Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinno być git, ale przy takim wysuwaniu na zewnatrz nikt ci gwarancji nie da, że nie będzie coś tarło. Na 99 procent wejgą i według mnie będzie to fajnie wyglądać, bo na równo z błotnikami. To co ponta napisał to BMW montuje przy wyjezdzie z fabryki i wygląda katastrofalnie. Koło jest schowane te 2 centymetry w nadkole. Przeszukaj ten wątek, bo na bank ktoś takie montował lub bardziej ppularne 8x17 i ET34, czyli jeszcze bardziej wysunięte na zewnatrz o minimetr od tych co ty chcesz.
  • Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Przeglądając długoterminowe prognozy pogody widać, że powoli można myśleć o zimówkach.

Muszę kupić opony do E87 118d z 2008 roku (205/55/16). Budżet ustaliłem na max 1000 zł za komplet. Co polecacie w tej cenie?

Myślałem o takich oponach:

Hankook Winter i*cept RS2 W452

Falken Eurowinter HS01

Kleber Krisalp HP3

a może nie warto przepłacać i wybrać np BARUM POLARIS 5.

Barumy (które już ktoś mi tutaj sugerował) można kupić już za ok 800zł za komplet, pozostałe wymienione przeze mnie widziałem w cenach ok 950 zł za komplet.

Dzięki za wszystkie uwagi i propozycje!

Opublikowano
Przeglądając długoterminowe prognozy pogody widać, że powoli można myśleć o zimówkach.

Muszę kupić opony do E87 118d z 2008 roku (205/55/16). Budżet ustaliłem na max 1000 zł za komplet. Co polecacie w tej cenie?

Falken Eurowinter HS01

Kleber Krisalp HP3

Barumy (które już ktoś mi tutaj sugerował) można kupić już za ok 800zł za komplet, pozostałe wymienione przeze mnie widziałem w cenach ok 950 zł za komplet.

Bartku, Jaki styl jazdy preferujesz? (dynamiczny, umiarkowany, spokojny), Gdzie najczęściej się poruszasz? (miasto, trasa)?

Opublikowano
Styl jazdy raczej określiłbym jako spokojny/umiarkowany, autem sporo jeździ też moja żona. Mieszkamy we Wrocławiu, ale większość przebiegów auto robi w trasie.
Opublikowano
w takim razie na Twoim miejscu wybrałbym coś z klasy średniej. Dlaczego? Ponieważ opony tej klasy są bardziej wszechstronne. Sprawdzą się zarówno podczas długich tras (gdzie opona mocno się nagrzewa) jak również gdy trzeba będzie wjechać w uliczkę, którą ktoś rano zapomniał odśnieżyć. Producenci pakują tam lepsze technologie, dzięki czemu masz pewność, że opona zawsze poradzi sobie, niezależnie od warunków. Z zestawu który wybrałeś, pomyślałbym o opcji Falken Eurowinter HS01. Nowość na ten sezon, ale w zasadzie jest to ulepsza wersja poprzednika (który był świetny). Kierunkowa rzeźba bieżnika, dobre odprowadzanie wody/ błota pośniegowego. Od siebie dorzucę jeszcze jedną opcję - Firestone Winterhawk 3. Można go polecic kierowcom, którzy częściej poruszają się na autostradach (duże przebiegi) bo po prostu mają niską ścieralność i komplet wystarczy na dłużej. Co do właściwości opon, kierunkowa rzeźba bieżnika, zapewnia efektywne odprowadzanie wody oraz trakcję na śniegu.
Opublikowano
w takim razie na Twoim miejscu wybrałbym coś z klasy średniej. Dlaczego? Ponieważ opony tej klasy są bardziej wszechstronne. Sprawdzą się zarówno podczas długich tras (gdzie opona mocno się nagrzewa) jak również gdy trzeba będzie wjechać w uliczkę, którą ktoś rano zapomniał odśnieżyć. Producenci pakują tam lepsze technologie, dzięki czemu masz pewność, że opona zawsze poradzi sobie, niezależnie od warunków. Z zestawu który wybrałeś, pomyślałbym o opcji Falken Eurowinter HS01. Nowość na ten sezon, ale w zasadzie jest to ulepsza wersja poprzednika (który był świetny). Kierunkowa rzeźba bieżnika, dobre odprowadzanie wody/ błota pośniegowego. Od siebie dorzucę jeszcze jedną opcję - Firestone Winterhawk 3. Można go polecic kierowcom, którzy częściej poruszają się na autostradach (duże przebiegi) bo po prostu mają niską ścieralność i komplet wystarczy na dłużej. Co do właściwości opon, kierunkowa rzeźba bieżnika, zapewnia efektywne odprowadzanie wody oraz trakcję na śniegu.

Dziękuję za fachową poradę!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hehe a najlepiej rozbij świnię i kup conti ts850 lub ts860, wtedy będzie naprawdę bezpiecznie. Mam te pierwsze w dwóch niesłabych bmw i jest rewelacja.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Falken Eurowinter HS01

Kleber Krisalp HP3

Miałem podobny dylemat. Wybór padł na Kleber Krisalp HP3 205/55/16 w cenie 920 zł za komplet.

Sugerowałem się głównie testem ADAC w który owe opony zostąły sklasyfikowane na 4 miejscu. Wczoraj przykręciłem oryginalne oryginalne stalowe felgi z tymi oponami i jedyne co mogę na ich temat teraz powiedzieć to, to że są ciche. Nie czuć różnicy w porównaniu do letnich ContiPremiumContact 5 w takim samym rozmiarze. Moje trasy to ok 10 km do pracy poza terenem zabudowanym i kilka km w mieście a w weekend zazwyczaj trasa ok. 200 km rozkopaną DK 17. Uznałem że będą dla mnie odpowiednie.

Opublikowano

Falken Eurowinter HS01

Kleber Krisalp HP3

Miałem podobny dylemat. Wybór padł na Kleber Krisalp HP3 205/55/16 w cenie 920 zł za komplet.

Sugerowałem się głównie testem ADAC w który owe opony zostąły sklasyfikowane na 4 miejscu. Wczoraj przykręciłem oryginalne oryginalne stalowe felgi z tymi oponami i jedyne co mogę na ich temat teraz powiedzieć to, to że są ciche. Nie czuć różnicy w porównaniu do letnich ContiPremiumContact 5 w takim samym rozmiarze. Moje trasy to ok 10 km do pracy poza terenem zabudowanym i kilka km w mieście a w weekend zazwyczaj trasa ok. 200 km rozkopaną DK 17. Uznałem że będą dla mnie odpowiednie.

Wybrałem Klebery ze względu na dobre opinie i wysoką pozycję w testach. Dzięki za pomoc!

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko podałes co trzeba. E87 standardowo ma takie stalowki:

7JX16 ET:44 lub 61/2JX16 ET:42.

Ty wynalazles takie: IS42 61/2jx16eh2, czyli to te drugie o szerokości 6,5 cala i Et42. Is to to samo co Et.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To są dokładnie takie na jakich wyjezdzała e87, jak ktoś nie zamowił sobie alusów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy szerokości 7-7,5" dadzą radę. Przy szerszych trza przymierzyć.

Nie napisałeś głównego parametru, czyli szerokości felgi.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam do was pytanie. Czy da radę bez przeróbek do seryjnej „1” założyć felgi 17 i opony 225/45. Mam okazję taki zestaw zakupić. Teraz jest na 16 i opony 205/55

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To fabryczny rozmiar opony na tylną oś przy mieszanym zestawie do e87, więc nie będzie żadnego problemu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.