Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chodzi o m52b28 pojedynczy vanos skrzynia automat 1997r.. nie działa asc lampka na desce swieci cały czas nie reagujac na przycisk... auto było u elektryka który wykasował bład i powiedział ze bedzie dobrze.. po paru dniach lampka znowu swieci sie na stałe.. teraz mam pytanko czy miał ktos moze podobnie i jakie podzespoły mogą wpływac na takie własnie objawy... za wszelkie wskazówki bede wdzieczny...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czy mechanik/elektryk powiedział, z czym związany był błąd, który został wykasowany?

Myślę, że to mogłoby pomóc w szukaniu przyczyny.

Kai
Opublikowano
niewiem czym to diagnozował ten elektro mechanik ale powiedział ze jest bład i sie skasuje i ze czasem sie tak robi... chyba bede musiał zmienic fachowca bo widze ze bez konkretnej diagnozy sie nie obejdzie... jak myslicie moze miec jakies skutki uboczne dla silnika dłuższa exploatacja z niesprawnym asc.. poza oczywiscie poslizami :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnikowi nic nie będzie.

Sprawdź czy linka od ASC sierdzi w prowadnicy i czy przepustnica od ASC otwiera sie do samego końca < czy linka jej nie przytrzymuje>

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Sprawdź linke ASC przy przepustnicy czy się nie zerwała. Jak jest to może silniczek padł i jej nie sciąga. Jak nie to to Czujnik ABS-u
Opublikowano
sprawdzałem pod maska tę linke i jest na swoim miejscu nie jest zapieczona napieta za mocno wygląda w porżadku... i odkrycie roku jak poruszałem wtyczka od silnika asc to chwile działa ale tylko chwile i niewiem czy działa ale lampaka zapala sie i gasnie gdy wcisne guzik... czysciłem te złacze podoginałem piny popsikałem kontakt sprayem i dalej to samo....
Opublikowano
Prawdopodobnie silniczek ASC. Ale tak na odległość to ciężko stwierdzić. Sprawdź jeszcze czy wtyczka przy guziku ASC jest dobrze wpięta.
Opublikowano
Witam chodzi o m52b28 pojedynczy vanos skrzynia automat 1997r.. nie działa asc lampka na desce swieci cały czas nie reagujac na przycisk... auto było u elektryka który wykasował bład i powiedział ze bedzie dobrze.. po paru dniach lampka znowu swieci sie na stałe.. teraz mam pytanko czy miał ktos moze podobnie i jakie podzespoły mogą wpływac na takie własnie objawy... za wszelkie wskazówki bede wdzieczny...
mialem tak kilka razy ale generalnie niepowtarzalo sie w tym samym aucie,po czyszczeniu czujnika,kirdys tez komp pokazywal brak kontaktu z czujnikiem,ktos radzil wymieniec ale znam taki warsztat zwlasciwie jak hobby firma i jest tam dwoch zapalencow co wiedza duzo i bez zadnych wstepow wyczyscili czujniki,powiedzieli ze jest to najczestsza przyczyna w przedliftowych buniach,ta ze zacznij od tego ,ale z tego co sie zorientowalem niekazdy wie ktore miejsca trzeba konkretnie czyscic,robi sie to jakims plynem moze na bazie eteru ,moze jakis inny zajzajer,ale fakt ze nigdy w tym czyszczonym probleem niewracal
Opublikowano

mialem tak kilka razy ale generalnie niepowtarzalo sie w tym samym aucie,po czyszczeniu czujnika,kirdys tez komp pokazywal brak kontaktu z czujnikiem,ktos radzil wymieniec ale znam taki warsztat zwlasciwie jak hobby firma i jest tam dwoch zapalencow co wiedza duzo i bez zadnych wstepow wyczyscili czujniki,powiedzieli ze jest to najczestsza przyczyna w przedliftowych buniach,ta ze zacznij od tego ,ale z tego co sie zorientowalem niekazdy wie ktore miejsca trzeba konkretnie czyscic,robi sie to jakims plynem moze na bazie eteru ,moze jakis inny zajzajer,ale fakt ze nigdy w tym czyszczonym probleem niewracal
aha ,i czysci sie wszystkie czzujniki
Opublikowano
aha ,i czysci sie wszystkie czzujniki

sory zapomnialem,ta lampka zgasnie sama jej nietrzeba kompem gasic

Opublikowano
postaram sie załatwic drógi silnikczek na próbe... a odnosnie czujników o jakie czujniki chodzi???? z tego co wiem to asc pobiera impulsy z czujników abs gdyby te były niedobre to i abs by nie działał
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Koledzy pomóżcie!

W związku z tym, że asc + abs mi świeci na desce to postanowiłem coś z tym zrobić. Komp pokazał prawy tylny czujnik. No to rozpocząłem od niego. Dostałem się do czujnika i nie był jakoś nadzwyczajnie zasyfiony, powiedziałbym, że normalnie. Chciałem sprawdzić domową metodą jego sprawność z tkz. żarówką. Zdziwiłem się, że żarówka nie zaświeciła po przekręceniu zapłonu. Nawet kostkę rozpiąłem do gołych kabelków, ale nic to nie dało. Miernik potwierdził, że tam prąd nie dochodzi...i tak w każdym kole - sterownik padł?

Opublikowano

a licznik ci dziala jak tak to ktorys czujnik tez dziala .

czyszczenie czujników polega na tym zeby wyczyscic czujnik + piaste łozyska ,kiedys ktos opisywał jak to zrobic w skrócie zeby nie demontowac łozysk w dziure po czujniku ładujesz srodek czyszczący potem np tampon i krecimy kolem az bedzie czysto w srodku u mnie pomogło .

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano

Licznik mi działa i komp pokładowy też!

Czy mógłby ktoś podrzucić linka do tego sposobu czyszczenia? szukam sam i znaleźć nie mogę...

pozdrawiam