Skocz do zawartości

[E81/E82/E87/E88] Wszystko o oponach i felgach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć co to za felgi? I o co chodzi z tym oznaczeniem??? To jakieś Chiny czy co?

c2af36df5febed4a1ea2df728248c516.jpgc2e0d816646d8c6d72147a5b8ca993d7.jpg

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Wyświetleń 447,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Co myślisz? Żółty przyjaciel produkował?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Chiny aż boli. Każda szanująca się firma makowych felg umieszcza logo, nazwe firmy od środka. Jeśli nie masz nic i do tego takie głupoty na felach popisane to są to chiny. Przy ET98 miałbyś te koła w bagażniku :lol:

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wyjdą na zew. 16 mm względem serii 7.0x17 ET 47.

Aktualnie mam 7.5x17 ET 47. Wg kalkulatora dochodzi 9,6mm > https://www.willtheyfit.com/index.php?width=205&aspect=50&diameter=17&wheelwidth=7.5&offset=47&width2=205&aspect2=55&wheel_size=16&wheel_width=7&offset2=31 Myśle że to i tak sporo. Zawsze im niższy ET tym bardziej opona jest wyciskana na zewnątrz?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak. Im niższe ET tym bardziej na zewnątrz.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Moderatorzy
Wyjdą na zew. 16 mm względem serii 7.0x17 ET 47.

Aktualnie mam 7.5x17 ET 47. Wg kalkulatora dochodzi 9,6mm > https://www.willtheyfit.com/index.php?width=205&aspect=50&diameter=17&wheelwidth=7.5&offset=47&width2=205&aspect2=55&wheel_size=16&wheel_width=7&offset2=31 Myśle że to i tak sporo. Zawsze im niższy ET tym bardziej opona jest wyciskana na zewnątrz?

No widać jest tam zapas w nadkolu przód, także ten 1 cm wysunięcie nic nie stoi na przeszkodzie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bierz bez problemu wejdą. Będa dużo lepiej wyglądać niż ze standardowym ET do jedynki

Opublikowano
215/40 18 na 8 calowej feldze będzie jakoś wyglądał czy jakiś naciąg wyjdzie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tu masz tabele co i jak z szerokością opony do felgi. Na 8 cali powinna być opona 235

d192e54c42239c001e16a46146f1

Opublikowano
No wlaśnie tak czułem. Szkoda. Felgi od e90 mają fajne et ale te 8 cali przeszkadza.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
w czym przeszkadza? zakladasz opone 225 i jest dobrze
Opublikowano
  • Moderatorzy
Tu masz tabele co i jak z szerokością opony do felgi. Na 8 cali powinna być opona 235

d192e54c42239c001e16a46146f1

Jack trzeba wiedzieć jak tego używać. Na 8,0 BMW zakłada 225. Opony się bierze z nalepki w aucie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ponta, jakby vip chciał robić po twojemu, czyli z naklejek w aucie to by nie wsadzał felg z E90, tylko z E87 i pewnie by się nie pytał jak to będzie wyglądało. Myslę, że ten dział nie jest po to, żeby pytać się, jaką oponę wsadzać na zalecaną felgę do danego auta, tylko czy felga, która vipowi się podoba podejdzie do auta. Tabela miała pokazać jak ma się szerokość felgi do laczka, jaki można wsadzić.

Vip z felgami od E90 jest zawsze problem w e87, bo mają niższe ET, czyli będą bardziej wysunięty. Napisz co chcesz konkretnie wsadzić, bo myślę, że bez naciągu kompletnie nie podejdą i będą trzeć o błotnik.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
do e87 bez zadnego obcierania wchodzi 8 calowa felga z opona 225 z przodu. z tylu wiecej. i to przy mocno zglebionym aucie,
Opublikowano
  • Moderatorzy
Ponta, jakby vip chciał robić po twojemu, czyli z naklejek w aucie to by nie wsadzał felg z E90, tylko z E87 i pewnie by się nie pytał jak to będzie wyglądało. Myslę, że ten dział nie jest po to, żeby pytać się, jaką oponę wsadzać na zalecaną felgę do danego auta, tylko czy felga, która vipowi się podoba podejdzie do auta. Tabela miała pokazać jak ma się szerokość felgi do laczka, jaki można wsadzić.

Vip z felgami od E90 jest zawsze problem w e87, bo mają niższe ET, czyli będą bardziej wysunięty. Napisz co chcesz konkretnie wsadzić, bo myślę, że bez naciągu kompletnie nie podejdą i będą trzeć o błotnik.

No i co ma do rzeczy w temacie opon to, że on chce felgi od e90? Od kiedy e90 dostawała 235 na 8 calową felgę?

Kapeć 235 będzie tarł aż miło, ze względu na ET samej felgi. Felga przód wyjdzie na zew. 18 mm względem OE 7,5x18 ET 49.

attachment.php?attachmentid=433958&stc=1&d=1285277217

Tu masz coś na czym można się bardziej wzorować na przyszłość.

yZFfgNR.png

Opublikowano
No wlaśnie chciałem te s216. A pomysł z e90 ze względu na to że ludziki i tak dystans pchają około tych 15-20 mm do e87. Musiałbym wlasnie 225 wrzucić ale te et+ 8 cali może wyglądać za ciężko do e87. Potencjalne obcieranie też jest niewiadomą. Et od e90 i 8 cali to ze 25mm wylezie na zewnątrz. Musiałbym zobaczyć i pogadać z kimś kto tak ma. Obcierania być nie może.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ponta dyskusje z tobą na temat felg i opon to czysta przyjemność :D

Od kiedy e90 dostawała 235 na 8 calową felgę?

Nigdzie nie napisałem, że E90 jeździło na takim setupie. Kolega vip zapytał:

215/40 18 na 8 calowej feldze będzie jakoś wyglądał czy jakiś naciąg wyjdzie?

To mu odpowiedziałem, dokładnie to samo co ty zresztą. Aby miał obraz sytuacji wstawiłem piękną tabeleczkę, żeby miał mniej więcej podgląd jaka opona na jaką felgę.

Zgodziłam się z tobą w 100 procentach. Jedyne w czym sie różnimy to że ty lubisz koła dedykowane do danego modelu wsadzać, a dla mnie to jest tylko sugestia. Jakbym miał tak schowanymi w nadkole kapciami jeździć, to bym ze łzami w oczach ze smutku do tego auta wsiadał.

Opublikowano

https://www.willtheyfit.com/index.php?width=205&aspect=50&diameter=17&wheelwidth=7&offset=47&width2=225&aspect2=40&wheel_size=18&wheel_width=8&offset2=34

Tutaj pisze że wyjdzie więcej = 25,6mm. Czyli mam Was rozumieć że 225/40 18 IS34 wejdzie na przód do e87 bez niespodzianek?

Co wtedy na tył? 255/35 8,5 cala IS37 też będzie bez problemu?