Skocz do zawartości

320d problem z wrzuceniem 1 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czasami gdy muszę wrzucić 1 coś jakby blokowało mi lewarek podczas próby jej wbicia

reszta tj 2,3,4,5,6 i wsteczny wchodzą normalnie,

w większości przypadków 1 wchodzi poprawnie ale są próby gdy wchodzi z wyczuwalnym problemem jakby nie chciał wejść w swoje miejsce...

model po liftowy z 6b skrzynią

Opublikowano
Mi tez sie tak zdarza ale bardzo rzadko....
Opublikowano
,

Edytowane przez yoshimura01

Opublikowano
Najprawdopodobniej zużyty synchronizator 1ego biegu.

trochę mi się nie chce wierzyć, 320d po lifcie może mieć najwyżej 8 z hakiem lat, dziwne żeby synchronizator padł tak szybko. to nie jest element który się masowo zużywa tak jak turbiny czy dwumasy...

Opublikowano
,

Opublikowano
trochę mi się nie chce wierzyć

Masz do tego prawo :wink: jednak problemy z wbijanie BIEGU, a nie BIEGÓW zawsze były spowodowane zużytym synchronizatorem.

niekoniecznie ! u mnie też się tak zdarzało lecz po wymianie tłumika drgań problem nie występuje ... czyli widocznie wibracje diesla też mają na to wpływ!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Ktorego tlumika drgan ?

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano
,

Opublikowano

w większości przypadków 1 wchodzi poprawnie ale są próby gdy wchodzi z wyczuwalnym problemem jakby nie chciał wejść w swoje miejsce...

Problem związany jest ewidentnie ze sprzęgłem lub wyprzęgnikiem, wiem bo u mnie pojawił sie po wymianie właśnie sprzęgła.

Xdrive

Koder

Opublikowano
  • Autor

tłumik drgań koła pasowego został wymieniony, na ori bmw

problem pojawia się sporadycznie.... auto ma ok 220kkm

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie ten sam problem ale jak sie rozgrzeje. Po 1000km nie bylo problemu 1 wchodzi jak noz w masło.

Wiec chyba wymiana oleju pomoze.

Pytanie jaki zammienik oleju dla 320d 1999rok Skrzynia manulna Zolta naklejka (nie wiem czy MTF1 czy MTF2).

Opublikowano
MTF-LT-2
BMW do końca.
Opublikowano
Sprawdź poziom oleju ew.dolej.Mi delikatnie chaczyła dolałem ok 200ml oleju i skrzynia pracuje idealnie żaden bieg nie chaczy ani nic.
...Ciśnij jeśli masz pasję nie stawaj,wsiądź odpal fure w gaz napier...szyby w dół,ryk silnika niech cię niesie:)
Opublikowano
Ale planuje kupic Castrola wiec pewnie lepiej nie mieszac.
Opublikowano
  • Autor

nie za bardzo chce mi się wierzyć, że olej może mieć wpływ na to czy 1 wchodzi czy nie,

biegi oprócz 1 wchodzą swobodnie, bez żadnych oporów ani oznak że olej jest gęsty, zużyty etc.

czy poduszka skrzyni biegów może mieć wpływ na to.

jakiś czas temu rozmawiałem z mechanikiem specjalizującym się w bmw i powiedział że e46 tak może mieć wg mnie to trochę dziwne

Opublikowano
dolej oleju i sprawdź :) być może za grosze naprawisz przypadłość, poduszki pod skrzynie to też groszowa sprawa więc zrób obie rzeczy naraz i już. Skoro innym pomogło to tobie też powinno, ale być może coś nie tak mechanicznie czyli wybieraki, synchronizatory etc.
szukam
Opublikowano
  • Autor

jest jakiś opis jak wymienić poduszki skrzyni ?

wg real oem pokazuje mi 2 nr poduszek pasujące

22316771220

22316799330

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/s/v/147.png

Opublikowano
podnosisz skrzynie czyms, jakims lewarkiem z przedłużka czy coś wczesniej odkręcając poduszki i po prostu wymieniasz. Roboty na chwile :)
szukam
Opublikowano
  • Autor

olej w skrzyni wymieniłem MTF-LT-2,

producent podaje 1,6L a zlałem całą butle 1,5 l i z pół szklanki czarnego oleju

wymieniłem poduchy skrzyni stare miały 32-33mm wysokości natomiast nowe miały 34mm

no i zobaczymy co to da