Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dzieki za odpowiedzi, jutro mam zlozyc zamowienie wiec napewno sie pochwale na co padł ostateczny wybór :)

amstaff a fryzjer jak najbardziej wskazany :mrgreen:

Opublikowano
jeżdzę e 91 320d w rozmiarze 205/55/16 czy michelin alpine to dobry wybor? pozdrawiam

Będziesz zadowolona, w testach wypadają bardzo dobrze. Sam użytkowałem poprzedni model Alpina (obecnie w sprzedaży jest chyba Alpin 4) przez 3 sezony na poprzednim aucie w tym właśnie rozmiarze i bardzo przyjemnie mi sie jeździło. Bieżnik nie wygląda może bajerancko, ale na śniegu "robi robotę". Jedyna wada (ale to wszystkich zimówek), że w środku przy większych prędkościach było ciut głosniej.

Opublikowano

W kopnym sniegu w zasadzie kazda zimowka (tania i droga) o glebokosci bieznika 8mm i wiecej ma taki sam ciag.

Dobre zimowki sa ciche "po mokrym" i po suchym, lepiej sie "prowadza" etc.

Zimowki sa niestety duzo mnie trwale niz opony letnie. Conti, GY, Dunlop z profilem 6mm (czyli w autach >150KM juz po przebiegu 10.000km, a nawet mniej) beda tylko w 50% sprawne, a po przy 4mm nadaja sie na smieci lub na wiosenne "kręcenie bączkow"

W Austrii zimowka z 4mm jest traktowana jako opona letnia z pelnymi tego konsekwencjami:

http://www.autobild.de/lexikon/mindestprofiltiefe-221589.html

Co ciekawe opony z duzymi indeksami H(210) i V(240) zuzywaja sie szybciej niz te dopuszczone np do 190km/h

http://www.mywheel.de/informationen/info-winterreifen.php

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

wybor ostatecznie padł na alpin 4, mysle ze w niezłej cenie 470zl/szt. zależy mi na dobrych oponach,w poprzednim aucie mialam naped 4motion to i sie nieco zdziwilam nie mogąc wyjechac z garażu :mrgreen:

znalazlam dzis w sklepie (jestem obecnie za granica) cos na ksztalt łancuchów ale nylonowe michelina, nigdzie nie moge na forach znalezc info o tym wynalazku (nie są to opaski sniegowe :wink: ) ale zamierzam zaopatrzyc sie w to "cudo" :twisted:

Opublikowano

Witam kolegów,

pisze krótko :

No problem z jazda w zimie .....myślę że duuuuuuuuuuuuuuzy procent to umiejętności + DUNLOP WINTER SPORT CONTANT 3D i wszystko w tym temacie nie ma co biadolić .......................Touring E91 2005 320d automat

A już o XDrive ( w mojej drugiej 3-ce ) nie wspomne .........w ostatni poniedziałek cała W-wa stała ja jechałem i dziękuje wszystko w tym temacie :cool2:

No problem

I powiem wam XDrive 4ever and ever

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

A już o XDrive ( w mojej drugiej 3-ce ) nie wspomne .........w ostatni poniedziałek cała W-wa stała ja jechałem i dziękuje wszystko w tym temacie :cool2:

Jak Ty to zrobiłeś w tym korku? Po trawie jechałeś czy co :?: ;)

Opublikowano

a ja od wczoraj jezdze na zimowkach "17 i wrazenia sa nastepujace-

dostalem je "w prezencie" jak kupowalem auto- felgi z oponami na ktorych zrobil 3000km-

Semperit- o Boze... co to za firma- nawet chcialem je sprzedac na Ebay.de

zapomnialem jednak o nich i teraz jak spadl snieg po prostu wymienilem-

dzisiaj jadac z pracy po nieodsniezonej drodze myslalem ze DTC mi wysiadl bo przestal mrugac-

na prawde ciezko bylo wprowadzic auto w poslizg- zarowno przy starcie jak i w zakretach...

powiem szczerze- nigdy nie mialem takich dobrych zimowych opon, a kupowalem juz Dunlopy, Continentale itd

rozochocony tym wjechalem przed chwila do podziemnego garazu o bardzo stromym pochyleniu kompletnie nie odsniezonym-

gdzie w zeszlym roku e46 na Bridgestone nie bylem w stanie zjechac jak padal snieg i zostawialem auto na gorze-

i nic...- 0 pozslizgu i kompletna kontrola nad autem.

z ciekawosci wbilem przed chwila w google i co widze-

http://www.opony.com/parametry-opony/semperit-speed-grip-205-60r16-92-h

na prawde polecam- bardzo dobre opony za przystepna cene.

Opublikowano
Opony oponami ale warto też zainwestować w łańcuchy tekstylne które można używać codziennie, ja kupiłem akurat Autosock i dzisiaj pierwszy raz założyłem bo śniegu full i powiem że są zajefajne :cool2: zero problemu z ruszeniem a jazda po prostu rewelacja szkoda tylko że producent zaleca do 50 km/h :cry2: . Żadnych problemów z DTC czy ABS. Zobaczę tylko jak z trwałością czy nie skończą się za szybko. Mogę z czystym sumieniem każdemu polecić , choć sam byłem sceptykiem bo opinii w necie jak na lekarstwo - albo same reklamy albo "ktoś słyszał że ktoś mu mówił że szkoda kasy". Jak dla mnie to rewelacja muszę jeszcze sprawdzić w górach - może weekend w Karpaczu.
Opublikowano
Opony oponami ale warto też zainwestować w łańcuchy tekstylne które można używać codziennie, ja kupiłem akurat Autosock i dzisiaj pierwszy raz założyłem bo śniegu full i powiem że są zajefajne :cool2: zero problemu z ruszeniem a jazda po prostu rewelacja szkoda tylko że producent zaleca do 50 km/h :cry2: . Żadnych problemów z DTC czy ABS. Zobaczę tylko jak z trwałością czy nie skończą się za szybko. Mogę z czystym sumieniem każdemu polecić , choć sam byłem sceptykiem bo opinii w necie jak na lekarstwo - albo same reklamy albo "ktoś słyszał że ktoś mu mówił że szkoda kasy". Jak dla mnie to rewelacja muszę jeszcze sprawdzić w górach - może weekend w Karpaczu.

No właśnie teś się zastanawiam nad nimi, bo !@#$%^& mnie strzela ruszać po takim lodzie :)

Kupiłeś z alledrogo?

Pozdr.

Opublikowano
i mowisz ze sie sprawdzaja? a nie spada to to z kol?

Ja się obawiam, że to szybko może się porwać, a prędkość 50km/h jest jak najbardziej optymistyczna :) w tym tygodniu chyba raz taką osiągnąłem :D

Pzdr.

Opublikowano
ja wlasnie po przejazdzce na lancuchach tekstylnych michelinach :mrgreen: jestem narazie miło zaskoczona bo dalam rade je sama zalozyc i podjechac tak gdzie wczoraj bylo to niemozliwe :twisted: jedyny minus...zaplacilam 109e wiec oby sie szybko nie scieraly :mad2:
Opublikowano
no to chyba tez zamowie, choc po tym jak ostro przysniezylo w 3miescie dzis milo mnie zaskoczyly sotto zero pirelli, warunki naprawde konkretne, sporo RWD machalo tylkami na lewo i prawo albo i w miejscu a ja jak po sznurku, DSC nawet prawie wogole mi nie migalo, ale przezorny zawsze zabezpieczony, skarpety musza byc, moze jak kupimy hurtem to bedzie taniej?:D a przecieranie to tez cos co mnie meczy ale mysle ze jak bedzie sie je uzywalo na sniegu a nie na asfalcie to bedzie ok, gorzej jak bedzie trzeba ciagle sciagac i zakladac
Opublikowano
i mowisz ze sie sprawdzaja? a nie spada to to z kol?

Z kół nie spadają przejechałem dzisiaj ok 100 km przez cały dzień z kilkoma postojami. Zawiodły tylko raz pod górę ale naprawdę był lód i ruszałem od zera, na szczęście byli piesi którzy bez proszenia pomogli. Poza tym wszystko ok. Kilka razy mijałem boksujących i spoglądali tylko co mam na kołach :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak je sie zakłada ? trzeba je założyć do polowy po czym sie przetoczyć kawałek dalej ?
Opublikowano

Wszystkich chętnych zapraszam do zakupu lańcuchów tekstylnych, na ta chwilę posiadam rozmiarówkę :

B

D

E

i

G

Całą ofertę możecie zobaczyć na moim koncie w allegro :

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13427790

Jezeli jesteś chętny, zadzwoń i powiedz że jesteś z Forum, dostaniesz rabat,

Rabaty dostępne tylko po potwierdzeniu telefonicznym pod nr. tel: + 48 662 662 606

Pozdrawiam

B.Borth

Opublikowano
no to chyba tez zamowie, choc po tym jak ostro przysniezylo w 3miescie dzis milo mnie zaskoczyly sotto zero pirelli, warunki naprawde konkretne, sporo RWD machało tylkami na lewo i prawo albo i w miejscu a ja jak po sznurku, DSC nawet prawie w ogóle mi nie migało, ale przezorny zawsze zabezpieczony, skarpety muszą być, może jak kupimy hurtem to będzie taniej?:D a przecieranie to tez coś co mnie meczy ale myślę ze jak będzie się je używało na śniegu a nie na asfalcie to będzie ok, gorzej jak będzie trzeba ciągle ściągać i zakładać

Z własnego doświadczenia wiem że tego nie przeskoczysz - " ściągania i zakładania " - miałem na busie łańcuchy stalowe Pewaga, odpowiednie do busa, i powiem Wam tak że człowieka kusiło i sprawdziłem je jak to wszystko chodzi, jechaliśmy prawie 100 km/h po drodze na śniegu oczywiście śniegu było około pół metra i rewelacja, wiadomo producent musi zalecać jakąś odpowiednią prędkość, aby być pewnym tego że za działają, dlatego wszyscy producenci zalecają właśnie prędkość do 50 km/h, skarpety te które mam w ofercie będę jutro testował z fotografem więc Wam wstawię parę fotek jak to w końcu z nimi jest, z tego co widzę na ta chwilę sprzedałem już około 40 sztuk różnych rozmiarów, każdy do tej pory jest zadowolony--hehehe.......

I nie chodzi mi o to aby się Wam chwalić, aby mi sprzedaż wzrosła, mam na ta chwilę jeszcze ponad 100 sztuk i tak je sprzedam i TAK.

JAk jest ktoś chętny to zapraszam, wystarczy podać mi na maila jakiś swój post abym mógł mieć potwierdzenie że dany delikwent jest rzeczywiście z tego FORUM i macie je w cenie po 85 zł + koszty przesyłki (oczywiście przy wpłacie na konto ) - koszt przesyłki wynosi 11 zł, taniej nie kupicie ........

Wstawię jutro fotki jak to się na prawdę spisuje.... - trzeba na swoim spróbować

co do rozmiarów to dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem i powiedzieli mi coś takiego że jeżeli dany rozmiar łańcucha nie pasuje idealnie to najważniejsze są dla przykładu:

Wysokość opony - np. 55

Średnica koła - R16

Rozmiar szerokości opony czyli powiedzmy 215 nie ma większego znaczenia, jeżeli masz oponę 205/55 R16 i nie ma takiego wymiaru w ofercie możesz spokojnie brać rozmiar 215/55R16 i łańcuch tekstylny posiada formę ściągacza od strony wewnętrznej i sam się już do opony dopasuje, w końcu chodzi tylko o cm, ważne aby wziąść większe niż mniejsze

Pozdrawiam wszystkich .......

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie kumam Waszych obaw?? Moje e92 jezdzi zima bardzo dobrze. Mam zimowiki GoodYear Run Flat 17" i w porownaniu do mojej przednionapedowej sluzbowki Opla Insignii jest bardzo dobrze. Wiadomo, ze trzeba uwazac na zakretach i skretach w miescie by nie dodawac gaz gwaltowanie,ale elektronika robi swoje i naprawde jest bezpiecznie!
Opublikowano
Houek, mnie się tez jeździ swietnie, poza jednym - parkowaniem, to jest makabra. Szczególnie zasniezone parkingi, takie jak np mam pod robota, codzienna walka: wjade? I jeśli tak, czy wyjadę :mrgreen:
virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano

Czasem tak. Ale dużo skuteczniejsi są koledzy z pracy :D

Codziennie z kumplem wjezdzamy, ja trójka, on piatka - i jest walka o nie zawisniecie na środku i zablokowanie reszty przyjeżdżających :)

Aż czasem przykro patrzeć, jak np dzisiaj ktoś inny na lajciku parkowal sobie lanosem. Na letnich oponach :mrgreen:

virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano
Wtedy wystarczy odlaczyc DTC....:)

Raczej włączyć DTC... i tym samym wyłączyć DSC.

Dla mnie sprawdzonym sposobem wyjeżdżania z zasp parkingów i innych atrakcji jest wyjazd bez gazu. Ruszam samym sprzęgłem i auto zawsze się wytoczy, a przynajmniej jeszcze się mi nie zdażyło żeby się ta sztuczka nie udała :)