Skocz do zawartości

znowu hamulce, czasem drży pedał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przeczytałem wszystkie posty inieznalazłem.Problem dotyczy dziwnego zachowania się pedału hamulca, gdy go gwałtownie nacisnę to drży jakby spod buta chciał uciec, przy miarowym wciskaniu jest ok.co to może być? :mad2: e-34 abs
Opublikowano
Jeżeli wciśniesz go na tyle mocno że zablokujesz koła to wtedy zadziała abs i drżenie pedału hamulca jest normalnym objawem , ale jeżeli koła się nie blokują a pedał drży to są to prawdopodobnie krzywe tarcze , a z drugiej strony ciekawe co trzeba zrobić żeby skrzywić tarcze :?: :jawdrop: , może też być coś nie tak z absem , czujnikami , wykrywa zablokowanie koła i się uaktywnia chociaż wątpie w tą teorie :)
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano

Krzywe tarcze - wtedy podaczas hamowania (przy określonej prędkości) bije ale na kole kierowniczym ale żeby też na pedale ?? z takim czymś się nie spotakałem.

Niech inni się wypowiedzą

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Może to nie byc winą krzywej tarczy gdyż wszelkie jej bicia są czasem tłumione na tłoczku hamulcowym. Bardziej bym sie przyjrzał tarczy czy nie pęka, albo czy powierzchnia hamowania tarczy nie ma jakiś dziwnych zobrazowań w sensie zmiennej grubosci lub ciekawych śladów na powierzchni.
Opublikowano
a z drugiej strony ciekawe co trzeba zrobić żeby skrzywić tarcze :?:

Wystarczy wjechać w kałużę, tuż po ostrzejszym hamowaniu.

Gorące tarcze + lodowata woda = nieszczęście gotowe.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
z drugiej strony ciekawe co trzeba zrobić żeby skrzywić tarcze

Wystarczy zarzucic kotwice przy wiekszej predkosci, a nawet ostro pojechac przez miasto. Sprawdzone :cool2:

Opublikowano

Zgadzam sie z kolegami : wystarczy dobrze rozgrzac tarcze i lepsza kaluza i masz sprawe zalatwiona

Bicie hamulcow w pedal objaw tylnych tarcz hamulcowych - wiem to z autopsji- kierownica mi nie drgala , a tluklo w pedal i w cale nadwozie. po rozlozeniu okazalo sie ze tarcze sa proste, tylko mialy taki rant , ze klocek blacha zaczynal obcierac o niego i rdza sie calymi platami kruszyla .Jak by sie wszystko wykruszylo to by bylo ok, ale odpadalo po obwodzie kawalkami- wymiana tarcz i klockow zalatwila sprawe - za klocki i tarcze KAGER-a zaplacilem ok 300 zl.

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też skłaniałbym się ku krzywym tarczom. Żeby je skrzywić, kiedy są już dość cienkie, to nie trzeba się bardzo postarać, parę hamowań pod rzad, nawet wody nie trzeba.
Kai