Skocz do zawartości

Zamulony silnik m43 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam Bmw e36 z 93r silnik 1.8 m43 z LPG problem tkwi w tym że do 2500 obr/min strasznie muli na LPG jak i na benzynie przepływomierz jest sprawny.
Opublikowano
  • Autor
Tak to chyba nie tak też było przed montażem gazu gaz jest zamontowany od miesiąca
Opublikowano
nie jezdzij na gazie on za bardzo suchy do bmw nie ma dobrego smarowania i nawet z czasem mozesz miec klopoty
Opublikowano

Podepnę się pod temat bo nie chce zakładać kolejnego :)

Chciałbym się dowiedzieć co steruje mieszanką paliwową , chodzi o to że auto jest zamulone pierdzi z rury , w spalinach czuć benzynę, wymieniłem pompę paliwa , i regulator ciśnienia paliwa nic nie pomogło . Wykręcam świece , albo czarne albo zalane paliwem odkręciłem sondę końcówka czarna :mad2: kupiłem kompa okazało się że nie podchodzi bo kolo mnie poinformował że to z auta z immo a ja mam bez , co jeszcze proponujecie podmienić? raz byłem na kompie wykazało że za bogata mieszanka i nic więcej .

Opublikowano
A zmieniles tą sonde?Chyba ona ma glowny wplyw na sklad mieszanki.
Opublikowano
sonda jest nowa , tylko cały czas okopcona :( jeszcze pytanie czy jeżeli cewka nie podaje iskry w danym momencie , czy wtedy paliwo zostanie nie spalone i zaleje świece? czy cewka ma wpływ na spalanie paliwa?
Opublikowano

Takie czary jak spalanie paliwa bez iskry to tylko w Dieslu :D

Cewka ma kluczowy wpływ na spalanie paliwa, bo w odpowiednim momencie podaje impuls na świece i powstaje zapłon.

Opublikowano
ja bym sprawdzil sonde na kompie. Miałem tak podobnie i wyszło ze sonda,a przed zmiana smierdziało paliwem z rury,az sie dławił paliwem i walił w rure.A po zmianie jak reka odjał
Opublikowano
ta sonda co jest w aucie ma może z pół roku i już by padła? firma bosch
Opublikowano
Więc tak wymieniłem komputer i cewkę zapłonową co ciekawe auto odżyło rusza po piskach , ale obroty trzymają 1500 i ani grama mniej idealnie na linii oznaczającej 1500 :mad2: pytanie czy jak jest nieszczelny dolot to obroty mogą się tak trzymać ? bo wyleciała mi tulejka przy separatorze oleju i kurde nie mogę jej znaleźć
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

też mam podobny problem. Na zimnym silniku czuć zapach benzyny z wydechu. Ostatnio wymieniłem sondę lambda na uniwersalną Boscha (błędy zostały wykasowane), w tamtym roku wymieniałem świecę i przewody wn. Poza tym mam instalację lpg II gen a mój silnik to M43B16. Wydaję mi się, że auto pali stosunkowo za dużo Pb podczas rozruchu i nagrzewania. Myślicie że wymiana cewki pomoże? (ps. w tym silniku jest tylko jedna cewka?)

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png