Skocz do zawartości

TARCZE HAMULCOWE MIKADO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie,mam zamiar wymienić tarcze hamulcowe. Myślę czy warto wejść w MIKADO,a i jakie klocki do tego wpasować? Nie chce ładować w to jakiejś kolosalnej kasy,ale chłamu też nie mam zamiaru kupować.Może ktoś mi coś ciekawego podpowie ? Co warto kupić,za rozsądne pieniądze ?
Opublikowano
ja tez mysle nad tymi tarczami (mam na myśli te nawiercane i nacinane) a Ty też chcesz takie założyc czy gładkie zwykłe?? moze ktos na takich smiga i powie jak sie to sprawuje, ja mam klocki RH a tarcze już podchodzone i pisk taki jak sie troche nagrzeją jakbym tramwajem hamował!
Opublikowano
  • Autor
Myślę o tych samych co Ty,ale nie wiem co one są warte. A wydać kasę na szmelc,to nie problem...
Opublikowano
Witam ja już kupiłem takie tarcze MIKADO nacinane i nawiercane. Auto hamuje super, naprawdę polecam tylko następnym razem kupię mocniejsze klocki. teraz mam HARTA i zrobiłem ok2000km.
Opublikowano
A powiedz czy nie piszczą ci przy hamowaniu??
Opublikowano
Na początku trochę piszczały ale zapewne dlatego że musiały się ułożyć. teraz już nic nie piszczy a hamowanie bez porównania.
Opublikowano
To może tak: Z firmą jak to piszecie "Mikado" się nie spotkałem, ale założyłem sobie w kwietniu tarcze "Mikoda" i na temat tarcz tej firny mogę się wypowiedzieć :) A więc kupiłem sobie model nacinany i nawiercany i sprawuje się rewelacyjnie. Przed zakupem dużo się naczytałem a to że się klocki szybciej ścierają a to znowu że piszczą itd. Jedno i drugie jest możliwe ale nie z winy tarcz a nieodpowiednio dobranych klocków. Tak więc po długim szukaniu opini w internecie zakupiłem zestaw tarcz Mikoda, do tego klocków i okładzin od ręcznego Ate do tego nowe linki Hart... Od założenia zestawu nie boję się nieprzewidzianych sytuacji na drodze bo wiem co mam i jak to hamuje :) Jak najbardziej Polecam te tarcze ale z dobrymi klockami!!!! Pozdrawiam :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
Opublikowano
Sorry,mój błąd.Fakt SHADOW520 ma racje mikoda a nie mikado i też fakt że do tych tarcz muszą być odpowiedniej twardości klocki założone. W mojej E34 wcześniej miałem tarcze orginalne i jakieś tam klocki. Często podczas normalnego hamowania po prostu blokowały się koła. Auto mam od marca i co prędzej wymieniłem cały komplet. Zdziwienie było po zdjęciu kół- tarcza zjechana kompletnie, a klocki praktycznie nie ruszone. Później dopiero jak pojechałem do mechanika okazało się że klocki to EBC BRAKES z seri GREENSTUFF ( Seria 2000 ) ,duużo za twarde. Te tarcze mikody w połączeniu z klockami harta ok.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Z klockami HARTA były dobrze do czasu. Teraz mam przejechane ok 7000 i z klocków z przodu zostały same blaszki a tarcze jak nówki. Zmieniam klocki na REMSE ale jeszcze nie piszę czy i jak hamują bo pewnie trzeba będzie poczekać z jakieś 5-7tyś żeby coś stwierdzić. HARTY duużo z miękkie. POZDRO
Opublikowano
Witam, nie ma się co dziwić, że klocki się kończą na tarczach nacinanych i nawiercanych, to normalne. Nie ma takich klocków, które się nie skończą na takich tarczach. W sporcie klocki wytrzymują jeden wyścig. A jak kupisz klocki sportowe miekkie Ferodo lub EBC to na takich tarczach skończą się w miesiąc, tak to już jest. Poza tym im twardsze klocki tym gorsze.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Bartek, ale przecież można złożyć zestaw z nawierconych/naciętych tarcz i twardych jak stal narzędziowa/tanich klocków, teoretycznie powinien taki zestaw wytrzymać przyzwoity okres czasu,a koszty powiedzmy niskie.

Tylko że to takie hamulcowe lepiarstwo i daleko odbiega to rozwiązanie od tych bezpiecznych/normalnych. Generalnie hamulce to ostatnia rzecz na jakiej w aucie powinno się oszczędzać...

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja w swojej beacie mam takie tarcze nawiercane i nacinane ale klocki sa Jurid czyli montowane oryginalnie do tych samochodow a nie ATE. Generalnie rewelka.

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866