Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kamil mam przedliftową E60 - czyli jak rozumiem powinno się dać u mnie wcisnąć w konsolę przełącznik świateł (w pozycji 0 czy może innej ? )

i wtedy będą świeciły światła cały czas bez mojej ingerencji w przełącznik ?

Czy to się tyczy wszystkich modeli E60 czy są jakieś wymagania np reflektory dynamic, czy też może halogenowe zwykle ??

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Najbardziej mnie smieszy ze w tej klasie auta jak E60...odstaja listwy drzwiowe i patrzac sie z boku wyglada jak by drzwi nie byly w jedenej lini.Niewiem jak w PL ale w uk to stalo sie na tyle zauwazalne ze co trzecia B-emka ma ten problem.Niewspomne o elementach slupkow drzwiowych po miedzy drzwiami,poprostu traca kolor czarny i matowieja od slonca czy czegos tam oraz elementy lusterek tak samo sie dzieje.Moja piatka ledwie zaczela piaty rok a juz widac odpryski na felgach,normalnie schodzi lakier i robia sie chropowate powieszchnie i widac rdze hehe.Nie bede dalej pisal jak popszednicy o slabej jakosci materialow wykonczenia jak np E39 byly lepsze bo bede sie powtarzal,ale jezeli F10 bedzie miala tyle mankamentow to sie gleboko zastanowie przed kupnem.Wiadomo tez niema samochodow idealnych;)
The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz bo nie ma na nim rdzy i listwy nie odstają.
Opublikowano
Kamil mam przedliftową E60 - czyli jak rozumiem powinno się dać u mnie wcisnąć w konsolę przełącznik świateł (w pozycji 0 czy może innej ? )

i wtedy będą świeciły światła cały czas bez mojej ingerencji w przełącznik ?

Czy to się tyczy wszystkich modeli E60 czy są jakieś wymagania np reflektory dynamic, czy też może halogenowe zwykle ??

Mam 2004 z dynamic i nie ma takiej siły która by wcisneła ten przełącznik w jakiejkolwiek pozycji! :?:

Opublikowano

Frodo .... też myślałem że nie ma takiej siły (co prawda raz walnąłem kolanem i weszło) ale dzisiaj w drodze do pracy faktycznie się tym nieco pobawiłem (wrażenie jakbym coś zepsuł ;) ) i wchodzi - musisz wyczuć moment i to samo wskakuje jak przekroczy pewną granicę. Oczywiście w pozycji światła mijania ma się znajdować przełącznik.

Natomiast pytanie do Tora:

Odchacz światła dzienne - oznacza tyle co zaznacz "V" czy też ma być to odznaczone ? Dlaczego pytam ponieważ dzisiaj próbowałem różnych trików po wciśnięciu tego przełącznika i ustawień w iThink ;) i tuż po przekręceniu kluczyka światła świecą się od razu - wniosek - mogą mi wyjechać akumulator lub też w zimie przy dużych mrozach utrudnić rozruch. Czy jest opcja zrobienia czegoś takiego że lampy dopiero zapalają się automatycznie DOPIERO po uruchomieniu silnika a nie przed ??

Co mnie jeszcze irytuje:

Mega patent niemieckich inżynierów w kwestii halogena/ów - żeby go zdemontować (nie wiem wymienić żarówkę) chyba trzeba pół samochodu rozebrać:)

Opublikowano
Czy jest opcja zrobienia czegoś takiego że lampy dopiero zapalają się automatycznie DOPIERO po uruchomieniu silnika a nie przed ??

Nie ma takiej możliwości. Zimą niestety trzeba powrócić do włączania ręcznego, bo aku padnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

mnie wkurza w mojej

czujnik deszczu ale teraz smigam na manualu i jest ok

plastik drażka zmiany biegow ale to da sie wymienic

jak narazie minusow nie mam bo wyjezdzilem dopiero 1tys

mimo tych mini mankamentow i tak kocham moja e60

Opublikowano
witam

mnie wkurza w mojej

czujnik deszczu ale teraz smigam na manualu i jest ok

Nie wiem (bo nie sprawdzałem), jak to jest w E60, ale w Mercedesie po odłączeniu czujnika deszczu, dochodził zamiast tego jeszcze jeden "bieg".

Co do samego czujnika, to żeby prawidłowo działał, wycieraczki muszą być w dobrym stanie (chociaż też nie zawsze w 100% to pomaga).

Opublikowano
A wie ktoś ile kosztuje opcja zamykania klapy z pilota do E60 po lificie ?

Byłem dzisiaj w ASO, sam chcialem coś takiego sobie dołozyć. Niestety zonk - nie dokładają tego bajeru. Można sobie zrobić na własną rękę ale ASO tego nie robi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Najbardziej mnie smieszy ze w tej klasie auta jak E60...odstaja listwy drzwiowe i patrzac sie z boku wyglada jak by drzwi nie byly w jedenej lini.Niewiem jak w PL ale w uk to stalo sie na tyle zauwazalne ze co trzecia B-emka ma ten problem.

Jak ktoś rozbierał drzwi do np. malowania to co się dziwić że pózniej listwy są w takim stanie , zgadza się ja też widziałem już nie jedną z dziwnym kształtem listwy drzwiowej ale jak się dobrze popatrzy w większości na jasnym kolorze widać inny odcień drzwi w których właśnie jest ta żle spasowana listwa. Sama od siebie przy normalnym użytkowaniu tak listwa się nie wykrzywi .

Opublikowano

wykrzywi

od temperatury :-(

drzwi nie malowane, nie rozbierane, lakiernik ich w życiu nie dotykał

a na końcu sobie odstają :-)

ot, urok taki... be em fu

Opublikowano
wykrzywi

od temperatury :-(

drzwi nie malowane, nie rozbierane, lakiernik ich w życiu nie dotykał

a na końcu sobie odstają :-)

ot, urok taki... be em fu

Potwierdzam ostatnio znajomy przyjechał do mnie salonową od nowości i też obaj patrzeliśmy tak :shock: :shock: na tą odstającą listwe!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Listwy niestety odstają i to prawda ! Denerwuje i to bardzo bo każdy patrzy i mówi że pewnie bity był !

Ale oprócz listew co mnie denerwuje:

hmmm....

no muszę jeszcze trochę pomyśleć............

ale nie wiem ......

może..........

a może brak uchwytu na cole z maca ! Nie , nie kierowca BMW nie źre w macu! To po co mu uchwyt!

a może za szybko jeździ ! I to przez to te mandaty! Wkurzające???

sorry! Ale nic nie mogę wymyślić!

JEDYNE CO MNIE NAPRAWDE WKURZA TO NACIĄGANIE W SERWISIE BMW PRZY WYMIANIE OLEJU! MAŁO ŻE KASUJĄ JAK ZA ZBOŻE TO JESZCZE ZAMIAST NALAĆ OLEJU TYLE CO TRZEBA TO LEJĄ MINIMUM ABSOLUTNE I PRZY PERWSZEJ OKAZJI BEZCZELNIE KASUJĄ ZA KOLEJNY LITR OLEJU NA DOLEWKĘ JUŻ RAZ SKASOWANY! I NIE JEST TO PRZYPADEK POJEDYŃCZY! PROPONUJE ABY KAŻDY PRZY OKAZJI WYMIANY OLEJU W ASO BMW SPRAWDZIŁ PRZY ODBIORZE STAN OLEJU I NAPISAŁ NA FORUM W TEMACIE CO GO DENERWUJE SOWJE SPOSTRZEŻENIA NA TEMAT POZIOMU OLEJU! A TŁUMACZENIA ŻE 8,25 LTR TO WŁAŚNIE JEST MINIMUM TO O KANT D... MOZNA ROZBIĆ! SAM SPRAWDZAŁEM I PO NALANIU 8,25 MAMY POZIOM MIĘDZY ZNAKAMI TAK JAK POWINNO BYĆ!

I TO MNIE WKURZA W MOJEJ PIĄTCE ŻE STRACH DO SERWISU JECHAĆ!

Opublikowano

A kto wymienia olej w serwisie? Podobnie klocki. to oczywiście sarkastyczne pytania ale do rzeczy, Wiem ze nie kazdy ma taką możliwość aby wjechać na warsztat do znajomego i pod jego okiem samemu wymienic olej. Ja tak mam co procentuje bo wiele moge się nauczyć. Olej Long lif'a kupuję od dealera Castrola co daje mi niezłą cenę a wymiana oleju to 20 zł.

swoją drogą ciekawy jestem ile kosztuje wymiana oleju w beemce... Jak bylem w Wawie to za samo podłączenie chcieli 400zł :duh:

Myślę, że jak ktoś czyta forum i chce trochę oszczędzić, to nie szkodząc beemce może sam wiele zrobić.

A co mnie jeszcze denerwuje? Buraki które wkłada mi kolega za lusterka jak do niego podjeżdżam (właściciel Audi) :D :) :lol:

Who's got the key to my beema ? :D
Opublikowano

:)

Promo - koszt wymiany oleju w 530i w BMW Service Misiak to kwota 540 PLN (Olej, filtr, kasowanie inspekcji, usługa) - przynajmniej tam leją jakieś 3/4 stanu (tyle było po odbiorze). Wydaje mi się że rzetelnie do klienta podchodzą.

Dla porównania w ASO VW płaciłem za podobną usługę 340-370 PLN (4,5 litra oleju)

Nawiązując do buraków.... mnie drażni często zadawane pytanie przez znajomych: czy kupiłem sobie już dresik i czy mam na stanie srebrny łańcuch (do koloru auta...)

Opublikowano
A kto wymienia olej w serwisie?

swoją drogą ciekawy jestem ile kosztuje wymiana oleju w beemce... Jak bylem w Wawie to za samo podłączenie chcieli 400zł :duh:

Na przykład ja :-)

z banalnie prostego powodu -

a/ nie zastanawiam sie czy olej ktory mi nalali to taki jak byc powinien czy nie do końca bo sie na przykład z allegro przypełzł, no i opakowanie niby to samo, ale zawartość jak by nie do końca

b/ za wymianę wszystkich filtrów z olejami płacę mniej wiecej stówke za wykonanie usługi to jeszcze ujdzie :-) jak na aso ;D

Opublikowano

Ja, bo lubię mieć pieczątki w książce serwisowej, a jeszcze bardziej lubi je przyszły nabywca tego auta :)

Opublikowano

Ja, bo lubię mieć pieczątki w książce serwisowej, a jeszcze bardziej lubi je przyszły nabywca tego auta :)

otóż to! Raz tylko kupiłem samochód z "zagubioną książką" - nigdy więcej!!!

Teraz pilnuje pieczątek bo sam chcę, żeby pojazd który chę kupić miał prowadzona książkę.

Opublikowano

Książka serwisowa z uzupełnionymi wpisami i pieczątkami działa magicznie na kupujących - nawet jeśli jest podrabiana a kilometry skręcone.

Wielu ludzi widząc książkę serwisową automatycznie jest oślepiona i nawet nie chce jechać na serwis do ASO - no bo po co skoro wszystkie wpisy są i pokrywają się ze stanem licznika :) Może przy droższych brykach jest inaczej

Ja też ASO wizytuję - pieczątki to jest to (dla przyszłego użytkownika ewentualnego za kilka lat). Inwestuję w samochód ;) i jego marketing

A co do ASO i pewności oraz jakości olejów to ja nie byłbym taki pewny jak kolega krecik - wiem jakie lody kręcą ASO z branżą w której pracuje więc nie zdziwi mnie fakt gdyby w samochodzie zamiast Castrola był Lotos, a zamiast oryginalnego filtra zamiennik powiedzmy MANN'a.

Zawsze winna obowiązywać zasada ograniczonego zaufania - może jestem w błędzie ale ilu z was stoi pod samochodem w ASO i patrzy co mechanik leje do silnika ?

Nie oczerniam i nie mówię że wszyscy to robią ale często to się zdarza.

a przy okazji mamy już OT

Opublikowano

wieksze prawdopodobieństwo kupienia podróby na allegro za 60zł (gdzie w hurtowni po dużych rabatach jest ten sam baniak po 80 a w detalu po 126zł) niż że ci w aso naleją syfu.

poza tym - proste - jak ci sie po takim "syfie" podmienionym w asu silnik rozpadnie, to przynajmniej masz minimalną szansę powalczyć :-)

troche to bedzie kosztowało czasu, nerwów, i opinii, ale szansa istnieje :-)

a w przypadku zaoszczędzenia paru złotych, samodzielnych zakupów na allegro, wymianie u pana ziutka w garażu za stodołą, nawet i tej szansy nie mamy ;-)

a pieczątki w ksiązce - tam na pieczątce jest telefon, wybierasz, dzwonisz, podajesz nr. budy i pytasz - czyli auto bylo tego i tego dnia na przeglądzie i z jakim licznikiem, kilku sie juz na to nadziało:-) a akurat w bmw sprawdzenie historii auta jest banalnie proste - pierwsze z brzegu aso poda ci całą historie serwisów w niemczech :-) niestety polskie aso trzeba juz obdzwaniać indywidualnie :-)

Opublikowano

Krecik - nie kwestionuję - na allegro co jedynie kupiłem do samochodu to dywaniki gumowe :)

I nie pokuszę się na zakup taniego oleju czy filtrów "niemieckich oryginałów" na Alledrogo :)

Zresztą powiem szczerze, że wiem jak się rozlewa w Polsce oleje, wiem ilu jest dealerów i ile pośredników którzy napełniają oleje dla znanych brandów. Część przychodzi faktycznie z Europy ale jest też sporo Made in Poland przez autoryzowanych konfekcjonerów.

Jeśli chodzi o ASO jedynie zasygnalizowałem fakt że takie sytuacje się zdarzają i należy mieć ograniczone zaufanie i nie wierzyć ślepo że jak ASO to ze złota. Owszem jest większa szansa na powalczenie w przypadku roszczeń ale jak znam życie i tak się wyłgają. To bezsprzeczne :)

Ty, ja i wielu ludzi sprawdza ... ale jest też inna część społeczeństwa która na widok pieczątki z ASO sika w majtki i kupuje auto "bo pewne" - przecież ma wszystkie pieczątki ;) ..... a co napisałeś to prawda - jest to dziecinnie proste .... nawet prościej niż w VW czy MB