Skocz do zawartości

Sportowe zawieszenie na PL drogach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Znalazłem dla siebie X3 z końca 2009 roku która m.in. jest wyposażona w sportowe zawieszenie. Zastanawia mnie jak spisuje się takie zawieszenie na PL drogach? Jak się jeździ z takim zawieszeniem?

Pozdrawiam

Opublikowano
Wszystko zależy od tego gdzie zazwyczaj jeździsz bo jak głównie trasy to mówcie co chcecie ale jednak poskie drogi są coraz lepsze i sportowe zawieszenie super sprawa (sam mam u siebie), o wiele lepsze właściwości jezdne zwłaszcza przy większych prędkościach. Jednak jeśli samochód użytkujesz głównie w mieście a wiadomo jak jest w większości miast to sportowy zawias tragedia :mad2: nie daj Boże jak jeszcze opony wsadzisz np. run flat, czy jakieś bardzo nisko profilowe wtedy przyjemność z jazdy po miejskich dziurach, torowiskach tramwajowych czy "kocich łbach" będzie raczej znikoma...
Opublikowano
  • Moderatorzy

W X3 sportowe zawiasy??Toż zwykłe "cywilne" są twarde jak z drewna i raczej po naszych bezdrożach jeździ się na nich kiepsko a co dopiero na utwardzonym??

Ja bym nie kupił takiej sztuki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zgadzam się z przedmówcą. Na standardowym zawieszeniu X3 prowadzi się jak po szynach a na wybojach tył niemiłosiernie wybija w górę. Nie chcę wiedzieć jak to jest na sportowym zawieszeniu ale obawiam się, że wóz drabiniasty to przy tym komfortowa kanapa :lol:
Opublikowano
  • Autor
Teraz to już za późno na zmiany. Niedługo odbiorę auto więc powiem jak to się śmiga na sportowym. Mam nadzieję że przesadzacie choć trochę
Opublikowano

Witam,

Zgadzam się z opinią marcinekk, na typowych "polskich drogach" (nierównych, dziurawych itd...) będziesz klął i zastanawiał się dlaczego wyprzedzają Ciebie rowerzyści :wink: jednak na normalnej drodze będziesz bardzo zadowolony, samochód prowadzi się jeszcze pewniej i stabilniej.

Możesz ewentualnie zmienić na standard gdyby jazda była zbyt męcząca.

Jakie masz koła?

Opublikowano
  • Autor
19"
Opublikowano

To mój pierwszy post więc wszystkim mówię witajcie...

Jestem bardzo ciekaw jakie wrażenia będziesz miał na zestawie - sportowe zawieszenie i felgi 19". Ja odbierając swoje auto dokladnie miesiąc temu, na własne życzenie i bez zwrotu kasy oddałem swoje 18" koła na 17" bo łeb mi sie trząsł jak w sportowym cinquecento...

Pozbycie się 18-stek to był najlepszy biznes jaki zrobiłem bo ich późniejsze odsprzedawanie a potem kupowanie kompletu 17 kosztował by mnie pewnie sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Za dwa lata jak mi sie opony spolerują planuję zainstalowac nawet wyższy profil zamiast 235/55/17 wstawić 235/60/17, licze że będzie dalsza poprawa komfortu jazdy.

Napisz kolego jakie wrażenia masz i podziel sie swoim bólem z nami BMW-kolegami... :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

Hehe auto jutro trafi do salonu więc w tym tygodniu będzie u mnie

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Aktualnie mam Mondeo na kołach 205/50 R17 i jezdzi sie super. Nie odczuwam żadnego dyskomfortu podczas jazdy
Opublikowano

Ja czekałem tydzień po przyjeździe auta do salonu - akcyzę załatwiali z Urzędem Celnym 6 dni, i to od nich nie zależy.

Nie ważne jest jakie masz koła opony (tzn. nie najważniejsze) - sprężyny i amorki to daje lub zabiera poczucie komfortu. Ale oby Ci pasowało, mnie po Volvo XC70 obecna twardośc troche dokucza. W koncu skoro kupujesz auto za prawie 200 tys.zł to chciałbyś żebyś głowa nie latała Ci tak samo jak w cinquecento za 2 tys.zł... :mrgreen:

Opublikowano
Śmieszą mnie te wpisy typu "oddałem swoje 18" koła na 17" bo łeb mi sie trząsł jak w sportowym cinquecento..." nikt mi nie powie że jazda na 17" calowych oponach w samochodzie typu X3 (zakładając że jeździ się po dobrych drogach oczywiście) jest bardziej komfortowa niż na 19". Nie po to robi się niski profil w oponach żeby ludziom utrudnić życie tylko po to żeby dać kierowcą pełną kontrolę nad samochodem. Oczywiście wracam do problemu "kto jak i gdzie jeździ" ale nie można negować opon dużych i nisko profilowanych...
Opublikowano
Śmieszą mnie te wpisy typu "oddałem swoje 18" koła na 17" bo łeb mi sie trząsł jak w sportowym cinquecento..." nikt mi nie powie że jazda na 17" calowych oponach w samochodzie typu X3 (zakładając że jeździ się po dobrych drogach oczywiście) jest bardziej komfortowa niż na 19". Nie po to robi się niski profil w oponach żeby ludziom utrudnić życie tylko po to żeby dać kierowcom pełną kontrolę nad samochodem. Oczywiście wracam do problemu "kto jak i gdzie jeździ" ale nie można negować opon dużych i nisko profilowanych...
Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj aż z ciekawości podszedłem do sąsiada który jest wielkim fanem BMW i ma chyba z 6 nowych modeli. W jednym z nich ma opony 20" o profilu 35 i mówi że jest OK razem z zawiechą sportową. Zobaczymy jak odbiore bo już mam zamęt w głowie. Może do środy się uda bo jutro jade oglądać

Pozdrawiam

Opublikowano
nikt mi nie powie że jazda na 17" calowych oponach w samochodzie typu X3 (zakładając że jeździ się po dobrych drogach oczywiście) jest bardziej komfortowa niż na 19".
Wiesz "jazda po dobrych drogach" w odniesieniu do naszego kraju, szczegolnie do jazdy po miescie, to czysta abstrakcja jest. Wiem, jest coraz lepiej ale musimy jeszcze troche poczekac na to by w pelni cieszyc sie z jazdy na niskoprofilowych oponach :(
Opublikowano

marcinekk - nie wiem dlaczego cię to śmieszy co napisałem skoro sam jeździsz X5 a to jest zupełnie inne auto - sprężyny i amortyzatory miękkie, auto cięższe kilkaset kilo, większe itp... chyba nie wiesz co cierpi kierowca jeźdżąc X3 po dziurawych polskich drogach...

Miałem już kilka aut i ze sportowym zawieszeniem (bilstein amorki i sprężyny -40mm) i tym komfortowym (Volvo Xc70) i powtórzę to świadomie - X3 jest twarda i trzęsie na dziurach.

Założenie opon o wyższym profilu trochę ten efekt zmniejsza ale to oczywiście jest półśrodek bo całe zawieszenie jest dostosowane do niemieckich asfaltów. A niski profil dla kontroli to może jest przydatny ale nie w trybie jazdy miejskiej i nie po dziurach... wuluzuj kolego i szanujmy się wzajemnie :!: - ja opisuje swoje odczucia zweryfikowane przez życie a nie klepie teorię.

Niskie profile sa tak samo dla ludzi jak i te wysokie, tak samo opony zimowe, letnie i całoroczne, każdy wybiera co chce i czego potrzebuje - nie oznacza to jednak że skoro sa dostępne to będa zawsze i do każdego auta dobre - to musi juz sam przemyślec kierowca. :idea:

Opublikowano
  • Autor

No i odebrałem auto dopiero dzisiaj bo przy ściąganiu z lawety tydzień temu rozwalili mi przednią szybę :(

Przejechałem się kawałek i faktycznie jest twardo ale nie aż tak beznadziejnie jak się po Waszych opiniach spodziewałem. Wg mnie jest OK bo lekkie wstrząsy na dziurach rekompensuje fajne prowadzenie się auta w zakrętach co daje mi naprawdę niezłą frajdę :)

Pozdrawiam

Opublikowano
co daje mi naprawdę niezłą frajdę :)

I to jest najwazniejsze, o to wlasnie chodzi! ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam! ponieważ pytanie mam w temacie nie zakładam nowego tylko się dokleję:

co muszę wymienić żeby zamienić sportowe zawieszenie na normalne? sprężyny i amortyzatory? czy coś jeszcze czy ktoś orientuje się jaki jest koszt takiej operacji?

dzięki!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam! Od miesiąca mam przyjemność (!) jazdy wersją ze sportowym zawieszeniem w połączeniu z 19' felgami i muszę przyznać, że jest OK! spodziewałem się, że będzie gorzej a jest zaskakująco komfortowo! zakup ze sportowym zaw był świadomy a wcześniej też jeździłem samoch ze sportowym zaw. Ogólnie - polecam dla osób dynamicznie jeżdżących!
[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam! Od miesiąca mam przyjemność (!) jazdy wersją ze sportowym zawieszeniem w połączeniu z 19' felgami i muszę przyznać, że jest OK! spodziewałem się, że będzie gorzej a jest zaskakująco komfortowo! zakup ze sportowym zaw był świadomy a wcześniej też jeździłem samoch ze sportowym zaw. Ogólnie - polecam dla osób dynamicznie jeżdżących!

To przesiądź się do tyłu i poproś kogoś by przewiózł cię po dziurach ;)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja tez mam M-pakiet ze sportowym zawieszeniem.

Moje wrażenia z jazdy są takie:

Na dziurawych drogach auto jest mało komfortowe i jedzie się nieprzyjemnie.

Za to jazda po dobrej nawierzchni (których na szczęście jest coraz więcej) rekompensuje wszystko :D

Auto prowadzi się jak sportowe coupe mimo swoich gabarytów.

A jazda po autostradzie to prawdziwa przyjemność.

Dlatego jeżeli ktoś nie mieszka w dużym mieście z liniami tramwajowymi i wyboistymi drogami wcale nie ma się co obawiać zakupu takiego auta.

BMW = Radość z jazdy
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

letnie miałem 235/55/17 zimę kupiłem jak w instrukcji 215/60/17 i jest duzo lepszy komfort. Drogi po których się poruszam są bardzo kiepskie i dlatego na lato też założę 215/60/17 wiem że wygląd jest lepszy na szerszych ale ja stawiam na komfort a nie żeby mi tłukło ,hałasowało i wogóle okropnie jest. Na tych zimach spoko,idzie wytrzymać.

Nie mogę pojąć jak możecie być zadowoleni mając sport zawieche i do tego 18ski lub jeszcze lepiej -19tki.

Opublikowano
Komfort masz kolego lepszy bo opony zimowe mają miękką gumę i przy niskiej temperaturze jazda jest przyjemna. Szerokość opony w tym przypadku nie ma takiego znaczenia. Natomiast letnie powinny mieć trochę szerszy bieżnik - lepsza przyczepność i droga hamowania. Dlatego radziłbym Ci pozostać przy tym co miałeś. Znaczenie ma natomiast producent opon. Michelin robi miękką gumę, Bridgestone - twarda. To moje doświadczenia. Miałem już kilka komletów opon to trochę wiem :norty: Obecnie letnie mam dwa komplety - Continentala i Bridgestone i różnica jest ogromna. Zimowe Continental a Goodyear to też dwie różne bajki. Znaczące różnice powstają dopiero przy różnicy wielkości felgi - 17 cali a 19 cali to już zupełnie inna jazda zwłaszcza po polskich drogach. :cry2: :cry2: :cry2: