Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie. Posiadam od niedawna BMW e36 318tds sedan o mocy 90 koni. Całkiem dobrze się zbiera nie narzekam ale nie w tym rzecz.

Chodzi mi jakie opony i felgi polecacie mi do tego modelu żeby:

A) ładnie wyglądało czyli 15 cali odpada (zastanawiam się nad 16 lub 17)

B) auto nie zrobiło się mułowate przez za szerokie kapcie

C) dobrze trzymało się drogi na zakrętach (na tym zależy mi najbardziej)

D) cena opon nie była za wysoka

E) opony i felgi były dobrze do siebie dobrane i do tego modelu auta (nie za duże np że coś ociera lub przekłamuje licznik)

Obecnie zastanawiam się nad felgami 16 cali (głownie ze względów ekonomicznych - ceny opon w miarę - a także ze względu na polskie drogi).

Opony do tego chce kupić w rozmiarze 205/55/R16. Tylko czy to napewno najlepszy wybór? Czy 205 to nie za dużo na tę moc auta? Pozatym jakiej firmy te opony brać? Dunlop a może Kumho?

Czekam na pomoc:)

Opublikowano

Jak już 16" felgi to minimum opona 205/55/16 - węższa to dziwactwo :mrgreen: Zważywszy na moc auta taki rozmiar jest chyba najrozsądniejszy.

Jak byś był zainteresowany kupnem oryginalnych felg BMW z takimi gumami jak wyżej po jednym sezonie to daj znać - chodzi mi po głowie zamiana na 17" więc może się dogadamy. Fotki poniżej:

http://images45.fotosik.pl/139/0e2970b229adfd58m.jpg

http://images36.fotosik.pl/146/06897c338d0cf31bm.jpg

http://images37.fotosik.pl/254/db5b56a6a031dc11m.jpg

Opublikowano

Nikt już więcej nie doradzi?

A może napiszecie jakie Wy macie lub zamierzacie kupić opony letnie do e36 i nie koniecznie do TDSa ale powiedzmy do 1.6 i 1.8 np?

Jakiej firmy opony?

Czy ktoś miał styczność z oponami KUMHO KU31 SPT? Bo zastanawiam się nad nimi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój brat w e36 miał rozmiar 205/55/16 . To chyba optymalny rozmiar jak na polskie drogi, choc na 17 auto pięknie sie prezentuje...

Z opon letnich najbardziej polecam Micheliny lub Continentale.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
A cenowo coś taniej niż te dwie firmy? Bo to że one są dobre to po cenie można nawet wywnioskować tylko że nie stać mnie żeby dawać 400zł za oponę:| Co polecacie do 250zł? Jakiej firmy oponki? Zastanawiam się nad tymi KUMHO KU31 SPT bo ładnie wyglądają a poza tym podobne dobre są przynajmniej w rankingu no i cena 230zł za sztukę jest optymalna:-) A może jakiś model Dunlop? Co sądzicie?
Opublikowano
Jak chcesz to mam fuldy 205/55r16 letnie Carat Progresso, nowe po 310zł brutto. Bardzo dobre opony :cool2: jak by co to dzwoń 502576112. Mogę ci je też zamontować za dodatkową opłatą :D
Opublikowano

Ja jezdze na Toyo Proxes CF-1 w rozmiarze 205/60/R15. Kupowalem je chyba za 250 zl. Przyznam, ze swietnie spisuja sie na suchej jak i mokrej nawierzchni. Jedyny mankament to, ze przedziale 70-90km/h pojawia sie jakies takie dziwne burczenie do ktorego trzeba sie przyzwyczaic. Kilka osob (interia.opony.pl) tez wspominalo o tym dziwnym dzwieku.

Pozdrawiam,

JK

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
? Zastanawiam się nad tymi KUMHO KU31 SPT bo ładnie wyglądają a poza tym podobne dobre są przynajmniej w rankingu no i cena 230zł za sztukę jest optymalna:-) A może jakiś model Dunlop? Co sądzicie?

Mam Kumho, ale inny model, w swoim obecnym BMW, jak dla mnie troche słabe na śliskim i dosc głośne jak na letnie gumy. Następne opony kupie na pewno jakies inne, ale nie wiem jeszcze jakie.

Wydaje mi się że do twojego TDS to optymalna szerokosc to 195, a 205 to juz góra. W szersze sie nie pakuj.

Opublikowano

Nie no szerszych niż 205 na pewno nie kupie. Kupiłem go na oponach letnich 185 i muszę przyznać że porażka. Opony co prawda prawie łyse ale żeby na suchym asfalcie przy lekkim zakręcie przy prędkości 30-40 km/h autem rzucało to już nie jest fajnie.

Planuję felgi 16 cali na lato dlatego chce 205 bo raz że bezpiecznie a dwa że ładniej wygląda. Nie szaleje tym autem (gdybym miał taki zamiar kupiłbym 2.0 benzyne albo coś mocniejsze) jeżdzę głównie do pracy, do dziewczyny, czasem na jakiś wypad może na wakacje.

Co prawda jeżdżę zwykle szybciej niż dozwolone ale zwykle o 20-30km/h a nie o 100km/h :)

Zależy mi żeby auto trzymało się drogi. A te 90 koni to i tak dużo bo z napędem na tył to więcej niż 100 w jakimś fiacie czy fordzie.

Mówisz że KUMHO nie za fajne? Może ten model co miałeś akurat był jakiś tańszy bo te co ja chce to są sportowe lekko i wygrały jakieś tam testy w 2007 roku. Cena fajna w miare bo 220zł.

Myślę żę jak nie zaryzykuje to się nie dowiem ale mam jeszcze dylemat czy nie dopłacić 40zł i nie wsiąść Pirelli P7 bo chodzą po 260zł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli mozesz dopłacic do Pirelli to zdecydowanie weź Pirelli.

Na poprzednim aucie miałem założone Pirelli, co prawda starszy model bo P6000, ale przejechałem na nich 9 lat i były bardzo dobre, a te nowe są na pewno jeszcze lepsze.

Co do Kumho to jestem zniechęcony do marki, pod koniec lat 90-tych wkladali opony tej marki do nowych Daewoo i Hyundai i to był taki syf, ze polskie nowe najtansze Dębice byly 100 razy lepsze. Ludzie zmieniali te Kumho pierwszego dnia po wyjechaniu z salonu. Moze teraz firma robi troche lepsze produkty, ale ja bym sie w to nie pakował - szczególnie ze Pirelli to uznana marka.