Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam problem a może tak ma być sam nie wiem. Auto przy teraźniejszej aurze pali mi według kompa 10-11 na 100

Według mnie trochę dużo, gdyż kiedyś jeździłem vw tdi 130 KM i palił max 8 w mieście. Powiedzcie jak u was z tym jest ? Aha dodam, że nie butuję jej ... tylko normalna jazda, dzięki za odpowiedzi.. :)

Opublikowano

przelicz spalanie w/g dystrybutora

ja się cieszyłem ze w mieście 9 /100 ten sam silnik ale w automacie ale po przeliczeniu z dystrybutora zniknął mi uśmieszek z gęby

wyszło właśnie około 11 jazda non stop miasto oczywiście

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
przy obecnych mrozach jazda 3-4 km ... stop ... da Ci spokojnie wysokie spalanie ... jesli utrzymuje sie na dluzszych dystansach wtedy trzeba pomyslec co jest nie tak ... np. przeplywka itepe
Opublikowano
u mnie spalanie średnie według kompa wychodzi 5,8l/100km w cyklu mieszanym, według dystrybutora jeszcze nie mierzyłem, ale przy next tankowaniu na pewno dokonam takiej analizy...
Opublikowano

Mi podczas tych mrozów parę tygodni temu (ok. -17 C) w mieście samochód palił według komputera 9,6L/100km...

Natomiast na niemieckiej autostradzie w listopadzie podczas długiej trasy z prędkościami ok. 150 km/h komputer pokazywał 5,5L/100km...

Opublikowano

duuuzo -a sugeruje sie tym ze, w chwili obecnej skopane auto znajomego bez oszczedzania spala wg komp 9,7,natomiast wczesniej gdy bylo cieplej 8l-dodam ze przed skopaniem go wysysalo ok 7l

Chyba ze Ty lub np syn tez go skopal......czyli tjuningowal go u ekspetow z Allegroa itp...no i masz lekki dylemat.

ps:skorupka oryginalnie - 136 ps

Opublikowano
duuuzo -a sugeruje sie tym ze, w chwili obecnej skopane auto znajomego bez oszczedzania spala wg komp 9,7,natomiast wczesniej gdy bylo cieplej 8l-dodam ze przed skopaniem go wysysalo ok 7l

Chyba ze Ty lub np syn tez go skopal......czyli tjuningowal go u ekspetow z Allegroa itp...no i masz lekki dylemat.

nic nie zrozumiałem z Twojego postu kolego.....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przecież to normalne spalanie, zima ciągle nie rozgrzany silnik, krótkie odcinki, każde auto będzie tak spalało. mercedes cdi 2,2 zanim się nie rozgrzeje pokazuje 12l po rozgrzewce te wartości spadają na 6 i według dystrybutora średnie z trasy jest 6,5 w mojej buni jest podobnie.
Pozdrawiam
Opublikowano

nic nie zrozumiałem z Twojego postu kolego.....

najprościej jak potrafię - autor postu martwi się spalaniem na poziomie11l.Przyznałem mu racje sugerując się tym ,ze znajomy posiada auto praktycznie identyczne oraz eksploatuje je w podobnych ujemnych temperaturach.O ile mi wiadomo właściciel auta które opisuję trzyma pedał gazu wciśnięty do podłogi i pomimo tego spala nie cale 10l oleju napędowego na sto kilometrów.Dodam ze autor postu określił swoja jazdę jako ekonomiczną. Dodatkowo auto znajomego przeszło chałturniczo wykonane podciaganie osiągów, ponieważ po wykonaniu go, spalanie wzrosło o ponad 1 litr ,a osiągi spadły.Opinia moja nie może być obiektywna ponieważ opisywane auto znajomego miało w oryginale 136Ps a autora postu jest po lifcie .

Opublikowano

Moje E46 320d 150KM według kompa spała 6,5 przy obecnych warunkach, ujemnych temp....

Zawsze tankuje pod korek i jeżdzę do końca i to co na komputerze a to co w rzeczywistości bardzo się różni...

Zalewam 63litry vervy na orlenie i robię na tym ok 720km czyli wychodzi około 8,7l. Ponad 2 litry więcej niż pokazuje komputer.

W lecie na zbiorniku robiłem około 850km czyli spalanie ok 7,4l a komp pokazywał wtedy około 6l.

Jeżdżę stylem mieszanym, nieraz trochę depnę w gaz, a nieraz jadę sobie przepisowo. Zmiennie miasto-trasa.

Wniosek z tego taki, po pierwsze, że wskazania komputera wogole nie pokrywają się z rzeczywistością, a drugi to że w moim przypadku zimą samochód pali około 1,3l więcej...

Opublikowano
ja ma wszystko sprawne i aktualnie ostatnio samo miasto wg kompa mam 9,6 l , a komputer wszystko liczy żeby odmrozić szyby trzeba postać ....

no właśnie ja tego niestety nie zauważam. Zwłaszcza po zatankowaniu kiedy wyzeruje wszystkie wskaźniki auto gdacze na wolnych a wartości spalania pozostają na "----". Po przejechaniu powiedzmy 3 km (tyle mam z BP do pracy) stoję na parkingu spalanie ma jakieś wartości i podczas stania spalanie idzie do góry bardzo powoli i delikatnie a średnia prędkość spada. Po przejechaniu kolejnych 20 km już podczas postoju spalanie ani drgnie nawet jak bym stał bardzo długo, a średnia prędkość bardzo powoli spada.

Musti579 sprawa kantowania przez BC była poruszana tutaj viewtopic.php?f=69&t=40331

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie na kompie prawie zawsze wychodzi spalanie na poziomie 4,8 l/100km.

W rzeczywistości już nie jest tak różowo...

Latem, przy 60-70% trasa, tzn ok 15km + reszta średniej wielkości miasto (średnio 2 razy po 25 km w ciągu dnia i normalnej jeździe bez większych szaleństw) wychodzi najczęściej 6,3 l/100km

Zimą (po ostatnich mrozach) ok 7,5l/100km.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
jesli wskazanie kompa rozni sie znacznie to komputer i korekcje wyswietlania mozna zrobic ... maks mozna chyba skorygowac o 25% ... mi tez przeklamywal w dol a teraz jest ok (0.1 - 0.2 roznicy) ... tak jak pisalem krotkie odcinki i spalanie bedzie wysokie ... jezdze do pracy 30km przez wiochy to ok. 6/100 mam ale przy jezdzie na zakupy to ciezko ponizej 8 zejsc zwlaszcza na nieodsniezonych ulicach.
Opublikowano
U mnie jeżdżąc codziennie do pracy, przy obecnych warunkach trasa mieszana, na odcinku 17km spalanie wg kompa 6,5l/100km wg dystrybutora 7l/100km (tankuje only ultimate)
Opublikowano
320d 136KM przy ostatnich 20 stopniowych mrozach spalił mi 12,6l/100km(wg. kompa 10,8l/100km), ale zawsze nim ruszyłem rozgrzewałem go na parkingu min. 15minut, w tym czasie tylko jazda po zakorkowanej Warszawie, także na wysokich obrotach ;)
Opublikowano
moja 320d automat pali obecnie co najmniej 10-11l i to nie w mieście a pokonując kilometry nawet na rozgrzanym silniku... w trasie np 600 km jadąc bez przerwy zupełnie normalnie tempem 100-110 km/h spali około 8l... (dużo jeżdżę i próbowałem jazdy na D i na SD i na tiptronic - bez większej różnicy w spalaniu) ,,na pełnym zbiorniku zrobię około 600km w trzy asie do 800km... ręce opadają.. byłem na kompie stwierdzono niedogrzanie silnika (73 stopnie C), polecono wymienić czujnik, i tak zrobiłem , bez zmiany.. wskazanie strzałki temperatury nadal nie jest na środku.. ale czy może mieć to aż tak wielki wpływ na zużycie. może wtryski leją czy coś,, ?? co robić i jak to sprawdzić... ? komputer pokazuje 6,3l średnio. Dodam jeszcze że auto w normalnym czasie sie nagrzewa tj te około 75 stopni łapie dość szybko nawet na dużym mrozie ale później wskazówka już stoi i do 90 nie dojdzie. Dynamika wydaje się ok , może tylko dźwięk silnika wydaje się natarczywy ale taka już jest pewnie przypadłość automatu z dieslem.. Proszę o radę..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W trasie przy 100km/h powinna ci max palić 6,5litra ja jadąc w góry z pełnym obciążeniem gniotąc gdzie się dało i do tego zakopianka, korki i parę wypadów na miejscu na 56litrach przejechałem 790km co daje 7 litrów ale kawał trasy jechałem ponad 150km/h

Co do nagrzeania silnika to wymień termostaty i będzie po problemie

A miasto to misto po kij tu liczyć spalanie zbyt dużo

Pozdrawiam
Opublikowano
zrobię jak radzicie Koledzy, fajnie by było żeby to właśnie termostaty miały wpływ na to spalanie, stosunkowo tanio by wyszło... bo o wtryskach to aż strach myśleć..
Opublikowano

Mi (320 d -136 km) latem i jesienią palił od 6 do 7 litrów, w cyklu mieszanym. Najmniej wyszło 5,8 w trasie.

Ostatnio jeżdżąc głównie w krótkich trasach po mieście wyszło 9,4, a komp pokazał 11. Spalanie liczę zawsze spod dystrybutora i różni się od wskazań kompa od 1 do 1,5 z przewagą dla dystrybutora. Tak że reasumując wydaje mi się że przy obecnych warunkach (duże mrozy) twoje spalanie nie jest jakoś specjalnie wysokie.

Opublikowano
Ej, tam, silnik prawie 2 litry, to 11l/100km, nawet w dieslu nie jest jakimś nadzwyczajnym wynikiem ;) A foteliki podgrzewane to się ma? A szyba z tyłu to się sama włącza przy mrozie, nawet, gdy sucho;). Mój wynik na 2l benzynie z mroźnych dni to 18l/100. Odpuściło, nauczyłam sie wyłączać co nieco i jest 12.2l/100km w mieście;)
Opublikowano
Dlaczego rozgrzewacie auta przed ruszeniem? To bardzo nieekonomiczne i np w Niemczech są za to mandaty...