Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że było o tym wiele razy... ale tak sie zastanawiam czy wszystko u mnie jest prawidłowo z elektrowentylatorem chłodnicy. Wydaje mi się , że dość często sie załącza. nawet przy temperaturze na zewnątrz powyżej 10 stopni, przy jeździe w korku, na postoju. Wskaznik temperatury caly czas równo na środku. Elektrowentylator nowy oryginalny 3 pin z elektronicznym sterowaniem., Wisco nowe wymienione, pompa wodna nowa, termostat wymieniony, uklad odpowietrzony. Wydawaloby sie ze ten elektrowentylator powinien wspomagac chlodzenie tylko przy megaupałach, a tu u mnie nawet teraz na chwile sie zalacza jak troche postoje w korku... moze tak ma być..

Silnik M62B35

m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Załącza się przy włączonej klimie?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Załącza się przy włączonej klimie?

Załacza się zarówno bez klimy jak i z klimą. Tylko ze przy klimie częściej się załacza, a bez klimy, tylko jak już mocno rozgrzany silnik.

m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A pewny jesteś, że to wentylator klimy się załącza a nie ten na wiskozie?
Opublikowano

pewny, ma charakterystyczny dźwięk, zreszta jest on przeciez widoczny za atrapa na zewnatrz auta. i tak charakterystycznie zalacza sie takim "impulsem".

m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to on powinien się włączać, o ile się orientuję, tylko wraz z kompresorem klimatyzacji.
Opublikowano

pewny, ma charakterystyczny dźwięk, zreszta jest on przeciez widoczny za atrapa na zewnatrz auta. i tak charakterystycznie zalacza sie takim "impulsem".

Do Macka79:

przecież ten wiatrak na wiskozie kręci się zawsze, nawet jak masz wiskozę "zajeżdżoną"... A co do elektrowentylatora to on nie jest tylko od klimy, a jako wentylator wspomagający dla wiatraka napędzanego sprzęgłem wiskotycznym i uruchamia się w zależności od "decyzji" sterownika silnika DME/DDE po analizie danych z czujników temperatury w układzie chłodzenia (na dolnym wężu pod zbiornikiem wyrównawczym) i ciśnienia w układzie klimatyzacji...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
= co do elektrowentylatora to on nie jest tylko od klimy, a jako wentylator wspomagający dla wiatraka napędzanego sprzęgłem wiskotycznym i uruchamia się w zależności od "decyzji" sterownika silnika DME/DDE po analizie danych z czujników temperatury w układzie chłodzenia (na dolnym wężu pod zbiornikiem wyrównawczym) i ciśnienia w układzie klimatyzacji...

Zatem pewnie mam zwalony ten czujnik na dolnym wężu i stad nawet przy obecnych temperaturach elektrowentylator u mnie sie zalacza...

m62, V8, 245 km
Opublikowano
podłącze się pod temat; mam bmw 530d; raz na jakiś czas nie chce zapalić; po podłączeniu pod komputer wyskakuje błąd:"elektrowentylator" bądż :"p0480" (zależnie od programu); nie da się go wykasować, silnik kręci a nie odpala; dopiero pokilkunastu próbach zapala na komputerze błędów brak;czy to może być wina czujnika ? jeśli tak to w którym miejscu go znaleźć?
Opublikowano

Błąd wentylatora to jedna sprawa - pewnie wentylator nie działa.

Odpalanie to druga sprawa - wentylator nie ma żadnego wpływu na odpalanie silnika. Prawdopodobnie pada Ci pompa progowa.

Poszukaj na forum, bo było już o tym dużo pisane.

Opublikowano
wentylator działa; ale jak nie chce zapalić to na kompie wyskakuje błąd "elektrowentylator" lub "p0480" (obwód kontroli wentylatora chłodzącego), a jak po kilkunastu próbach zapali to na kompie już tego błędu nie ma, czyli jedno z drugim musi mieć coś wspólnego; może to czujnik temperatury cieczy chłodzącej?