Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Problem polegał na szarpaniu i falowaniu silnika więc samochód podłaczylem pod kompa pokazało błąd sondy lambda, sonde wymieniłem na oryginalną u tych samych fachowców ale błąd nadal występowal i zero poprawy w jeździe. Więc jak bylem u nich drugi raz wypieli wtyczkę i powiedzieli że ta która idzie od samochodu jest zaśniedziała i stąd bląd i mówili że najlepiej kupić taką nową i wymienić i teraz pytanie bo już szukalem oni też nie wiedzą, gdzie da się kupić taka nową wtyczkę? I czy w ogóle się da bo jak nie to najwyżej trzeba wywalić obie i złączyć na krótko i już...
Opublikowano

ci kolesie ściemniają

od sondy nie powinno być szarpania a do wtyczki są odpowiednie preparaty którymi można psiknąć

powinni sprawdzić na live data jak chodzi sonda

bardzie stawiałbym na przepływkę

sprawdż też szczelność dolotu powietrza

Opublikowano
A jeśli to bylaby wina sondy czy po odłaczeniu silnik powinien pracować normalnie? Bo odłączałem i jeździlem bez sondy przez jakies może 100 km i praca się nie zmieniła szarpie w zakresie 1000-2500. Przeplywomierz podmieniałem już kiedyś i nie pomogło. Kiedyś tez miałem takie objawy ale tylko czasem wymieniłem kable WN i świece i ja wiem może przez jakieś 1000 km bylo lepiej a teraz to już całkiem jest tragedia...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam o ile mi się wydaje to ta sąda jest 4 przewodowa, podgrzewana nie jestem za bardzo specem w tym wszystkim ale jak sonde byś wykręcił i podłączył do wtyczki i odpalił auto ona nie powinna się sama nagrzać?? (wtedy kable od auta OK)

a z drugiej storny idąć czy miernikiem nie można sprawdzić czy idzie napięcie w niej ??

Opublikowano

a ja mam pytanie, jak odbiąć sondę lambda?

wjechałem na kanał i nie udało mi si ejej odbiąć, tam jest taka pastikowa wtyczka którą chyba trzeba przekręcic i pociągnąć ale niestety nie udało się...

Opublikowano
a ja mam pytanie, jak odbiąć sondę lambda?

wjechałem na kanał i nie udało mi si ejej odbiąć, tam jest taka pastikowa wtyczka którą chyba trzeba przekręcic i pociągnąć ale niestety nie udało się...

To bardzo dziwne, przekręcasz a ona sama odskakuje jak nie to lekko pociągniesz i schodzi, może ktoś to czymś zakleił dla uszczelnienia.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
W sumie może się kręcić cała wtyczka z gniazdem w uchwycie ja odkręcalem uchwyt od skrzyni i lapiąc w jedną rekę wtyczkę a w drugą gniazdo jest już latwo...
Opublikowano
według mnie sonda odpada (pomijam debili w warsztacie którzy wymieniają sondę bez sprawdzenia miernikiem a potem mówią że wtyczka niezdatna), sonda nie daje takich objawów, co do falowania i szarpania to raczej przepływomierz daje takie objawy a podmiana bez zresetowania wartości starego mogła nic nie dać, no i jeszcze przewody masz wersje gdzie jest cała listwa z której idzie dodatkowy kabelek jeszcze na cewkę z tego co pamiętam czy zwykłe kable od cewki do świec ?
Opublikowano
nie wiem czy w każdym ale wiem że w bmw były takie wersje przewodów razem z listwą, można było wymienić same przewody ale to był zabieg doraźny a dopiero wymiana listwy dawała efekt