Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktoś z Was wyłączył sobie na stałe funkcję START/STOP (przez złącze serwisowe)?

funkcja miła, ale na dłuższą metę droga i powodująca kłopoty; po kupieniu auta tak sobie pomyślałem: przyjemnie cicho i nie trzęsie na postoju na światłach - dam jej szansę mimo kilku obaw

pierwsza obawa okazała się słuszna - akumulator do wymiany po 1,5 roku (2 lata od daty wyprodukowania auta): zimą akumulator rozładował się kilka razy do 0, teraz wymieniłem na gwarancji, za 2 lata gwarancji już nie będzie

inne obawy: rozrusznik, alternator (psują się często razem) i turbina - oby zepsuły się na gwarancji

co do ekologiczności, to nie wiem czy częstsza wymiana choćby akumulatora nie jest większym obciążeniem dla środowiska niż korzyści z mniejszej emisji CO2 i zanieczyszczeń do atmosfery przy pracy silnika z 750 obrotami, bo oszczędność paliwa można chyba pominąć

Opublikowano

w serwisie jak kupilem autko powiedzieli, ze sie nie da, szkoda, ze na jezdzie probnej byl automat, ktory tego shitu nie mial ....

moze sie nie da bo to sprzeczne z polityka BMW, trzeba by zglosic sie do kogos kto ma kompa :)

u mnie aku rozladowalo sie po 2 latach bez uzywania tej f-cji :)

Opublikowano
w serwisie powiedzieli mi, ze sie da odlaczyc przeprogramowujac komputer - w serwisie naturalnie. nie skorzystalam, nauczylam sie odlaczac machinalnie wlaczajac silnik.
Opublikowano
U mnie jest przycisk obok PDC i można to wyłączyć. Ale według mnie jednak troche benzyny to to oszczędza.

Oszczędza jak często stoisz w korku i to minimum 10 min. Tzn. 10 min w jednym miejscu. Inaczej ciągły rozruch silnika spala więcej benzyny, niż jakby stał włączony na jałowym biegu.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
U mnie jest przycisk obok PDC i można to wyłączyć. Ale według mnie jednak troche benzyny to to oszczędza.

Oszczędza jak często stoisz w korku i to minimum 10 min. Tzn. 10 min w jednym miejscu. Inaczej ciągły rozruch silnika spala więcej benzyny, niż jakby stał włączony na jałowym biegu.

Dokładnie. Można to porównać do jazdy na krótkich dystansach,a wszyscy wiemy, ze wtedy auto pali więcej.

Opublikowano
no ja bylem wczoraj i jednego z czestochowskich szpecow i niestety powiedzial mi ze nie ma mozliwosci wylaczenia tego na stale! :( ale moze sie on mylic! :(