Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj po szybszej jeździe kiedy zaparkowałem moje BMW zauważyłem że krzywo stoi, tzn z tyłu auta(piszę o tylnej osi) między błotnikiem a kołem jest mniej wiecej szczelina szerokości 5cm(lewa strona) a z drugiej(strona prawa) jest już tylko 3cm, tak poprostu jakby jej "[BAD] siadła" z jednej strony. Co możecie mądrego poradzić? pozdr :cool2:
330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę
Opublikowano
Witam, dzisiaj po szybszej jeździe kiedy zaparkowałem moje BMW zauważyłem że krzywo stoi, tzn z tyłu auta(piszę o tylnej osi) między błotnikiem a kołem jest mniej wiecej szczelina szerokości 5cm(lewa strona) a z drugiej(strona prawa) jest już tylko 3cm, tak poprostu jakby jej "[bAD] siadła" z jednej strony. Co możecie mądrego poradzić? pozdr :cool2:

czy zaparkowałeś na równym terenie, np. na betonie? ja właśnie dzisiaj w swojej 330d też się zmartwiłem z tego powodu, mierzyłem odległość od środka koła (od środka znaczka "BMW" na feldze) do błotnika: z tyłu z jednej strony było 35cm a drugiej 33cm :roll: z przodu z obu stron po 35cm. samochód stał na nierównym gruncie (trawie). przestawiłem go w inne miejsce na podwórku (również nierówne, jeszcze się nie dorobiłem kostki brukowej :mrgreen:) i okazało się że z tej strony gdzie było 35cm jest 33.5cm, a z tej strony gdzie było 33cm zrobiło się 34cm :mrgreen:

Opublikowano
właśnie zauważyłem to na nierównym terenie i złapałem sie za głowe- tak tragicznie to wyglądało :mad2: Przestawiłem na równy parking, poprawiło się, jednak nie tak jak powinno być różnica jest właśnie te 2cm, w dalszym ciągu czekam na pomoc :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprężyna pękła, amor nawalił a może jeden z odbojów ?
Opublikowano
swoją drogą, czy jedna z tulei dyfra może być przyczyną efektu który opisuje Marcin330D?
Opublikowano
sprężyny ok amorki tez ok, luz na jakiejs gumie z tyłu mam na pewno, opisze jak to sie objawia może to to: mam automata, jadąc na tiptronicu( wtedy najlepiej to czuć) np na 3-biegu puszczam gaz, auto hamuje silnikiem dosyć mocno (uderzenie z tyłu jest wtedy wieksze) i przełączam na wyższy bieg wtedu czuć chwile takiego jakby luzu i nagle uderzenie z tyłu jakby własnie jakas guma była wybita(uderzenie jest takie jakby miękkie). Czy to od tego auto krzywo stoi? co to za guma/tuleja jak ktoś wie?
Opublikowano
Myślę, że szybka jazda ma tu znaczenie. Prawdopodobnie część karoserii ugięła się pod naporem wiatru i stąd róznica.
Opublikowano
Myślę, że szybka jazda ma tu znaczenie. Prawdopodobnie część karoserii ugięła się pod naporem wiatru i stąd róznica.

strach pomyśleć co by było jakby akurat wiał halny :8)

Opublikowano

Miałem taki sam problem od dłuższego czasu. Wymienione spreżyny amoryodboje gniazda itd

i nic to nie dało (Polscy mechanicy zrobic byle by zarobic. Znalazłem dzien czasu wolnego ściągłem sanki tylnego zawiasu i okazało sie że 4 tuleje do wymiany wiec wymieniam wszystkie w nastepnym tygodniu.

Opublikowano
Teściową to ja moge wozić tam troche bardziej z tyłu :) jeśli to wymienisz to daj znać jak poszło... zaoszczedzisz mi troche czasu z tym stukaniem:cool2: . Sprawa "krzywego tyłka" dalej stoi w miejscu... :mad2:
Opublikowano

U mnie też ten problem występuje :(

Tył Buni krzwi sie w lewą strone - kierowcy.

Sprężyny nie dawno wymianiałem a po zakupie tandetnych amorów przy zakładaniu spowrotem starych orginałów zamieniłem je stronami i dalej to samo :( - różnica ok 1-1,5cm :(

Na co zwrócić największą uwage? Co decyduje o prostym staniu buni?

Opublikowano

Niżej może stać ale 1,5 cm???

Ostatnio sprawdziłem też przód - na przednich kołach też jest różnica - 1cm :mad2:

Jak byłem w maju na przeglądzie to gosc mi mówił ze lewy amor z przodu sie powoli konczy bo ma 44% :shock: a prawy miał 65%, amory tył ponad 60%.

Na przodzie tego tak mocno nie widać ale ten tył mnie wkurza i podejrzewam ze to chyba rzeczywiscie któraś z tuleji dyfra z tym że z tyłu nic nie stuka.

W środe jade nad morze wiec teraz juz tego nie zrobie ale po powrocie bede musiał bo wkurza mnie widok mojej buni "od tyłu" :x

Opublikowano
u mnie krzywo stoi na strone pasażera, czyli wychodzi na tuleje pływającą tylną, zobaczymy bede miec kase wymienie i napisze czy pomogło
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Powiem tak, że u mnie też krzywo stoi na 15" tego tak bardzo nie widać ale jak zmienie na 17" 205/50 gdzie prześwit robi się mniejszy jest to strasznie zauważalne.

Co wymieniłem:

Wszystkie tuleje w sankach oraz od dyfra...

Wszystki tuleje przy wachaczach z tyłu. Chyba po 4 na koło

Sprężyny

Amory

Gniazda Amorów

I dalej jak było tak jest i sam rozkładam ręce i nie wiem co mam zrobic juz :mad2: :mad2: :mad2:

• 4 miesiące temu...