Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

analogicznie, szybciej nic nie zrobisz. w kwestii programowania pośpiech wielce nie wskazany.

Ciekaw jestem czym się charakteryzuje ta wersja softu do przepływki z końcówką 719 czyli export, jak to jest opisane w realoem do krajów spoza unii europejskiej. czy to może jakieś wersje do aut z niższy normą spalin EURO2, czy bez katalizatora...

do e39 520d też są zupełnie inne numery softów choć ten sam M47. Bardzo zawile to pokombinowali "decydenci" :)

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
gdzie w TIS'ie znaleść tablelę z wersjami oprogramowania? Mam TIS'a z 12/2007 i potrzebuję odszukać tą tabelkę dla mojego silnika M43.

dla M43 nie ma takiej tabelki

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie a co jesli mam zrobiony program na starym przepływomierzu, to czy teraz jesli wgram nowy soft pod nowa przeplywke to chip bye bye i auto wroci do serii? Dobrze mysle??
.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sam reset map wtrysków nie powinien nic zrobić(jeśli tobie chodziło o to pisząc adaptacja). Chipa wywalisz tylko wtedy gdy zaczniesz np wgrywać nowsze oprogramowanie oryginalne BMW, lub też gdy fizycznie wymienisz sterownik silnika.
Opublikowano

tak posluzylem sie nazwa prawidlową, chodzilo mi o skasowanie wartości adaptacyjnych, nie o reprogramacje sterownika.

Tez tak myslalem, wkoncu to tylko wartosci przyuczone sterownika.

.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
0 928 400 468 i 0 928 400 527 = F00C 2G2 062
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Wszystkich

Szukam speca, który potrafi przeprogramować komputer pod nową przepływkę, okolice Trójmiasta :wink:

BMW e46 320D 136Km, 2000r

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

JS

Opublikowano
Kolego polecam warsztat Andrzej Serwis Robakowo k/Luzina. Nie jest to może bardzo blisko Trójmiasta, ale jeśli chcesz to zrobić dobrze to myślę, że warto się tam udać. Osobiście nie robiłem tam adaptacji przepływki, ale kilka innych rzeczy i nie było żadnego problemu :)
Opublikowano

panowie pomozecie? :) autko z maja 2000 wiec przedzial wiekowy pasuje z tabeli

http://img683.imageshack.us/img683/785/beztytuufdi.jpg

log z inpy ?

http://img339.imageshack.us/img339/2771/inpav320110611142525.png

rozumiem ze soft do zmiany sie nadaje?

z tego co pamietam powinno byc 16kg masy powietrza ja mialem kolo 33 mierzonego na wolnych obrotach jakos tak.

Wgranie softa nowego pomoze? plus moze reset map silnika z nowym softem?

bede mial jeszcze loga z pracy silnika na luzie bo tam jakies 2 wykrzykniki mialem i nie wiem czy tam tez cos nie wskaze

dzieki za interpretacje :)

szukam
Opublikowano
oczywiście potrzebujesz nowszego softu, ten 7794715. Na wskazania inpy i masy powietrza nie patrz. lepiej sprawdzić czy pod obciążeniem podczas jazdy live data przepływka nie zaniża, czyli musi pokazywać ponad 1000. Bardzo dziwna ta data produkcji... ktoś tam musiał namieszać w kodowaniu, ktoś coś kombinował.
Opublikowano

no kombinowal bo skoro auto z 2000r ma 117tys przebiegu to wiadomo ze cos tam sie dzialo. Tym bardziej ze motogodzin prawie 9 tysiecy i 900tys wcisniec hamulca. Na grzebanie moze wskazywac tez to ze w NCS mialem zakodowany oil service co 22tys, a wskazywal co 4400, zmienil mi jceel na co 11 tys a mimo to na zegarach dalej widnieje co 4400.

edit:

jako ze DIS zaczal mi dzialac to adaptacje przeplywomierza zrobilem pod blokiem w jakies 20 minut :) autko duzo fajniej jezdzi, ekonomizer sie nie cofa i ciagnie przez caly zakres obrotow :) jak ktos chce to z okolic czestochowy moge pomoc :)

szukam
Opublikowano
Szukam kogoś kto sprawdzi czy mam soft aktualny? Opolskie

pod nosem masz jednego z lepszych specjalistów, kolegę ROGER-NYSA z Nysy :norty:

Opublikowano

Ja jeszcze z innej beczki.

Wiemy że przepływomierze z czasem jak się zużywają zaczynają zaniżać pomiar przepływu powietrza. A czy wiecie co się dzieje jak wsadzimy nowy przepływomierz ..468 i ..527 zamiast ..314 ,oczywiście bez adaptacji! Sprawdzał ktoś co pokazuje komp? Mówi się o nie odpowiedniej charakterystyce pomiaru, ale dokładniej..?

Wiem że dziele włos na czworo, ale mimo wszystko interesuje mnie to:)

Opublikowano
przecież wiele jest osób w tej sytuacji , którzy po wymianie przepływki nie mają dalej mocy , więc bez sensu trochę pytanie .....

..to do mojego pytania?

Nie rozumiem.

Opublikowano
koledze chodzilo pewnie jak wyglada odczyt parametrow silnika na nowej przeplywce i starym sofcie :) tak jak robimy odczyty ze 3 bieg i 3500 i screen z inpy :) i chcial sie dowiedziec co i jak wtedy mierzy komputer :)
szukam