest łączenie - jak się robi miękkie to wiadomo, że ma się te "łatwiejsze" lampy.

Pzdr.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pamiętam o kwestii obniżania świateł przy zwiększaniu obciązenia, więc tym się nie martwie.

Światła mam dobrze ustawione, więc jest dobrze :norty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chciałem odgrzać temat, są jakieś pomysły na bixenon?

Jeśli też ktoś jest chętny możemy robić razem. Co dwie głowy to nie jedna.

Czekam na propozycję, lub podpowiedzi.

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

wiem panowie ze nie oto wam chodzi ale bixenony czyl podwójne swiatło xenonowe na światłach mijania i drogowych można uzyskać w prosty sposób zakupując dodatkowe przetwornice i żarniki pod mocowanie H7 i poprostu zamontowac to na światłach drogowych... efekt napewno porażający

widzialem kiedys w necie jak ktos palniki xenon zalozył do halogenów i jeszcze ringi wstawil... wiec rożne wynalazki są możliwe

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
problem bedzie z miganiem.. poza tym to nielegalne rozwiązanie

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ja mam bi-xenony - godzina pracy, czlowiek chyba nazywa sie artur szyty z wawy. Z tego co pamietam, to soczewki sa z samochodu koncernu vw-audi, ale producentem jest oczywiscie hella, tak jak reflektorow w e39

cala robota to rozklejenie lampy (pytalem przy zakladaniu jak to jest z tym rozklejaniem - on mowil, ze nie ma problemu z zadna lampa e39) i wymiana soczewek

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
u nas w cch jest sklep tylko z lampami i lusterkami, właściciel proponował mi kiedyś lampy bixenony ale nie chciałem to ceny nie mowił moge się dowiedzieć lub dla mieszkańców bydgoszczy i okolic co niedziela stoi na giełdzie nietrudno zauważyć - dziesiątki lusterek i lamp :). Jak znam życie to pewnie wyrób pomysłowych panów z dalekiego wschodu, nie widziałem ani jak to zrobione ani z jaką starannością wykonane, ale zapytam w poniedziałek to dam znać.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
nie ma większych problemów z założeniem bixenonów do E39 po lifcie jeśli auto jest sprzed lipca 2002r. Później był stosowany ww klej. Sam zrobiłem tą operację łącznie z wymianą połamanych regulacji (31zł za komplet) i polerowaniem kloszy u siebie tydzień temu. Efekt? Rentgen wymięka :D
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
  • Autor
mluki i od czego założyłeś soczewki? regulacje i polerka też mnie czeka i nie wiem czy robić xenon przy okazji

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
Podobno były 2 rodzaje lamp. Do mnie pasowały oczywiście te droższa soczewki. Gościu ma nick na allegro AUTOJUR1 a telefon 509 190 435. Gada z sensem i doradzi jak trzeba. Dzwoń i pytaj czy jeszcze ma tylko wpierw będziesz musiał rozebrać swoje lampy i wysłać mu zdjęcia soczewek. Do mojej pasowały z A6 chyba. Nie ma co się zastanawiać bo różnica jest kolosalna :D
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
mluki, a zapodasz foto Twoich lamp?
Opublikowano
Nie ma problemu, postaram się jutro zrobić kilka fotek i wrzucić je tu :)
Opublikowano
Też będę się zabierał za montaż, zrobię foto z przebiegu montowania. Jutro soczewki mają dojechać. Co masz w miejscu świateł drogowych?
Opublikowano
Na razie oryginał ale szykuję się na trixenon :)
Opublikowano

witam

z tego co się orientuję to kolega "Bono" ma rację. czytałem na którymś forum że pasują soczewki od audi tylko zastanawia mnie co wtedy z naszymi normalnymi drogowymi ?? będą zapalały się razem z podniesieniem przesłony na ksenonie?? a tak szczerze mówiąc (pisząc) miałem okazję jechać właśnie a6 która miała biksenony i muszę napisać że szału to nie zrobiło na mnie wielkiego, światło bardzo ładne ale jak to długie świeci wszędzie w koło za bardzo długości to nie zwiększa świecenia przynajmniej ja miałem takie odczucie może czegoś nie dowidziałem napewno lepiej widać korony drzew :)

pozdrawiam

Opublikowano
Koledzy a zwłaszcza mluki,chodzi o tego zenona i tego typu soczewki?? http://moto.allegro.pl/soczewki-bi-xenon-hella-d1-d2-audi-bmw-i1656615908.html ///// http://moto.allegro.pl/bmw-x5-e70-soczewka-reflektora-xenon-bixenon-fv-i1627405992.html -ciekawi mnie czy własnie z X5 nie podejdą,w sumie marka ta sama,zalezy jak rozmiarowo.A tu teraz przygłupałem,czy trzeba przetwornice na Bi też zmienić,czy sama przesłona zrobi swoje,drugie co zrobić z długimi normalnymi??? Może w końcu ktos zapoda efekty zmiany na Bi-xenon.POzdr