Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką e91. Mam pytanie, nie wiem co oznacza ikonka wyglądająca jakby słoneczko z wykrzyknikiem w środku, w żadnej dostępnej mi instrukcji nie znalazłam tej ikonki. Proszę o pomoc.

Ps. autko cuudowne! Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam koleżanke prawdopodobnie masz jakas żarówke spaloną,albo w przednich reflektorach albo tylne.Najlepiej włącz silnik zapal swiatla i bedzesz widziala ktora żarówke masz spalona
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie chodzi raczej o kontrolkę zużytych klocków hamulcowych?
Opublikowano
Możliwe, że chodzi o hamulce, bo faktycznie komputer wcześniej wskazywał tylne hamulce wraz z autkiem na podnośniku, a teraz ikona hamulców została zamieniona na te dziwne słoneczko. Światła sprawdzałam, są ok. Dziękuję pięknie za pomoc, postaram się zrobić zdjęcie jak najszybciej.
Opublikowano
U mnie tak sygnalizowalo nie palaca sie żarowke. Ot "puknalem" w klosza i zadzialalo. .... co klasa premium to klasa..... :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może to ikonka sygnalizująca problemy z automatem?

pozdrawiam

Paweł

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

podepnę się pod temat,

dziś mi się zapaliła taka kontrolka: http://image.hondatuningmagazine.com/f/10319046/htup_0807_01_z+honda_check_engine_light_aka_mil_cel_or_idiot_light.jpg

komunikat brzmiał: fault engine! reduce power

wyczytałem w instrukcji obsługi:

Skład Spalin

Lampka ostrzegawcza pulsuje: usterka silnika, która możne spowodować uszkodzenie katalizatora Należy natychmiast zlecić kontrolę samochodu,

Lampka ostrzegawcza zapala się pogorszenie składu spalin, Należy jak najszybciej zlecić kontrolę samochodu

U mnie lampka zapaliła się na stałe.

Autem nie paliłem gumy ani jakoś specjalnie nie upalałem, jedynie parę razy ruszyłem ostro spod świateł (dokładnie 4 razy przyspieszyłem od 0 do 100/140 km/h)

Do domu wróciłem nie przekraczając 2 tys obrotów (czuć było, że brakuje mocy, samochód nie wkręcał się na obroty). Po przejechaniu ok 10 km silnik zgasiłem.

Odpaliłem po 1 minucie i wszystko wróciło do normy. Samochód przyspiesza, komunikatu brak.

Ktoś się spotkał z czymś takim? Jak myślicie, jechać z tym do serwisu?

Pacjent to seryjne 335i.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podepnę się pod temat,

dziś mi się zapaliła taka kontrolka: http://image.hondatuningmagazine.com/f/10319046/htup_0807_01_z+honda_check_engine_light_aka_mil_cel_or_idiot_light.jpg

komunikat brzmiał: fault engine! reduce power

wyczytałem w instrukcji obsługi:

Skład Spalin

Lampka ostrzegawcza pulsuje: usterka silnika, która możne spowodować uszkodzenie katalizatora Należy natychmiast zlecić kontrolę samochodu,

Lampka ostrzegawcza zapala się pogorszenie składu spalin, Należy jak najszybciej zlecić kontrolę samochodu

U mnie lampka zapaliła się na stałe.

Autem nie paliłem gumy ani jakoś specjalnie nie upalałem, jedynie parę razy ruszyłem ostro spod świateł (dokładnie 4 razy przyspieszyłem od 0 do 100/140 km/h)

Do domu wróciłem nie przekraczając 2 tys obrotów (czuć było, że brakuje mocy, samochód nie wkręcał się na obroty). Po przejechaniu ok 10 km silnik zgasiłem.

Odpaliłem po 1 minucie i wszystko wróciło do normy. Samochód przyspiesza, komunikatu brak.

Ktoś się spotkał z czymś takim? Jak myślicie, jechać z tym do serwisu?

Pacjent to seryjne 335i.

Generalnie ta kontrolka dotyczy kontroli spalania - a więc sondy lambda i układ zapłonowy. Miałem kiedyś taki błąd, i była także nierówna praca silnika i brak mocy, a przyczyną była uszkodzona jedna cewka zapłonowa (koszt ok 150 zł). Profilaktycznie podjechał bym na komputer i jeśli był to błąd od cewki, to bym ja wymienił, bo może zakończyć życie w najmniej dogodnym momencie. Jeszcze jedno - czy przypadkiem niedawno nie był myty silnik myjka ciśnieniową?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Silnik myty nie był.

Jakiś czas temu myte były chłodnice, bo były dość mocno zabrudzone i kiepsko klima chłodziła, ale od tamtego czasu minęły 3 tygodnie.

Silnik oprócz tego, że nie miał mocy pracował równo i nie było żadnych innych niepokojących objawów.

Na razie nigdzie w trasę się nie wybieram, więc odczekam jeszcze tydzień lub dwa i poobserwuje co się z autem będzie działo.

Nie długo mam wymianę oleju to podjadę do Inchcape i te dwie rzeczy razem połączę.

Podejrzewam, że ten błąd który mi wczoraj wyskoczył jest cały czas w pamięci i będzie on widoczny na serwisie? Czy się mylę?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
A nie może się tak stać, że błąd był "chwilowy" ? Na komputerze nic mi teraz nie wyskakuje i samochód normalnie jeździ ? :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie może się tak stać, że błąd był "chwilowy" ? Na komputerze nic mi teraz nie wyskakuje i samochód normalnie jeździ ? :wink:

przeczytaj to , też taką ikonkę miałem.

viewtopic.php?f=70&t=133988

Zrobisz wg własnego uznania, ale zakładając wątek chciałeś rady innych i ja dostałeś. Chcesz ryzykować katalizator - Twój wybór, ja bym sprawdził i profilaktycznie wymienił.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Do serwisu pojadę, ale zastanawia mnie jedna sprawa, czy samochód, który teraz jeździ normalnie, silnik pracuje równo, normalnie przyspiesza, nie kopci itd.. czy jest sprawny czy nie :?: Podejrzewam, że tylko serwis mi na to pytanie odpowie :) dzięki wszystkim za odp.

Pozdr!

Opublikowano
Już wyżej napisałem. Komunikat pojawił się kilkakrotnie i niknął od razu. Samochód jeżdził normalnie ,aż go szlag trafił i moje szczęście polegało na tym że byłem blisko serwisu i ledwo co do niego dojechałem.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Byłem w serwisie.

Może być coś nie tak z:

- sonda lambda

- cewka

- przepływomierz

- złej jakości paliwo

- coś z komorą spalania

- świece

- i możliwe że jeszcze coś czego nie zdążyłem zapamiętać...

Karzą póki co jeździć. Jeżeli zapali się kontrolka ponownie - serwis.

Opublikowano

Witam.

Poszukam szczęścia tutaj :D

Mianowicie wyswietla mi sie ta sama kontrolka tylko z innym komunikatem (INCREASED EMISSION)

Samochod nie stracil na mocy! ASO po VIN-e stwierdziło ze nie mam filtra czasteczek stałych.

Panowie moze macie jakies pomysły co powinienem sprawdzic?

Wiem że nie działa mi jedna ze świec, ale pewnie to nie ma z tym nic wspólnego dokładnie 4 cylindra i pokazalo jescze dwa bledy;

4B10- kontroler plynnosci jazdy, zbyt niska korekta dawki paliwa

4501- system EGR sterowany MAF, zbyt duzy przeplyw EGR

Lepiej zapnij pasy, bo mozesz nie wrocic z trasy!
Opublikowano
Na dobry początek zmień paliwo na lepsze i zobacz czy są efekty. Ta ikona najczęściej wtedy właśnie się włącza.
Opublikowano
Na dobry początek zmień paliwo na lepsze i zobacz czy są efekty. Ta ikona najczęściej wtedy właśnie się włącza.

kolego mi to proponowales?

tankuje tylko na schelu, sprobuje na BP

Lepiej zapnij pasy, bo mozesz nie wrocic z trasy!
Opublikowano
po zatankowaniu baku Diesla na Krakowskim BP na ul. Bora w A4 '07 rok zapaliła mi się owa kontrolka... także czasami ciżeko wyczuć kto i gdzie ma dobre paliwo.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znalazłem ten temat i mam u siebie podobną ikonkę z tą żarówką albo sloneczko z wykrzyknikiem w środku.

Doszliście może co to jest?

Dodam że miałem dość poważny wypadek i wszystkie błędy usunęły się same i niektóre jak np zegarek ustawiłem ale został ten a nie chce mi się jechać na kompa i płacić kasę bo może okazać się to jakaś faktycznie żarówka tyle że obszedłem z braciakiem samochód i wszystkie działają...

Opublikowano

Sprawdź przewody instalacji do lamp zamontowanych w tylnej klapie. Musisz ściągnąć gumową osłonę. Często na załamaniu przewody pękały i robiła się „choinka” na tylnej klapie, raz świeciły raz nie. Usterka dość powszechna we wszystkich sedanach bmw.

I lepiej to sprawdzić jazda z uszkodzoną instalacją może mieć bardzo kosztowne konsekwencje.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam wszystkich

mam taki problem i prosze o pomoc

po wymianie filtra paliwa wyskoczyla mi taka kontrolka (engine fault reduce power) na poczadku chodzil dobrze i po 15 minutach zgas i teraz odpala na 5 sekund i gasnie

niewiem co mam robic czy to wina tego nowego filtra wstawic stary i zobaczyc? jest sobota jutro a mam wyjazd poprostu masakra

dziekuje i pozdarwiam

samochud to e90 2.0d 2006