Skocz do zawartości

318i akumulator padl nie mozna dostac sie do samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od paru dni mialem problemy z akumulatorem, dzisiaj gdy podszedlem do samochodu centralny ledwo zareagowal z pilota (ciche stukniecie), ale nawet z kluczyka nie udalo sie otworzyc drzwi :| (zamek mam tylko w jednych drzwiach od strony kierowcy), przy przekrecaniu kluczyka rowniez sluchac jedyne ciche pstrykniecie i nic sie nie dzieje. Aha centralny to oryginalny z bmw.

Jedynie bagaznik udalo sie otworzyc bezposrednio kluczykiem.

Moze glupie pytanie, ale jak sie dostac do samochodu w takim ukladzie, jakos tak bez sensu ze kluczyk nie dziala. ewentualnie czy jakos moze w bagazniku da sie podpiac prostokownik?

Widzialem podobny temat ale jedynie dla e36... i wyglada na to ze prostego rozwiazania chyba nie ma?

Edytowane przez gemini
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to kluczykiem nie mozesz otworzyć drzwi ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

no wlasnie nie - jak pisalem w pierwszym poscie.

Przekrecam kluczyk - slychac jedynie takie ciche pstrykniecie, i nic sie nie dzieje.

Opublikowano
Gemini, nie wiem jaki masz model BMW... jesteś pewien, że aku masz pod maską a nie w bagażniku?
.valdek
Opublikowano

moj blad zapomnialem podac sedan e46 318i benzyna 2002 rok (po lificie)

akumulator na 100% mam pod maska - widzialem go tam nie raz.

Sprobuje z tymi kanapami - nie wiedzialem w sumie ze sie rozkladaja.

edit: kanapa sie raczej nie rozklada -> pod wysciolka jest metalowa scianka - ktore chyba sie nie da ruszyc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj jeszcze raz wsadzic kluczyk do zamka drzwi i przekrecic w prawo lub lewo do samego konca i bolec powinien wyskoczyc, moze probowales za delikatnie. Kiedy u siebie otwierałem kluczykiem musiałem uzyc troszke siły. Jesli dalej by sie nie dało to mozesz wyciągnąc zarowke z oswietlenia bagaznika i tam dac prąd z innego akumulatora.
Opublikowano

no wiec tak podszedlem jeszcze raz krecilem w prawo i w lewo. W obie strony 90 stopni idzie.

Dokrecajac do konca w lewo (90 stopni) rygiel podskoczy jakies 2mm i to tyle, potem jest strasznie duzy opor, ze mam wrazenie ze kluczyk mi zaraz sie zlamie (z pilotem mam) a subiektywnie sporo sily wkladam. Ile trzeba ten zamek przekrecic? chyba nie wiecej niz 90 stopni?

Dla kontrastu bagaznik bardzo lekko sie otwiera i nawet calych 90 stopni nie musze przekrecic.

Chyba zostanie mi tylko kombinowanie z zarowka...

Moge tam prostownik podlaczyc czy musi byc akumulator?

W ogole jak mam zgadnac gdzie + a gdzie - zeby niczego nie spalic?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwne. Jestes pewien ze kanapa sie nie składa? nie masz w bagażniku dźwigienek zaraz przy głośnikach ?

Tu to widac po lewej i po prawej stronie u góry w bagażniku http://moto.allegro.pl/item993426063_2_0_diesel_150_km_6_biegow_coupe_czarna_perla.html

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Ja w swojej mam rozkładane jak kolega wyżej pisze ale mój kuzyn w takiej samej nie ma rozkładanych,ale pewnie od bagażnika są pewnie śruby.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli nie posiada składanych tylnich siedzen to sie nie dostanie przez bagażnik bo tam jest sciana z blachy ktorej sie nie da zdemontować.

no wiec tak podszedlem jeszcze raz krecilem w prawo i w lewo. W obie strony 90 stopni idzie.

Dokrecajac do konca w lewo (90 stopni) rygiel podskoczy jakies 2mm i to tyle, potem jest strasznie duzy opor, ze mam wrazenie ze kluczyk mi zaraz sie zlamie (z pilotem mam) a subiektywnie sporo sily wkladam. Ile trzeba ten zamek przekrecic? chyba nie wiecej niz 90 stopni?

Dla kontrastu bagaznik bardzo lekko sie otwiera i nawet calych 90 stopni nie musze przekrecic.

Chyba zostanie mi tylko kombinowanie z zarowka...

Moge tam prostownik podlaczyc czy musi byc akumulator?

W ogole jak mam zgadnac gdzie + a gdzie - zeby niczego nie spalic?

Popros kogos kto sie zna na alektryce i niech sprawdzi miernikiem z ktorej strony jest + i -

padniety aku napewno podaje jakies słabe napiecie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, że są, wystarczy przeczytać dokładnie ten wątek. I nie śmiecić koledze.
Opublikowano
Spróbuj jeszcze raz wsadzic kluczyk do zamka drzwi i przekrecic w prawo lub lewo do samego konca i bolec powinien wyskoczyc, moze probowales za delikatnie. Kiedy u siebie otwierałem kluczykiem musiałem uzyc troszke siły. Jesli dalej by sie nie dało to mozesz wyciągnąc zarowke z oswietlenia bagaznika i tam dac prąd z innego akumulatora.

podejrzewam że w ten sposób więcej uszkodzisz niż naprawisz.

Opublikowano
do lampki bagarznikowej możesz spóbować prostownikiem tylko jak najmniejszym prądem
Opublikowano

a odkryć ktory kabel jest ktory to chyba musisz miec takie urządzonko

http://www.allegro.pl/item997968399_miernik_hontek_uniwersalny_duzy_wyswietlacz_lcd.html cos w tym stylu

jednym kabelkiem do masy czyli gdzies d karoseri a drugim do kabelkow raz do jednego raz do drugie na prądowym powinno jakies male napiecie wskazać nawet jak aku padl

Opublikowano
jesli glupoty gadam poprawic mnie bo nie jestem pewny -tylko nie krzyczec bo mam szczere checi pomocy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moze napiszesz konkretniej co zepsuje probujac otworzyc kluczykiem lub podajac prad do instalacji elektrycznej ? Jesli znasz inne pomysły to podziel sie nimi.

Opublikowano

Moze napiszesz konkretniej co zepsuje probujac otworzyc kluczykiem lub podajac prad do instalacji elektrycznej ? Jesli znasz inne pomysły to podziel sie nimi.

Kolego elektrykiem to ja nie jestem ale jak patrzę jak grubymi przewodami idzie prąd od aku

na przekaźniki a z nich dopiero "drucikami" na poszczególne elementy elektryczne po drodze mijając bezpieczniki to wydaje mi się że jak zacznę od du.y strony to gó.no z tego wyjdzie.

Pomysłu nie mam poza lawetą i serwisem. Ale to zależy jak daleko ma kolega do serwisu bo jak ma 10km to wybrałbym serwis niech sobie radzą.Bo w/g mnie to nikt tu nie wie jak ( jak do tej pory)otworzyć auto z uszkodzonym zamkiem w drzwiach nie wyrządzając szkód byc moż przewyższających koszt otwarcia auta w aso.

Jeśli się mylę proszę o poprawę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale ja nie wyssałem sobie tego pomysłu z palca tylko czytałem kiedyś na forum ze koledzy tak robili i sie udało.
Opublikowano

tez o tym sposobie czytalem, ale ktos napisal, ze przy probie omawianego podlaczenia popalil instalacje...

Zastanawiam sie nad jeszcze jednym sposobem. Jesli masz z tylu szyby reczne, ktos pisal na forum, ze udalo mu sie rekoma na sile sciagnac delikatnie szybe w dol, potem drucik, za korbke i odkrecanko. Jakbys juz sobie okienko otworzyl no to wiadomo... Ile w tym prawdy nie wiem, nigdy takiego zabiegu nie stosowalem :]

Opublikowano
a może masz hak i gniazdko elektryczne / bardzo malym prądem stalym nie powinieneś popalić instalacji instalacja sie pali jak robisz zwarcie