Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich w nowym roku.

Po ciężkich przemyśleniach podjąłem decyzję o zmianie auta, w grę wchodzi opel Vectra 1.9cdti , czy ktoś z was jeździł czymś takim, jakie są o tych autach opinie? jak wypada na tle e46, ma np. takie wady jak np. wpadające klapki do silnika w bmw.

Chciałbym kupić takie auto rocznik 2008 może 2009 ceny są nieporównywalne do BMW

Za BMW np e91 z takim wyposażeniem trzeba by było wydać furmankę pieniędzy :cry2: (tylko przykład)

http://moto.allegro.pl/vectra-opc-line-jasna-skora-xenon-navi-pl-szyber-i1379571655.html

Podoba mi się wnętrze i co najważniejsze ogromny bagażnik!!!! - bardzo mi potrzebny, w e46 nie możemy się pomieścić

myślałem też o e61 ale niestety za ładny egzemplaż też słono trzeba dać.

Co sądzicie o takim pomyśle??

Wszelkie sugestje mile widziane, jak również inne marki chociaż tylko w oplu wnętrze mi się podoba.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety ale passat jest dla mnie wręcz ohydny w środku :D

Nikt nie jeździł 1.9cdti?? jak to się sprawuje, oglądając filmiki na youtube nawet fajnie jedzie, na 6 biegu 140km/h przy 2200obr :D

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jezdziłem Vectrą C 2.0 DTI i przyznam że bardzo przyjemnie sie tym autkiem jezdzi, silnik w miare cichy, nie słychac go za bardzo w srodku, wnętrze dosc spore, napewno materiały uzyte wewnatrz są gorsze niż w BMW ale nie ma tragedii.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
coś za coś niestety, w e46 nie ma wogóle miejsca a bagażnik to jakaś porażka (piszę o kombi),
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na minus dla Vectry można tez dodać słabe osiągi, np. ta z linka ma 11,5 sek do 100 km/h
Opublikowano
coś za coś niestety, w e46 nie ma wogóle miejsca a bagażnik to jakaś porażka (piszę o kombi),

to fakt w kombiaku bagażnik jest mikroskopijny :)

Opublikowano

Osobiście miałem okazję porównywać Vectrę C 1.9CDTI z E46 320d. Auto fajnie przyśpiesza, prowadzi się średnio (przód wyjeżdża), ople tak ponoć mają. Mam Corse D i prowadzi się tak samo beznadziejnie. Wnętrze (mimo, że dużo miejsca) jest moim zdaniem tragiczne, troche głośniej w środku niż w e46 i zawieszenie nie jest tak komfortowe jak w BMW.

W serwisie dowiedziałem się, że padają w nich jakieś klapy w kolektorach ssących, koszt kolektora niecałe 3tys. zł plus robocizna (z ceną nie dam ręki sobie uciąć, bo nie wiem czy dobrze pamiętam :) ) Auto jest na pewno tańsze w użytkowaniu niż E46, ale jak widać jednak wybrałem BMW :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zamienił stryjek siekierke na kijek :mad2:

Opel a pod maską silnik Fiata -może nie zły ale z Fiata

kolege spadasz dwie klasy niżej ,jesli jestes tego swiadomy -to wszystko ok

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczytałem troszkę w necie i wszędzie piszą o badziewiastym plastykowym wnetrzu, doszedłem do wniosku że nie zmienię na razie pieknej e46 w beżowych skórach na jakiegoś tam opla, trzeba pooszczędzać jeszcze i skusić sie w przyszłości na e61 z 3litrowym dieslem oczywiście z idrive.

Jednak BMW to BMW mój ma sporo nakulane i prawie nie widać śladów zurzycia, ciekawe jak bedzie wyglądał taki opel za 8 lat

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano

Nikt nie jeździł 1.9cdti?? jak to się sprawuje, oglądając filmiki na youtube nawet fajnie jedzie, na 6 biegu 140km/h przy 2200obr :D

Ja jeździłem signum 1,9 mojej siostry. Silnik rewelacja (bo z Alfy :)) W porównaniu z BMW jest bezproblemowy, ale dlatego że jest prosty w budowie bez śmiesznych udziwnien.

Reszta ...tragedia. Wybij to sobie z głowy.

Jako doświadczony ojciec dwoch córek, zaręczam ci, że z wiekiem bagażnik jest potrzebny coraz mniejszy.

Opublikowano

2200rpm przy 140km/h na 6 biegu? he he... 330d ma przy tej prędkości 2600rpm i to na 5 biegu.

miałem Vectrę B 2.0 DTI kiedyś i przełożenia były podobne do tych z 330d, tylko że przesunięte o jeden bieg w dół... tzn. w 330d mam 2000obr/min na 4 biegu przy ok. 90km/h, a w Vectrze miałem prawie to samo na 5 biegu ;)

Opublikowano

Póki co nigdy więcej OPLA. Problemy z astrą 1 1.4 82mpi, problemy z vectrą B - 1.8 16v+ gaz i problemy i to największe w Astra G 2.0 dti 100KM - NIGDY WIĘCEJ Może auta nieco starsze niż Vectra C ale zawsze OPEL

Pozdrawiam

Opublikowano
Póki co nigdy więcej OPLA. Problemy z astrą 1 1.4 82mpi, problemy z vectrą B - 1.8 16v+ gaz i problemy i to największe w Astra G 2.0 dti 100KM - NIGDY WIĘCEJ Może auta nieco starsze niż Vectra C ale zawsze OPEL

Pozdrawiam

Dokładnie :) mojej matuli Corsa D 1.4 automat, 30 tys. przebiegu, obroty falują, skrzynia szarpie, a zmiana biegów trwa wieczność. Wnętrze całe łomocze a przy hamowaniu na śniegu staje w poprzek drogi :) To tak na marginesie o jakości wykonania tych aut :)

Opublikowano
Ja tam przejeździłem 60tys.km Astrą II 2.0DTL (82km) - i chociaż ten silnik to zabytek to nigdy nie sprawiał problemów i palił około 5,5L w trasie...wymieniłem tylko termostat... :)
Opublikowano

Ja jeździłem signum 1,9 mojej siostry. Silnik rewelacja (bo z Alfy :)) W porównaniu z BMW jest bezproblemowy, ale dlatego że jest prosty w budowie bez śmiesznych udziwnien.

Jako doświadczony ojciec dwoch córek, zaręczam ci, że z wiekiem bagażnik jest potrzebny coraz mniejszy.

Zjakiej Alfy ? Jaka rewelacja?

Silnik ten pojawił sie najpierw w Bravie

Padają wtryski , pompy, turbiny i dwumasy dokładnie tak jak w innych cr

nie jest to może zły silnik ale zeby do Bmw porównywac ? no zastanów sie troche :mad2:

dobrze że kol hunter wrócił do swiata żywych i sie opamiętał :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz wertuje ogłoszenia z e91 i e61 , można już coś w rozsądnych pieniądzach trafić, co ciekawe mam dylemat czy 530d czy 320d ale trójka wydaje się ładniejsza, musi mieć oczywiście idrive, zmartwieniem w dieslu jest DPF, ach ta ochrona środowiska :(
Pozdrawiam
Opublikowano
muszę przyznać że koledzy mają rację ja jeżdziłem octaviom i oplem a potem superb tdi i teraz jeżdżę bmw e46 i powiem ci że bmw jest lepsze jest dużo ciszej i lepiej się prowadzi wybór należy do ciebie choć powiem że tymi skodami dobrze się jezdzło pozdro ale wybrałem bmw
Opublikowano

Zjakiej Alfy ? Jaka rewelacja?

Silnik ten pojawił sie najpierw w Bravie

Padają wtryski , pompy, turbiny i dwumasy dokładnie tak jak w innych cr

nie jest to może zły silnik ale zeby do Bmw porównywac ? no zastanów sie troche :mad2:

dobrze że kol hunter wrócił do swiata żywych i sie opamiętał :D

Kolego, Alfa Romeo opracowala ten silnik z BOSCHem i zadebiutowała z nim w modelu 156 już w 1997roku. Byl to pierwszy common rail stosowany seryjnie. Oczywiście wtedy to była wersja 8 zaworowa. Wtryski, pompa wysokiego ciśnienia może padać bo jest Boscha w dodatku taka sama jak w BMW.