Skocz do zawartości

318is Bardzo wysokie obroty przy ujemnej temperaturze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak co roku kiedy temperatura spada poniżej zera coś dziwnego zaczyna się dziać z moim autem. Kiedy silnik jest zimny wszystko jest ok. Jadąc na rozgrzanym silniku po wciśnięciu sprzęgła obroty nie spadają i mam 2000, 3000, 5000 obrotów na biegu jałowym. Co może być przyczyną. Linkę sprawdzałem na pewno nie przymarza, przepustnica wyczyszczona może czujnik położenia przepustnicy albo temperatury powietrza dolotowego. Pomocy. Pozdrawiam.

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Jaki to silnik?

Pozdrawiam,

Prawdziwy facet ma wał a nie przeguby :P

Gdyby bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami :D

Opublikowano

1. Zamień się na przepływomierze z kimś kto nie ma takich problemów - według mnie to zacięta przepływka.

2. Sprawdź główny wtryskiwacz

3. Krokowy nie ma z tym raczej nic wspólnego - gdyby był trafiony falowałby na wolnych obrotach

Pozdrawiam,

Opublikowano

Jak miałem m42 coupe to zdarzyło mi się podobnie - też po wciśnięciu sprzęgła były bardzo wysokie obroty, zero reakcji na wysprzęglenie. Po wymianie przepływki (po uprzednim sprawdzeniu na 100% sprawnej) jak ręką odjął :D

Pozdrawiam,

Opublikowano
Bez podłączenie pod kompa to raczej wróżenie z fusów bo to może być potencjometr przepustnicy,czujnik temp. powietrza zasysanego,ecu itp
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Bez podłączenie pod kompa to raczej wróżenie z fusów bo to może być potencjometr przepustnicy,czujnik temp. powietrza zasysanego,ecu itp

Dlatego zaproponowałem rozwiązanie bezkosztowe - chwilowa zamiana na przepływki z kimś kto ma sprawną :)

Pozdrawiam,

Opublikowano

Dlatego zaproponowałem rozwiązanie bezkosztowe - chwilowa zamiana na przepływki z kimś kto ma sprawną :)

Pozdrawiam,

myślę że wypięcie wtyczki wystarczy,wiem jak ludzie chętnie pożyczają części ze swojego auta więc nie liczę na to że ktoś mu pożyczy przepływkę...która notabene jest częścią wyjątkowo drogą.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Koledzy może mi ktoś wytłumaczy w jaki sposób powietrze dostanie się do cylindrów

aby na biegu jałowym było 4000-5000obr. przy zamkniętej przepustnicy?

według mnie tylko przez krokowy

Opublikowano

krokowy.U mnie w E34 też tak było że wyrzucałem bieg a obroty stały na 3 tys lub więcej.Wymieniłem na nowy i wszystko było :cool2:

A co do przepływki to odłącz ją w celu sprawdzenia.Auto powinno mieć w miare równe obrotu a na pewno będą one spadać normalnie w razie jej awarii

Opublikowano
Odlacz krokowy obroty powinny byc 1100 RPM. Sprawdz czujnik polozenia przepustnicy przeczysc wtyczke. Ja musialem przycisnac wtyczke opaska bo jak jechalem to 2mm odskakiwala i nie laczyla a w tedy krokowy sie otwieral i mimo puszczonego gazu sam jechal. Ale na odpietym krokowym mimo tego problemu bylo OK. Troche trwalo zanim sie kapnalem ze to ta wtyczka na przepustnicy nie laczy.
Opublikowano
Gdy wystąpi objaw to wyłącz silnik.Następnie odpal i jeśli obroty się nie zmienią to znów wyłącz silnik,ale teraz naciśnij kilkakrotnie pedał gazu i odpal ponownie.Jeśli będzie dobrze (powtórz próbę kilka razy) to problem prawdopodobnie powoduje TPS.Można go sprawdzić miernikiem.