Skocz do zawartości

318i M43 Nie chce zapalic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Mam bmw e36 318i na gazie sekwencyjnym wczoraj jechałem i na trasie jechałem i mi się skończył gaz i auto zaczęło słabnąć na benzynie aż w końcu zgasł i już nie odpalił było jeżdżone na rezerwie paliwa więc odrazu podejrzewałem pompę paliwa i okazała się spalona kupiłem nową zamontowałem a auto dalej nie pali. jak podłączę pompę do samego akumulatora normalnie pompuję benzynę pomocy
Opublikowano

przekaźnik pompy paliwa

czujnik położenia wału

przełącznik benzyna/gaz

kable pod podłogą przegniłe pod siedzeniem kierowcy i nie daje iskry na świece

Opublikowano
przełącznik gaz benzyna działa iskra jest ponieważ na zaciąg jak był ciepły silnik jeszcze na gazie odpalił sprawdzę przekaźnik a czy można podejżewac czujnik położenia wału skoro na gazie odpalił ?
Opublikowano
nie. Czujnik położenia wału sprawdza kiedy jest pełen obrót i daje iskry. Iskry by nie było, jakby czujnik położenia padł
Opublikowano
przekaźnik działa pompa paliwo pompuje przy pracy rozrusznika teraz czasem nawet załapie ale ledwo chodzi i gaśnie a możliwe że sprzedali mi pompę która daje za słabe ciśnienie ? dodam że pompa to jarcars 4308 Tu pisze że niby to taka pompa numer mojej starej to 0580453053
Opublikowano
Wyciąg świece, włóż ją do cewki, przyłóż do silnika końcówke świecy, drugi kolega niech spróbuje odpalić. Sprawdzisz tak czy na 100% masz iskrę. Jak masz, to obstawiam na pompe paliwa. Założe się. Zrób tak, zdejmij tylną kanape, po prawej stronie masz pokrywę okrągłą, odkręć ją. Dostałeś się do dwóch wtyczek. Jedna jest od pompy, druga od wskaźnika poziomu paliwa. Ta po lewej stronie jakbyś siedział od strony kierowcy czyli ta która jest pierwsza skierowana do przodu samochodu jest od pompy. Podłącz jej kabel plusowy jakimś długim kablem aż do wtyczki od świateł tylnych. Włóż kabelek do dziurki od wtyczki lampy tylnej, a dokładnie do postojówek, czyli jak patrzysz od góry na wtyczkę prawej lampy, to jest to trzecia dziura od góry po prawej stronie. Włącz światła i spróbuj odpalić Bestie. MUSI DAĆ GŁOS, jak nie to na 100% jest coś z iskrą.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
Wyciąg świece, włóż ją do cewki, przyłóż do silnika końcówke świecy, drugi kolega niech spróbuje odpalić. Sprawdzisz tak czy na 100% masz iskrę. Jak masz, to obstawiam na pompe paliwa. Założe się. Zrób tak, zdejmij tylną kanape, po prawej stronie masz pokrywę okrągłą, odkręć ją. Dostałeś się do dwóch wtyczek. Jedna jest od pompy, druga od wskaźnika poziomu paliwa. Ta po lewej stronie jakbyś siedział od strony kierowcy czyli ta która jest pierwsza skierowana do przodu samochodu jest od pompy. Podłącz jej kabel plusowy jakimś długim kablem aż do wtyczki od świateł tylnych. Włóż kabelek do dziurki od wtyczki lampy tylnej, a dokładnie do postojówek, czyli jak patrzysz od góry na wtyczkę prawej lampy, to jest to trzecia dziura od góry po prawej stronie. Włącz światła i spróbuj odpalić Bestie. MUSI DAĆ GŁOS, jak nie to na 100% jest coś z iskrą.

tłumaczysz mu jak dziecku, a on przecież już sobie pompe wymieniał

Opublikowano
Dałem mu troszkę paliwa do dolotu i normalnie zapalił także iskra musi by a więc jak z tą pompą może miec za małe ciśnienie ?
Opublikowano
tłumaczysz mu jak dziecku, a on przecież już sobie pompe wymieniał

Czytaj co ja opisałem chłopaku. To że pompe wymieniał to nie fakt, że dochodzi do niej właściwy prąd i czy wogóle dochodzi! Dlatego zrób tak jak Ci napisałem. Tym bardziej że jak do dolotu lałeś paliwa to odpalał.

PS - Nie zauważyłem ze podłączałeś pompe do aku. W takim razie mogą byc jednak wtryskiwacze.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
3 tygodnie temu prałem ręcznie wszystko i rozbierałem całą tapicerkę w samochodzie wysuszyłem dokładnie więc myślę że jest sucho do środka ani nie napadało ani nic
Opublikowano
ale pisze że pompy 4308 tej co mam ja teraz zamiennikiem jest pompa o numerze który miałem w starej pompie to chyba ok. ale z drugiej strony w internecie pisze że pompa 4308 ma ciśnienie 3bar a do mojego modelu samochodu na allegro są w sprzedaży 3,5bar więc może rzeczywiście ta pompa co mam ją założoną daje za małe ciśnienie żeby auto odpaliło co o tym sądzicie ?
Opublikowano
panowie nie przesadzajcie auto chociaż powinno pierdnąć na takowej pompce lub odpalić i się dławić ja miałem na wyczerpaniu pompke i auto paliło, ale dławiło go bardzo. nie wpędzajcie chłopaka w koszta
Opublikowano
A więc tak panowie wyczytałem na którymś z forum że pompa na 30 sekund pracy do e36 powinna przepompować 1dm3 paliwa to jest 1l paliwa i zrobiłem eksperyment zdjąłem wężyk od pompy podłączyłem drugi którego koniec włożyłem do butelki i kręciłem rozrusznikiem przez 30sekund i nie wypompowało 1l paliwa tylko jakieś 150 ml czy to jest jakaś wskazówka do kolejnych działań ?
Opublikowano
Ja miałem podobnie z tym że mi padł oryginalny immo. Zgasiłem silnik po 5 minutach chciałem zapalić i już nie zapalił, przy okazji prób odpalenia zatarła się pompa paliwa a okazało się że przyczyną był zablokowany immobiliser seryjny.
Opublikowano
tylko że u mnie jak dam mu do kolektora paliwka troszke to odpali potem jak przepali ta benzynkę co mu dam to to coś tam jeszcze pochodzi ale ledwo co wczoraj pracował ok minuty ledwo ledwo ale pracował więc może jednak za mało paliwa daje ta pompa co mam ją zamontowaną ?