Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:) Mam opcję automatycznego składania lusterek,aby to zrobić za każdym razem przed wyjściem z auta muszę nacisnąć przycisk na drzwiach. Czy istnieje możliwość,aby podczas zamykania auta pilotem lusterka same się składały? Czy można ustawić takie coś za pomocą komputera? Proszę o pomoc w temacie:)

Pozdrawiam:)

Opublikowano
Podczepiam się pod pytanie - bezużyteczna funkcja dla mnie na razie te składane lusterka, a gdyby to robił automat byłoby cacy.
Opublikowano
Dokładnie:) Bez sensu to jest,że samemu trzeba pamiętać aby nacisnąć przycisk i wtedy się złożą. Więc czekamy na propozycję:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie trzeba wciskać przycisku zamykania lusterek. Przy zamykaniu auta z pilota (znaczek BMW) należy przytrzymać przycisk na 3 sek lub dłużej. Powinny się złożyc lusterka, zamknąć szyby i szyberdach. Jest toz. funkcja komfortu . :-) . Powinno działać :cool2:

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Dłuższe przytrzymanie guzika od zamykania auta na pilocie powoduje automatyczne złożenie lusterek. Po otwarciu samochodu automatycznie się rozkładają.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Dokładnie:) Bez sensu to jest,że samemu trzeba pamiętać aby nacisnąć przycisk i wtedy się złożą. Więc czekamy na propozycję:)
Podczepiam się pod pytanie - bezużyteczna funkcja dla mnie na razie te składane lusterka, a gdyby to robił automat byłoby cacy.

odp.otrzymaliscie (na przyszlosc patrz instrukcja obslugi auta :cool2: ) a co do "bezsensownosci" skladania lusterek guzikiem to jedynie moge dac ikonke :duh: :duh: ...na "guzik" idealnie sprawadza sie: myjnia aut., "waska" mijanka, "kto szybszy do nastepnych swiatel/kto wiecej pojedzie Vmax"....,parking bez opuszczania auta np. czekajac na kogos...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obawiam się, że konstruktor planował że składanie lusterek będzie odbywało sie raczaj w "razie potrzeby". Nagminne może spowodować szybkie zuzycie mechanizmu - szczególnie u nas gdy wszechobecny syf na drogach nie sprzyja precyzyjnym mechanizmom - a zatem we wszystkim wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek.
Opublikowano
Chodziło mi że bez sensu jest to że trzeba samemu za każdym razem wciskać przycisk jak się wychodzi z auta ale teraz wiem,że można zrobić to pilotem i to jest super:)
Opublikowano
Obawiam się, że konstruktor planował że składanie lusterek będzie odbywało sie raczaj w "razie potrzeby". Nagminne może spowodować szybkie zuzycie mechanizmu - szczególnie u nas gdy wszechobecny syf na drogach nie sprzyja precyzyjnym mechanizmom - a zatem we wszystkim wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek.

Ja składam już je ponad rok i wszystko działa, w mrozy, w śniegi.. nic się nie działo niepokojącego. Pewnie to 'bawarscy inżynieeeryy' testowali ;), ale fakt faktem. Ciekawe ile te silniczki mogą wytrzymać..

Pzdr.

Opublikowano
Hmmm... u mnie nie działa zamykanie z kluczyka :(. Testowałem i o ile szyby się domykają (ale też bez sensu bo muszę cały czas trzymać przycisk - gdy go puszczam to szyby się zatrzymują) to lusterka ani drgną. W iDrive nie znalazłem żadnego przełącznika stricte do tego (czy źle szukałem?)?
Opublikowano
Hmmm... u mnie nie działa zamykanie z kluczyka :(. Testowałem i o ile szyby się domykają (ale też bez sensu bo muszę cały czas trzymać przycisk - gdy go puszczam to szyby się zatrzymują) to lusterka ani drgną. W iDrive nie znalazłem żadnego przełącznika stricte do tego (czy źle szukałem?)?

Trzeba zakodowac ta opcje jezeli nie masz jej wlaczonej, a masz elektrycznie skladane lusterka.

Opublikowano
Ja też wczoraj sprawdziłem i nie działa składanie lusterek,a szyby i szyberdach tak. Gdzie to zakodować? W jakim kanale na kompie? Bo w serwisie pewnie oczy otworzą a tak pokażę im gotową recpetę:)
Opublikowano
Po pierwsze musisz miec moduł (panel) sterowania szyb i lusterek przystosowany do skladania (musi być guzik recznego skladania przy przelaczniku lusterek). Lusterka na 3 piny. Lusterko z 5 pinami u mnie nie chodzilo. Sprawdzalem to przy wymianie tapicerki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie to działa ale może to jest w jakimś pakiecie.., który może nazywa się jak kiedyś - komfort. U mnie jeszcze jest funkcja (po przesunięciu przełącznika regulacji lusterek w prawo) taka że, po wrzuceniu wstecznego ,prawe lusterko opuszcza się pokazując np. krawężnik przy aucie. Właściwie tego nie używam ale mi się przypomniało :idea: . Więc może to w połączeniu z takim rozwiązaniem działa. Widzę w vin,że mam coś takiego: S313A EXTERIOR MIRROR PACKAGE Lusterko zewn. z funkcją składania

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Ja mam:

- funkcję składania lusterek guzikiem,

- funkcję pochylania lusterka prawego przy wstecznym (gdy mamy przełącznik regulacji lusterek ustawiony bodajże na kierowcę)

- 7RS COMFORT PACKAGE pakiet comfort - w ramach wyposażenia auta...

i nic - nie gaduli :-)

Nie wiem tylko o co z tymi pinami chodzi - jakaś wtyczka wkładu czy co?

Opublikowano
U mnie lusterko też się pochyla jak wrzucę wsteczny i mam ten guzik no i oczywiście jak go nacisnę sam to się złożą,więc mamy ten sam pakiet:) Przed chwila próbowałem pilotem i nic-brak składania przy zamykaniu pilotem myślę,że poprostu jest coś nie zakodowane:) Pytanie tylko co i jak to ustawić:)
Opublikowano
u mnie dziala :mrgreen: , "dlugo" wcisniety "guzior BMW" zamyka szyby, dach i sklada lusterka...nic nie zmienialem/wgrywalem mam jednak auto z 2010roku...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie lusterko też się pochyla jak wrzucę wsteczny i mam ten guzik no i oczywiście jak go nacisnę sam to się złożą,więc mamy ten sam pakiet:) Przed chwila próbowałem pilotem i nic-brak składania przy zamykaniu pilotem myślę,że poprostu jest coś nie zakodowane:) Pytanie tylko co i jak to ustawić:)

Dziwne :shock: ale to można w razie czego wprogramować . Tu znalazłem info: http://www.bmwtis.com/tsb/bulletins/bulletin_graphic_temp/b512808g.htm

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Chce uscislic moja wypowiedz, odnosnie tych pinów. Mam opcje składania i pochylania prawego lusterka. Kiedys żona wyjechała z garażu "częściowo". Kupilem prawe lusterko pod kolor ale z 5 pin i nie działało. Dopiero przy nastepnej wymianie na 3 pin. wszystko wrócilo do normy. Przy wymianie tapicerki dostałem boczek od kierowcy z panelem bez przycisku. Niestety składanie nie zadziałało. Wymieniłem panel sterowania na stary z guzikiem i wszystko działa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli jak to ustawić bo nie bardzo ,,jarze''z linku:)

Trzeba ustawić za pomocą Progman'a - czyli uruchomić opcje przez kabelek (w skrócie)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 4 tygodnie później...