Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprawię, "gessi" auto sprzed liftu (2005), a włączają się same gdyż pokrętło ustawione jest w pozycji - najbardziej w prawo, czyli światła zapalone, natomiast w idrive jest włączona funkcja daytime running lights.

Teraz, zastanawiam się czy jak bym kupił przełącznik z literką "A", czyli automatyczne włączanie świateł, ale mówicie że nie mam czujnika na szybie. Czy on jest wmontowany w lusterko?? Czyli musiał bym zmienić jeszcze lusterko na takie z czujnikiem (głośno też myślę), jeżeli tak to tak czy siak bez programowania się nie obejdzie. Ja sobie wymyśliłem tak: po montażu czujnika, przełącznika.. w pozycji "A" świeciły by, po odpaleniu auta, światła do jazdy dziennej, w tym przypadku drogowe o zmniejszonej mocy, po zmroku czy w tunelu rozbłysły by ksenony. Po przekręceniu na "0" przestaje świecić cokolwiek of course, pozycja normalnie jak jest.. itd. Czyli pełen automat, łącznie z dziennymi.

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ehh

ja mam ori xenon z 2005r wszystkie czujniki, pokrętło z "A" i zawsze świeci sie sam xenon. w Autach przed lifotwych nie będa świeciły się same ringi do jazdy dziennej, ponieważ to są światła postojowe i one dają minimalna ilość światła. Też myślałem o tym pomyśle - ringi do jazdy dziennej (2005) ale to nie przejdzie. Byłem u mechanika, sprawdziłem i potwierdziłem :cry2:

Opublikowano

Hipo jaka zatem jest funkcjonalność lamp przedliftowych w poz. A (automatyczne światła)?

czy tylko jazda bez świateł (co jak wiadomo w Polsce nie halo) i gdy czujnik zmierzchu zadziała włącza od razu ksenon, czy też są jakieś inne kombinacje automatycznych świateł?

Opublikowano

na pokrętle A jest prawdopodobnie do tego , w niektórych krajach jest jeszcze że nie ma obowiązku jezdzić na światlach ( cały czas ) gdy mamy czujnik zmierzchu i ustawione na A przy np. wjechaniu do tunelu , czy garażu lampy zapalają się automatycznie .

Mój znajomy w Aurisie tak ma .

Opublikowano

Kamil odpowiedział na Twoje pytanie :mrgreen:

W Polsce przełącznik na A służy tylko do tego, aby światła się włączały razem z zapłonem. w innych krajach nie muszą być światła włączone w dzień i przełącznik "A" służy to zapalania świateł, gdy jest "ciemno"

Opublikowano
również i ja pisałem o tym wyżej.... :8)

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano

testowalem to na wloskiej A1/A13 i tamtejszych tunelach co 500metrow - dziala bez zarzutu

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
W końcu u mnie też udało się uruchomić światła dzienne. I generalnie jest ok, ale ... Widziałem kiedyś bodajże X5, który oprócz długich na pół gwizdka miał włączone również ringi. I tu pojawia się moje pytanie - jak włączyć ringi przy świecących się światłach dziennych?
Opublikowano

u mnie światła dzienne to właśnie ringi poliftowe ,ja nie bardzo kumam Irku

Twojego pytania .Po przełączeniu na zwykłe światła ,świecą się i ringi i ksenony ewentualnie włączają się same (czujnik)

Tomek

Opublikowano

Ten wątek założyłem ponad rok temu :)

W samochodach przed liftem (po lifcie pewnie też ale to akurat bez sensu skoro są ringi homologowane do jazdy dziennej) można włączyć DRL - światła długie pracują jako dzienne - świecąc częścią mocy. Nie świeca wówczas żadne inne światła w samochodzie. A ja bym chciał żeby świeciły dodatkowo ringi.

Opublikowano
Widziałem kiedyś bodajże X5, który oprócz długich na pół gwizdka miał włączone również ringi. I tu pojawia się moje pytanie - jak włączyć ringi przy świecących się światłach dziennych?

Nie wiem dokładnie jak jest w X5, ale prawdopodobnie tak jak u mnie w E46 mam dzienne z długich na pół gwizdka i jak włącze postojówki dzienne nie gasną. Może gość też tak mił, tylko wtedy oczywiście świecą się też z tyłu i podświetlenie deski.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

poszukuję elektryka, warsztatu w Warszawie lub bliskiego jej sąsiedztwa, który poradzi sobie z przeprogramowaniem świateł długich na światła do jazdy dziennej, w jakiejś sensownej cenie.

Jak macie jakieś namiary, proszę o info:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem dokładnie jak jest w X5, ale prawdopodobnie tak jak u mnie w E46 mam dzienne z długich na pół gwizdka i jak włącze postojówki dzienne nie gasną. Może gość też tak mił, tylko wtedy oczywiście świecą się też z tyłu i podświetlenie deski.

Ostatnio z ciekawości aktywowałem sobie światła dzienne z długich, i działa to tak samo. Przy włączonym silniku palą się długie jako dzienne, zapalając pozycyjne dzienne nie gasną.

Mam jeszcze takie pytanie.

Z tego co widziałem nowe modele BMW mają biały, zimny kolor ringów. Z jednej strony taka barwa światła jest bardziej widoczna w dzień i wygląda to rewelacyjnie, ale z drugiej strony (moim zdaniem) załączone xenony lepiej wyglądają z "żółtymi" ringami. Jakie jest Wasze zdanie?

Z tego co udało mi się wygooglować, te nowe światełka oparte są na diodach LED, temperatura barwowa 6500k.

Tak to wygląda w nowej serii 6:

Opublikowano
Jestem bardzo ciekaw o co pytam się w moim poście "Diodowe światłą do jazdy dziennej" czy to co widzimy w nowej 6 jako światła przeciwmgielne na filmie - 3 duze diody jaskrawo się palące - to byłoby coś podobnego do tego co oferują jako "Diodowe światła dzienne" do np serii 1 czy też jest to tylko taka skromna namiastka tego co mamy w nowej serii 6.
Opublikowano
http://img560.imageshack.us/img560/5387/e9018.jpg na zdjęciu efekt po zamontowaniu tego zestawy doposażeniowego w serii 3 należącej do kolegi z tego forum, jak sama nazwa wskazuje są to światła do jazdy dziennej, więc zapewne nie mają takiej mocy jak te przeciwmgielne w serii 6. Ten zestaw świateł do jazdy dziennej jest dostarczany przez Philips'a dla BMW, można go znalezc taniej na allegro http://allegro.pl/led-daylight-swiatla-dzienne-philips-drl-2-x-4-led-i1609032345.html
Opublikowano

Orientuje się ktoś ,jak ustawić by ringi i ledy się załączały po otwarciu z pilota ?

miałem tę funkcję ,super bajer ,ale jakoś to wyłączyłem poprzez komputer .

wie ktoś która to opcja w ukrytym menu ?

Tomek

Opublikowano
Orientuje się ktoś ,jak ustawić by ringi i ledy się załączały po otwarciu z pilota ?

miałem tę funkcję ,super bajer ,ale jakoś to wyłączyłem poprzez komputer .

wie ktoś która to opcja w ukrytym menu ?

Witam,

Musisz wejść w w funkcje BC i tam poszukać ikony klucz z ptaszkiem

I tam to się chyba wszystko zmienia, oprócz tego trzeba ustawić światła na automat.

jak nie pomoże to daj znać, to później poszperam w instrukcji bo teraz nie mam dostępu :)

Opublikowano

Grzesiek dzięki :wink:

mógłbyś mi dokładniej przypomnieć jak wejść w to menu to serio nie pamiętam :duh:

najlepiej łopatologicznie :mad2: :wink:

Tomek

Opublikowano

hhehehehe nie o to mi chodziło :mrgreen:

chodziło mi o ustawienie w komputerze ,mimo wszystko problem rozwiązany :cool2:

Tomek

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Przeróbka świateł ma jeszcze jedną zaletę. Gdy światłą długie pracują jako dzienne spryskiwacz działa tylko na szybę. Na reflektory nie psika.
Opublikowano
Kocham mój biksenon :oops: :P

Tomek