Skocz do zawartości

wymiana paska wieloklinoweko i rolki w silniku m52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam małego problema a mianowicie chce wymienic pasek wieloklinowy oraz pierwszą górną rolke napinajaca bo juz zaczeła piszczec w bmw e39 528ia 1998 ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Wiem tylko to ze trzeba odkrecic wisco i obudowe wentylatora a co dalej :?: czy jest to trudna operacja jakie beda potrzebne klucze.dodaje ze szukałem ale nic szczegulnego nie znalazłem. bede wdzieczny za pomoc :cool2: pozdrawiam a zamomniałem jeszcze jaki pasek polecacie oryginalny Bmw czy zamiennik starczy np.Bosch bo w servisie powiedzieli ze Bosch bedzie hałasował :?
Opublikowano
witam obadałem sprawe wiem juz jak wymienic rolke i pasek wieloklinowy.Ale mam jeszcze 2 pytania czy rolke na napinaczu pompy wody i pradnicy idzie kupic osobno czy trzeba kupic cała rolke z napinaczem? Bo widze z linku youtube to co wymieniał ten gosc w e46 330i wymienił rolke z napinaczem :?: . I jeszcze jedno jak poluzowac pasek kompresora klimy :?: pozdrawiam
Opublikowano
witam obadałem sprawe wiem juz jak wymienic rolke i pasek wieloklinowy.Ale mam jeszcze 2 pytania czy rolke na napinaczu pompy wody i pradnicy idzie kupic osobno czy trzeba kupic cała rolke z napinaczem? Bo widze z linku youtube to co wymieniał ten gosc w e46 330i wymienił rolke z napinaczem :?: . I jeszcze jedno jak poluzowac pasek kompresora klimy :?: pozdrawiam

Witam kolegę gdzie dostałeś rolkę z napinaczem i ile cię kosztowała !! Ja będę wymieniał termostat to warto zrobić jedno przy drugim bo pasek rano mi piszczy .

Witam wszystkich mołośników BMW !!
Opublikowano
powitac rolki jeszcze nie kupiłem czekam na zaszczyk gotówki :D narazie patrze jak to wszystko wygląda. ta pierwsza to jest rolka zwrotna paska wieloklinowego cena ok 85zł i jeszcze napinacz paska wieloklinowego ok 250 zł.Patrzyłem na stronce :8) Inter Cars. pozdro ale jak poluznic pasek od kompresora klimy :?:
Opublikowano
kolego to bardzo proste naciskasz ręką na rolkę z góry na dól i pasek schodzi ta rolka jest z samonapinaczem tak jak rolka od paska na alternator tak samo działają . Ja wymienaiłem obydwa te paski ale ten co jest na alternatorze ślizga się rono jak jest wilgoć na dworze napinacz jest już słaby .
Witam wszystkich mołośników BMW !!
Opublikowano
Jestem świeżo po wymianie tej rolki, można samą wymienić bez napinacza, kupiłem marki chyba rouville za 57zł i jak narazie jest ok. Montaż w zasadzie bez większych problemów. Filmik fajny, w e39 528 będzie jedynie krótsza śróba mocująca tę rolkę osadzona w środu pod pokrywką.
Opublikowano

Witam mój napinacz pompy wody i prądnicy wygląda tak http://img534.imageshack.us/img534/9152/960830081.th.jpg i nie zabardzo wiem jak go poluzować, myślałem że mam inny z ( z taką nakrętką na klucz 17 ).

Niewiem czy dobrze kombinuje, wkładając klucz nasadowy 17 w miejsce pod wieczkiem i przekrecając w stronę dokręć aż dwa otwory będą w równej pozycji i wtedy zablokuje napinacz np: śrubokrętem. czy to tak ma być, bo już nie mam pomysłów :?: :8)