Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam pisze poniewaz mam problem ze wskaznikiem temperatury w BMW e34 M50.....Z gory przepraszam jezeli temat juz byl,ale szukalem i nie znalazlem nic bo by pomoglo w mojej sytuacji..... Wiec tak w glowicy sa 2 czujniki jeden z nich jest od kompa ten na przodzie a ten troszku do tylu pod kolektorem dolotowym jest od wskaznika. Sprawdzalem po przez zamiane wtyczek na odpalonym silniku to po zamianie obroty silnika wzrastaly natomiast wskaznik nadal lezal na niebieskim i nic,wziolem zwarlem ze soba 2 piny od tego czujnika i tez nic,obydwa piny przytykalem do masy razem i osobno i tez nic.... Gdy robie test zegarow wskaznik idzie do konca poczym spada natomiast po przekreceniu stacyjki ruszy sie z milimetr i lezy martwy.... W zegarach patrzylem ale ten wskaznik ma 4 nozki i nie bardzo wiem jak to sprawdzic,na ktorej nozce powinno byc napiecie a na ktorej powinnien byc sygnal z czujnika ?? Z gory dziekuje wszystkim i prosze o pomoc bo jezdze bez wskaznika wiele kilometrow do tego na zablokowanym visco bo sie zatarlo ale nie zmienie visca puki nie bede mial sprawnego wskaznika poniewaz na zablokowanym visco mniejsze prawdopodobienstwo ze sie przegzeje silnik.....
Opublikowano
kolego ja mam m50b20 i czujnik temperatury cieczy mam w chlodnicy z prawej strony lekko u góry. nie wiem po co szukasz czujnika na silniku. dodam ze moj egzemplaz jest z 94 roku. napewno mam tam czujnik bo wczoraj wymienialem chlodnice klimy i musialem chlodnice cieczy odciagnac i odpiac czujnik z kostki.
Opublikowano
Ja nie mam nic w chlodnicy lecz w glowicy sa 2 czujniki.... Jeden jest od kompa a drugi od wskaznika tylko ze przewody te co sa od wskaznika do czujnika nie daja zadnej reakcji.... Robilem rozne kombinacje i wskaznik lezy... Z tego co wiem to w chlodnice mozna wkrecic czujnik ktory bedzie zalaczal wiatrak elektryczny i mozna zalozyc elektryczny..... Ja mam visco i bede chcial je wywalic i zalozyc elektryczny ale to pozniej... Pierw musze cos zrobic by ten wskaznik temperatury dzialal... Co do mojego auta jest z 91r i silnik tez m50 bez vanosa 24v 150km 2.0.
Opublikowano
Ja tez mam m50b20 i mam dwa czujniki w glowicy i jeden w chlodnicy ten w chlodnicy podejrzewam ze jest od wentylatora od klimy ale nie jesem na sto procent pewien niebawem bede wiedzial bo mi klima padla , natomiast czujniki w glowicy napewno jeden jest od zegara a drugi do sterownika . Obie wtyczki natomiast sie roznia i nie mozna ich zamienic miejscami , ale jedna wtyczka jest taka sama jak od czujnika cisnienia oleju przy filtrze olejowym , wiem bo po wymianie glowicy pomylilem te wtyczki . Wowczas wskaznik temperatury wychylal sie na maksa w prawo a i kontrolka od oleju tez gasla . wiec proponuje ci tez tak sprobowac jezeli wskaznik temperatury zachowa sie tak samo jak u mnie wowczas wiadomo ze to czujnik jest uszkodzony. Chcialem tez dodac ze po zmontowaniu wtyczek na swoje miejsce wszystko dzialalo normalnie
Opublikowano
Ja zamienilem wtryczki tych czujnikow w glowicy to obroty silnika wzrosly ale wskaznik nic... Sprubuje zamienic z tym czujnikiem od oleju o ile go zlokalizuje bo wiem gdzie jest filtr oleju (jest nad alternatorem z przodu) ale nie widzialem tam czujnika,zerkne i jak go zlokalizuje to sprubuje zamienic i zobacze co to do..... Dziekuje za podpowiedz,moze ten trop mi cos rozjasni....
Opublikowano
wtyk od kompa ma dwa piny od temp jeden zamiana ci nic nie da... zmierz rezystancje czujnika albo masz gdzies kabel przełamany..
Opublikowano
Umnie sa 2 piny przy czujniku do kompa i przy czujniku do zegara tak wiec bez problemu moge wtyczki zamieniac ale to daje tylko tyle ze obroty wzrastaja a wskaznik nic....
Opublikowano
Umnie w liczniku sa 2 kostki,jedna koloru zoltego a druga koloru niebieskiego... ta po prawej czyli od strony wskaznika temperatury jest chyba zolta a ta po stronie wskaznika paliwa jest niebieska........
Opublikowano
Prubowalem podpiac ta kostke od wskaznika pod czujnik oleju i niestety wskaznik nie poszedl do konca...... Zostaje mi tylko dojsc ktore kable bo jest ich 2 wchodza do licznika i bezposrednio na liczniku zobaczyc.... Wydaje mi sie ze cos z licznikiem albo kabel jest gdzies przerwany.....
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam taki sam problem prosił bym o pomoc jeżeli ktoś go rozwiązał Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

witam wszystkich, ja mam dopiero ciekawie, bo na zimnym wskazówka jest na maxa na czerwonym i w miare rozgrzewania silnika wskazówka powoli ucieka do pionu tylko w drugą strone rzecz jasna.

czujnik ? zegary ?

Opublikowano
kolego ja mam m50b20 i czujnik temperatury cieczy mam w chlodnicy z prawej strony lekko u góry. nie wiem po co szukasz czujnika na silniku. dodam ze moj egzemplaz jest z 94 roku. napewno mam tam czujnik bo wczoraj wymienialem chlodnice klimy i musialem chlodnice cieczy odciagnac i odpiac czujnik z kostki.

Ten czujnik na chłodnicy to NA PEWNO jest dwustopniowy włącznik termiczny dodatkowego wentylatora.

Opublikowano

Na czujniku jest złącze x6232.Od tego złącza przewody idą do połączeń wiązki silnika,ona jest chyba z tyłu silnika na grodzi lekko po prawej stronie,tam są dwa łącza przewodów nr x8071 i x8051 a następnie do złącza x20 (piny 11 i 12),to takie duże okrągłe złącze obok głównego wyprowadzenia +,koło złacza kontrolnego przed zaworami.Stamtąd już prosto do złącza na zegarach x16 (piny 24 i 26) - jak patrzymy na zegary od tyłu to jest drugie złącze od lewej.

Ja bym sprawdził najpierw złącze x20 (dobry dostęp),obadał przewody koło czujnika (może być jeden zdechły od drgań) a potem całość na złączu zegarów.

Odwrotne działanie wskaźnika to albo efekt jego odwrotnego podłączenia wewnątrz zegarów do układu (nie wiem czy to możliwe) albo usterka samego układu sterującego.