Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem uzytkownikiem samochodu BMW e46 2,5PB

Zastanawia mnie kontorlka ktorą zaznaczylem na zdj.

Gdy wlacze zaplon jak auto stoi w garazu to kontrolka sie pali na stacyjce.

JEdnak gdy odpale juz samochod to kontrolka automatycznie gasnie i juz sie nie zapala .

Czy tak powinno to wygladac? Bo nie wiem czy mam wszystko ok . PROSZE O POMOC

http://img692.imageshack.us/img692/4504/cxzxczcxz.jpg

Opublikowano

no tak w czasie jazdy ani jak silnik zapalam nie swieci sie

ale czy powinna sie palic po przekreceniu kluczyka wraz z kontrolka oleju i akU?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tą kontrolką to nie do końca tak łatwo. Temat pojawił się kiedyś na forum przy okazji oceny oferowanego na aukcji auta. Pytania, na które wtedy nie odpowiedziano jednoznacznie, to:

- czy kontrolka ma gasnąć dopiero po uruchomieniu silnika? A jeśli gaśnie wcześniej, to czy jest to zły objaw?

- co jeśli kontrolka nie zapala się wogóle (zakładając, że żarówka jest sprawna i w testach zegarów działa)?

Ja mam obecnie swoje drugie e46 - oba diesle, przed i po lifcie - i w żadnym kontrolka się nie uruchamia(ła) wogóle. W testach działa. Żadnych błędów na kompie. Ciekawe, czy nie jest to zależne od rodzaju silnika. Bo piszecie, że kontrolka powinna się świecić (gasnąć). A ja właśnie nie wiem, czy zawsze.

Fajnie byloby zmienić temat na np. "e46 żółta kontrolka silnika", co by więcej ludzi się wypowiedziało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może dlatego że jest to kontrolka od sinika benzynowego??

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

na pewno wszystko jest okay! w każdym bmw e46 w którym siedziałem tak samo kontrolka gaśnie po odpaleniu samochodu ( auta na PB)

u mnie też tak jest, jak miałem kiedyś e46 320d to kontrolka się nie zapalała

byłem na niejednej diagnozie komputerowej i było okay

Opublikowano
ee...chyba nie ma to nic z tym wspólnego...

u mnie "check engine" pali się cały czas na II pozycji (zapłon) a po odpaleniu silnika gaśnie...

ja mam tak samo :S Jakies objawy masz czy wszystko ok z autkiem?

Opublikowano
Ustaliliśmy już dawno, w którymś z tematów że ta kontrolka ma prawo się świecic po przekreceniu zapłonu, ale musi zgasnąć po odpaleniu. Nie ma się czym przejmować.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ustaliliśmy już dawno, w którymś z tematów że ta kontrolka ma prawo się świecic po przekreceniu zapłonu

Dokładnie, nie ma co więcej drążyć. Na obecnym etapie tematu interesuje nas bardziej sytuacja, w której kontrolka nie pali się wcale. Ja zakładam, że nie jest to oznaka usterki. Fajnie byłoby wiedzieć, od czego to zależy.

Opublikowano
W prezentowanym fragmencie instrukcji było coś o składzie spalin, być może działanie tej kontrolki uzależnione jest od sony lambda?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Cześć wszystkim

Ja u siebie na teście zegarów nie zaobserwowałem takiej kontrolki??? Czyżby ta kontrolka pojawiła się dopiero po lifcie,dajcie znać jak jest u użytkowników M47

Opublikowano
w moim poprzednim aucie, tj: Audi A3 (silnik benzynowy) w pewnym momencie kontrolka się zaświeciła. Po diagnozie komputerowej wyszło, że padła mi sonda lambda. Wymieniłem na nową i wszystko wróciło do normy.
Opublikowano
Moze niektory sie nie zapala wcale, bo maja zaklejona zarowke badz wyjetą - moze przed sprzedaza ktos wyjal :) znajomy tak gasil :mrgreen:
Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niekoniecznie.

My po latach (prawie trzech) od założenia tematu już wiemy, od czego zależy ta kontrolka. Jest na forum, można poszukać.

Opublikowano

W e46 w liczniku nie ma żarówek. Są ledy których nie można wyłączyć, wyjąć etc. Można ew. zakleić taśmą lub zamalować farbą ale to już przegięcie ;)

Podobno niektóre wersje silnikowe fabrycznie nie miały tej kontrolki w zależności od rocznika.