Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie w e90 inaczej:

1. Wymontować osłonę pod schowkiem.

2. Wymontować czujnik termometryczny.

3. Lekko wygiąć sondę. Czyszczenie odbywa się przez powstałe otwory. Spryskiwać w kierunku

jazdy!

Opublikowano

Adam12345 wiesz moze gdzie w detalu mozna kupic te srodki Tunap ?

Chetnie przetestowalbym jak to czysci parownik

Opublikowano
Tylko tu http://www.tunap.com/pl/kontakt.html butelka litrowa chyba około 70-80zł tylko do tego trzeba mieć specjalny pistolet z sondą , taki jak do czyszczenia filtra cząstek stałych http://www.tunap.com/pl/nowoci/czyszczenie-filtra-czastek-stalych-dpf.html Za ten pistolet ponad rok temu chcieli około 700zł ale w firmie której pracuje , wzieła 60l tego płynu a pistolet dostaliśmy za 1zł
Opublikowano

Witam

Ja zakupiłem środki Wurth'a zarówno do czyszczenia parownika, jak i czyszczenia wnętrza i zamierzam zrobić kompleks w E36 316i, E46 318i, E36 323i i E46 318ti... Ma się trochę tych samochodów :mrgreen:

Dam znać jak wyszło.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Ja w swojej Buni żeby odgrzybić i wyczyścić cały układ klimy zainwestowałem w ozonator (generator ozonu). Koszt nie był niski bo 1100zł, ale uważam że było warto. Odgrzybianie przeprowadziłem w 2 etapach. W pierwszym etapie odgrzybiłem układ "zewnętrzny", tzn. zdemontowałem filtr kabinowy i wprowadziłem wężyk ozonatora do kanału powietrza. Włączyłem klimatyzację na 45 minut i zająłem się przygotowaniami do drugiego etapu odgrzybiania (piwo ;)). Po upływie 45 minut wyłączyłem klimatyzację i ozonator, jednak filtr kabinowy dalej pozostał niezałożony. Włożyłem go razem z ozonatorem do wnętrza samochodu i znowu włączyłem klimę na max, ale żeby zasysał powietrze z wnętrza auta. Po 30 minutach odgrzybiania i 30 minutach wietrzenia auta zamontowałem ponownie filtr kabinowy i teraz nie mam żadnych przykrych zapachów w samochodzie:)

P.S. Po demonstracji działania ozonatora w moim aucie znalazło się dużo chętnych na odgrzybianie klimy i zaczął się powoli zwracać:)

Opublikowano
Ja mam dostęp do ozonatora na co dzień i wiem z doświadczenia , że przy śmierdzących autach nie pomoże !!! Jeżeli na parowniku zrobi się szlam to trzeba go spłukać mechanicznie , ozon pomoże tymczasowo . Gdy się ozonuje samochód to zawsze na wyłączonej klimie dlatego , że podczas pracy na parowniku robi się szron . Dlatego nigdy nie śmierdzi na włączonej klimie tylko po wyłączeniu. Ozon jest dobry do usunięcia nieprzyjemnych zapachów z auta np papierosów . Zrób w ten sposób , włącz klime w gorący dzień pojeździj trochę a potem wyłącz i daje głowę jeżeli parownik jest zawalony to smród powróci . Możesz wierzyć albo nie ale odgrzybianiem klimatyzacji zajmuję się na co dzień i wiem jedno , jeżeli parownik jest zawalony to tylko porządne spłukanie pomoże.
Opublikowano

kolego jesli robisz ozonowanie na codzien to pewnie wiesz ze jest on nietrwaly w wysokich temperaturach i przy emisiji na slonce. Jesli chcesz sie pozbyc tylko zapachow z wnetrz to rob dalej tak jak robisz. W celu poprawienia efektu dzialania ozonatora obniza sie temperature poprzez WLACZENIE klimatyzacji, dodatkowym plusem tego zabiegu jest to ze jesli parownik nie jest pokryty gruba warstwa grzybow, to ozon w polaczeniu z woda wytracajaca sie na plaszczu parownika stworzy srodek dezynfekujacy, czyt. wode utleniona. W wielu przypadkach taki zabieg zalatwia sprawe smrodu w kabinie po wylaczeniu klimatyzacji. Oczywiscie najlepsza metoda jest fizyczne umycie parownika.

A i jeszcze jedno jak na parowniku robi ci sie szron, czyli woda na nim zamarza, to cos nie tak z czujnikiem temperatury parownika , zaworem rozpreznym albo poprostu za malo czynnika. Minimalna temperatura parownika 3 st C

.
Opublikowano
"parownik nie jest pokryty gruba warstwa grzybow" - Twój cudowny ozon nie umie sobie z tym poradzić ? Oczywiście , że ozon jest trwalszy w niskich temp. i ma szerokie zastosowanie przy dezynfekcji (medycyna) ale nie w zabitych parownikach !!! Za 1000zł dobry ozonator , dobry to koszt około 4-tyś ale co ci będę pisał widocznie nie miałeś jeszcze śmierdzącego samochodu z układu klimatyzacji
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

@ mattis,

odgrzeję kotleta trochę; jak wyszło to czyszczenie? możesz napisac jak ten środek działa; na stronie producenta/dystrybutora jest info aby wkładac sonde w odwodnienie parownika - gdzie szukać w E36 compact z klimą tego ujścia?

• 4 miesiące temu...
  • 5 lat później...