Skocz do zawartości

jakie zimówki ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich!!! doradzcie co na zime???!!!!

Mam e-36 na oponkach 215/40/16(na takich przyjechało auto z niemiec) chciałem latem założyć mniejsze np 205/45/16 ale niestety niedały się naciągnąć na felgę bo były za małe...felgi z rantem i dystanse....no to kupiłem na allegro 215/55/16 te się znowu nie zmieściły w nadkola... i bądz tu mądry dlatego potem kupiłem takie same jak wcześniej ...

(225 za bardzo by wystawały za nadkola- są dystanse i porządna gleba)

A zima mnie przeraża bo nie wiem co założyć i na jakich felgach?????????

POMÓŻCIE!!!!!z góry dzięki!!!!!!!!!

Opublikowano

Takie są uroki zglebienia. Napisz jak zamierzasz jeżdzić zimą na takim zglebieiniu, gdy gleba pokryta jest śniegiem lub lodem.

Czy nie lepiej ją odglebić i problem z oponami zniknie zakładajac stalówki.

Po co niszczyć alusy?, po co rwać podwoziem?, po co ryzykować zakładając na zimę np: 205- w zwyż i 60 w dół tym samym przepłacać za takie opony zimowe. Na lato rozumiem, ale zima?

Opublikowano

dzięki za radę! też o tym intensywnie myślę bo nawet latem zdarza mi się czepić różnych dziwnych rzeczy wystających na powierzchni asfaltu(jak to na polskich drogach- a w szczególności na autostradach mazurskich :lol: ) no i ta walka z samochodem jak złapie koleiny... :clap:

Wiem że nie mam się co zastanawiać i trzeba jechać sprawdzić ale tu gdzie mieszkam są tacy fachowcy od opon,że...szkoda gadać!dlatego tak gdybam czy zmieszczą się stalówki R15 185 a może 205 na 60-65 bez zmiany spręzyn i po odkręceniu dystansów???autko tęż chyba po zastosowaniu takiego zabiegu powinno się trochę podnieść???bo zimą to dopiero będzie jazda na polskim biegunie zimna (polska syberia :doh: ) bez zmiany kólek!!!!!!!!!

Opublikowano

No.

Pietnastka fela już lepiej brzmi, ale w odglebieniu to nie pomoże.

Zastanów się jeszcze nad szczelinami w nadkolach pomiędzy kołami w których lubi sie zbierać ubity w lód śnieg. Może sie okazać, że po dłuższej jeżdzie na wprost nie bedziesz mógł później swobodnie skręcić kierownicą.

Opublikowano
Śmiało zakładaj 185/195/65/15 piszę tak bo jeżdziłem na nich i było ok,a dokładnie na 195,kumpel jeżdzi na 185 i jest zadowolony kiedyś jeżdziłna takich wynalazkach jak ty opisujesz i dorabiał drogowców to znaczy robił za spychacz :nienie: :D
Opublikowano

dzięki za podpowiedz :mrgreen: !!!!

kurde ale trzeba nowe spręzynki kupić i bawić się w wymianę : sezon zima-standard ,sezon lato-gleba. Nie da się jakoś obejść tego myku ze spręzynami? pozdrawiam

Opublikowano
Lepiej zainwestować w sprężynki niż później w naprawę auta. Kupując nawet nowe więcej zaoszczędzisz, a jak dorwiesz używki (tylko standart) to jeszcze starczy Ci na nową oponkę na zapas.
Opublikowano
Zawsze można zainwestować w gwintowane zawieszenie i poprostu na zime podnosić.Dużo szybciej i prościej niż wymieniać sprężyny 2x w roku
Opublikowano

Czytam ten temat i mysle o swoich zimówkach.

mam e36 325 tds w tej chcwili jest na alumkach oryginalnych 7x15" i oponki ma 205/60. w wakacje jakos okazyjnie kupiłem zimówki używki goodyear eagle ... 225/60 i tak sobie mysle czy nie przesadziłem, jescze nie testowałem ich bo beda założone na te alumki.

Co sadzicie czy nie beda gdzies ocierały o nadkola, moze ktoś miał juz z takimi oponami w e36 doczynienia.

P.S Tył siedzi chyba troche za nisko, jak narazie na letnich nic nigdy mi nie ocierało nawet z ładunkiem 250kg, ale mysle ze sprezynki beda niedługo do wymiany.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
Może ci trzęć lecz nie koniecznie! a dobija ci tył np. przy wjeżdzie w dziurę tak od 80 km/h? bo jeśli tak to mogą byc już amorki do wymiany...
Opublikowano

Witaj "kenbo"

W przeszłości miałem E 36 na standardowym zawieszeniu i w zimę jeździłem zawsze na stalowych 15 calach z oponkami 205/65. Nigdy nie miałem większych problemów więc takie rozwiązanie mogę ci polecić i powiedzieć, że jest przetestowane pozytywnie (a lubię sobie w zimę wyskoczyć w zasypane śniegiem góry).

Co do niskich zawiasów to wszyscy w poprzednich postach mieli całkowitą rację... Lepiej zainwestować w standardowe zawieszenie bo będziesz przeklinał zimę !!!

Po E36 zostały mi nawet stalowe felgi [email protected]

Niedawno kupiłem E 39 z dwoma kompletami opon. Na zimę dostałem alusy 16 cali 235/60 :dance: zobaczymy jak się w zimę spiszą... :?:

Opublikowano (edytowane)
I zaczeło się :lol: jakie opony na zime :D najlepsze do e36/e34/e39 to 185 lub 195/65/15 to jest max i jazda jest bezproblemowa :cool2:I oczywiście na stalówkach :)

Myślę, że dla właściciela felg stalowych 6,5 J x 15, optimum to 205/60 R15 :)

W instrukcji obsługi, p. "Dopuszczone koła i opony" jest napisane:

• 185/65 R15 koło stalowe 6J x 15
  • 205/60 R15 koło stalowe 6,5 J x 15

Edytowane przez rAd3k
Opublikowano

jescze jedno pytanko, jak sprawdzić czy mam zawieszenie obniżone czy normalne, bo jestem włascicielem od 6 miesiecy i nie wiem co tam jakis żabojad powkładał. ogólnie samochó nie był tiunngowany przynajmniej optycznie całkowicie oryginał jak z fabryki, sprezyny czarne nie pamietam koloru pasków na nich choc niedawno je widziałem.

Jesli chodzi o wczesniejszy post to amorki maja 70% skutecznosci tak było na przegladzie jakies 10tys km temu.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

tak korzystajac z okacji to ja chcialem sie zapytać jakie potrzebne są mi śruby do stalówek do e36? One mają jakies oznaczenia czy jak? O jakie sruby mam pytac jak bede szukał? Pytam bo wlasnie kupiłem sobie komplet kol (stalowki z oponkami zimowymi) i wątpie żeby śruby od moich aluśków pasowały (a moze jednak - jak to sprawdzić?)

czy np. te by sie nadawały http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=68293950 (sprzedawca z mojego miasteczka więc by bylo fajnie)

Opublikowano
a czy moze masz oryginalne felgi bmw? Bo slyszalem taką opinię że śruby od oryginalnych felg aluminiowych powinny pasować.. ja chyba nie mam oryginalnych (przynajmniej dekielki sa nie bmw).